Γνωρίστε τους Ειδικούς

Μία επαγγελματική συνέντευξη με σημαντικούς ηγέτες γνώμης στην οδοντιατρική

Μοιραστείτε το με άλλους:
Δρ. Ori Platner
Condividi questo con gli altri:

Δρ. Ori Platner

Επικεφαλής της Περιοδοντολογικής Υπηρεσίας, Ιατρικό Κέντρο Sheba
DMD (Οδοντογιατρός), Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ
Ειδικός περιοδοντολόγος
[email protected]

Τι σας οδήγησε να ειδικευτείτε στην Περιοδοντολογία;

Στην αρχή των σπουδών μου, ήθελα ένα χειρουργικό επάγγελμα, στο οποίο θα μπορούσα να δουλέψω με τα χέρια μου, καθώς και ένα επάγγελμα που θα μου επέτρεπε να βρίσκω ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Επιπλέον ήθελα να βοηθήσω άτομα που υποφέρουν από έντονο πόνο και ο πονόδοντος είναι από τους χειρότερους. Συνεπώς επέλεξα να σπουδάσω οδοντιατρική. Ξεκίνησα το 1998 και έλαβα πτυχίο Οδοντιατρικής το 2004, αφότου ολοκλήρωσα τις εξαετείς σπουδές μου στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ.

Μετά την ολοκλήρωση των ιατρικών μου σπουδών, το 2005, ξεκίνησα πρακτική άσκηση στη γναθοπροσωπική χειρουργική για δύο χρόνια στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ Sourasky. Αν και όμορφο επάγγελμα, με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι το βασικότερο και πιο ενδιαφέρον για μένα, στην στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική, πραγματοποιείται σε νοσοκομεία. Δεδομένου ότι δεν είχα σκοπό να μείνω στο νοσοκομείο μετά το πέρας της πρακτικής, κατάλαβα ότι τελικά δε θα ασχολούμουν με το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του επαγγέλματος.

Γι’ αυτό και μετά από δύο χρόνια άλλαξα πορεία εξειδίκευσης και ξεκίνησα νέα πρακτική άσκηση, από την αρχή, στην Περιοδοντολογία και στα Οδοντικά Εμφυτεύματα. Επέλεξα την περιοδοντολογία επειδή σου επιτρέπει να είσαι σε ιδιωτική κλινική και εξακολουθεί να περιλαμβάνει την εκτέλεση μιας μεγάλης ποικιλίας οδοντιατρικών επεμβάσεων. Έτσι, μετά από 5 χρόνια εξειδίκευσης στην περιοδοντολογία, στο Τμήμα Περιοδοντολογίας και Οδοντικών Εμφυτευμάτων της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, έγινα ειδικός στην περιοδοντολογία το 2013.

Αφού έγινα ειδικός στην περιοδοντολογία, επέκτεινα τους ορίζοντές μου στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) στις ΗΠΑ, όπου είχα υποτροφία στην περιοδοντολογία και ταυτόχρονα η σύζυγός μου, η οποία είναι οφθαλμίατρος, είχε υποτροφία στο Vitreo – Χειρουργική αμφιβληστροειδούς στο UCLA. Γυρίσαμε στο Ισραήλ το 2017 και επέστρεψα στην ακαδημία ως λέκτορας. Έπειτα το 2020, προσπάθησα να συνεργαστώ με κάποιο νοσοκομείο. Ήθελα να εκτεθώ σε πολύπλοκα συστηματικά περιστατικά και σε ειδικούς πληθυσμούς, αρκετά συνηθισμένο σε νοσοκομεία, όπου οι θεραπείες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των μεθόδων, όπως η καταστολή και η γενική αναισθησία. Έτσι σήμερα, τα τελευταία τρία χρόνια, είμαι επικεφαλής το τμήμα περιοδοντολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Sheba.

Τι σας παρακινεί στο επάγγελμά σας;

Η περιοδοντολογία μου επιτρέπει να κάνω δύο πράγματα που μου αρέσουν αληθινά και που με παρακινούν, δίνοντάς μου δύναμη: να δουλεύω με τα χέρια μου και να επικοινωνώ με τους ανθρώπους. Επιπλέον είναι ένα συναρπαστικό πεδίο με πολλές καινοτομίες. Η περιοδοντολογία είναι ένας κλάδος στην οδοντιατρική που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιστήμης και της έρευνας, καθώς περιλαμβάνει χειρουργικά εργαλεία με τη ραγδαία έρευνα για την αναζωογόνηση των ιστών.

Αυτό που με γοητεύει στον κλάδο της περιοδοντολογίας είναι ότι πολλά είναι ακόμα άγνωστα και δεν είναι τόσο κατανοητά. Τι προκαλεί την εμφάνιση φλεγμονής σε ένα συγκεκριμένο σημείο στα ούλα και όχι αλλού; Τι προκαλεί την ανάπτυξη μιας τέτοιας φλεγμονής σε ορισμένα άτομα, ενώ σε αλλά όχι; Ποια είναι η αμοιβαία σχέση μεταξύ περιοδοντικών παθήσεων και συστημικών περιστατικών, όπως προβλήματα εγκυμοσύνης, Αλτσχάιμερ, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις; Όλα αυτά είναι συναρπαστικές ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί πλήρως και με παρακινούν στη δουλειά μου.

Η περιοδοντολογία επιτρέπει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, καθώς σχετίζεται τόσο με την αισθητική πτυχή, όσο και με το ενδιαφέρον για τη συνολική ευεξία του ασθενούς. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα πλάνο οδοντιατρικής θεραπείας που να μην έχει περιοδοντικές πτυχές.

Είμαι χαρούμενος που επέλεξα να ειδικευτώ στην περιοδοντολογία, να μάθω και να εξελιχθώ με τον κλάδο και όσο περισσότερο ασχολούμαι με αυτό, τόσο μεγαλώνει το κίνητρο και η ευχαρίστησή μου.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα κλινικό περιστατικό που θεωρείτε ενδιαφέρον ή ασυνήθιστο;

Βλέπω πολλά εσωτερικά περιστατικά που μπορούν να χρησιμεύσουν ως αστεία, αλλά προτιμώ να περιγράψω ένα πιο συνηθισμένο περιστατικό που μπορεί να διδάξει κάτι σημαντικό και ενδιαφέρον στους οδοντιάτρους. Το περιστατικό που θα αναφέρω αφορά την περιεμφυτευματίτιδα, ένα πρόβλημα που τρελαίνει τους οδοντιάτρους, επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο αφενός και αφετέρου, η δυνατότητα θεραπείας είναι πολύ περιορισμένη.

Ένας προσθετικός μου παρέπεμψε, για αξιολόγηση και θεραπεία, ασθενή με Περιεμφυτευματίτιδα. Γύρω από ένα από τα εμφυτεύματα στο στόμα του, υπήρχε οξεία φλεγμονή (με πολύ προχωρημένη οστική απορρόφηση), αλλά τα κλινικά δεδομένα (αιμορραγία, οίδημα, πύον, πόνος) ήταν περιορισμένα. Ο ιστός ήταν ροζ (και όχι κόκκινος), δύσκαμπτος, δεν αιμορραγούσε και δεν είχε πύον. Γύρω από τα άλλα εμφυτεύματα στο στόμα του ασθενούς, αναπτύχθηκαν φλεγμονές με καθαρά και έντονα κλινικά στοιχεία και μόνο το εμφύτευμα ήταν διακριτό. Αφού αφαίρεσα το εμφύτευμα (καθώς το οστό γύρω του είχε σχεδόν απορροφηθεί πλήρως), αποφάσισα να το εξετάσω εις βάθος. Άρα πραγματοποίησα βιοψία παίρνοντας δείγμα από τον περιβάλλοντα ιστό και το έστειλα για ιστοπαθολογική ανάλυση. Αποδείχθηκε ότι ήταν μετάσταση καρκίνου του νεφρού.

Ως περιοδοντολόγος, δε συνηθίζω να ενημερώνω τους ασθενείς για μεταστατική κακοήθεια και μου ήταν δύσκολο να το κάνω. Όρισα λοιπόν με τον ασθενή ένα ραντεβού με έναν ογκολόγο που ειδικεύεται στον καρκίνο του νεφρού. Με αυτόν τον τρόπο, όταν συναντούσα τον ασθενή, μπορούσα να τον καθοδηγήσω για το τι να κάνει στη συνέχεια, αντί να του παρέχω απλώς τα άσχημα νέα.

Το δίδαγμα από αυτό το περιστατικό είναι ότι όταν κάτι δεν έχει νόημα, όταν υπάρχουν κενά και αντιφάσεις μεταξύ των διαφορετικών ευρημάτων (για παράδειγμα, οξείες ακτινολογικές ενδείξεις φλεγμονής, αλλά αδύναμα κλινικά στοιχεία), είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή και διερευνούμε εις βάθος. Ως γιατροί, πρέπει να βγούμε από την καθημερινή ρουτίνα και να ψάξουμε βαθύτερα όταν τα ευρήματα δεν μας οδηγούν κάπου.

Για μια βαθύτερη κατανόηση σε αυτό το πλαίσιο, μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο, στο οποίο βρίσκομαι και μεταξύ των δημιουργών του:

Η Σημασία της Ιστοπαθολογικής Διάγνωσης στη Διαχείριση Αλλοιώσεων που Παρουσιάζονται ως Περιεμφυτευματίτιδα, Ilana Kaplan, Avraham Hirshberg, Benjamin Shlomi, Ori Platner, Avital Kozlovsky, Ronen Ofec, Devorah Schwartz-Arad; Κλινική Εμφυτευμολογική Οδοντιατρική και σχετική έρευνα, Vol. 17, Τεύχος S1, σελ. e-126-e133, Πρώτη έκδοση – 26 Αυγούστου 2013

Σύνδεσμος για το άρθρο: σύνδεσμος

 

Μπορείτε να προτείνετε ένα επιστημονικό άρθρο που πρέπει να διαβάσουν οι οδοντίατροι;

Η άρρηκτη σύνδεση της στοματικής υγείας με τη συστημική υγεία: Ειδικοί πληθυσμοί εμφανίζουν πολυτροπικές σχέσεις και παράγοντες που συνδέουν την περιοδοντική νόσο με συστημικές ασθένειες και περιστατικά, Yvonne L. Kapila; Periodontol 2000. 2021 Οκτ, 87(1): 11–16.

Σύνδεσμος για το άρθρο: σύνδεσμος

Αυτό το άρθρο περιγράφει την αλληλεξάρτηση μεταξύ της υγείας των ούλων και του σώματος, καθώς και μεταξύ ασθενειών στα ούλα και συστημικών ασθενειών στο σώμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γενική υγεία ενός ασθενούς αντανακλάται και επηρεάζεται από τη στοματική του υγεία. Πολλές συστημικές ασθένειες εκδηλώνονται στο στόμα, μερικές φορές για πρώτη φορά, ή επιδεινώνονται από οδοντικές παθήσεις. Για παράδειγμα, η θεραπεία της φλεγμονής των ούλων και η καταπολέμηση τους διευκολύνει την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στους διαβητικούς. Από την άλλη, σε ισορροπημένους διαβητικούς, η φλεγμονή των ούλων μειώνεται. Ομοίως έχει παρατηρηθεί αλληλεξάρτηση μεταξύ της κατάστασης των ούλων και πολλών άλλων συστημικών ασθενειών: αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνος, καρδιαγγειακές και καρδιακές παθήσεις, επιπλοκές εγκυμοσύνης και άλλα.

Δεδομένου ότι υπάρχει μια αλληλεξάρτηση μεταξύ της υγείας του στόματος και του υπόλοιπου σώματος, δεν πρέπει να στοχεύουμε στη θεραπεία μόνο του στόματος. Οι οδοντίατροι πρέπει να δουν την εργασία τους με μια διευρυμένη προοπτική, λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία του ασθενούς στο σύνολό του και όχι μόνο τα δόντια και τα ούλα. Η θεραπεία πρέπει να είναι ολιστική. Είναι ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης μας απέναντι στους ασθενείς. Σε αυτό το πλαίσιο είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι βρισκόμαστε σε στρατηγική θέση, όπου είναι δυνατό να παρακινήσουμε τους ασθενείς να αλλάξουν τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και τις συνήθειες τους, σε τομείς όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η εξισορρόπηση του διαβήτη και άλλα.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους οδοντιάτρους;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε την οδοντιατρική ως ένα ολιστικό επάγγελμα, το οποίο περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από την απλή φροντίδα των δοντιών. Η ποιότητα ζωής σχετίζεται με τα δόντια και το αντίστροφο. Είναι σημαντικό να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα και να εξετάσουμε το στόμα και τη γνάθο με συστημική οπτική, ως μέρος της συνολικής υγείας του σώματος και του νου του ασθενούς.

Πώς διατηρείτε τον εαυτό σας επαγγελματικά ενημερωμένο;

Κατά τη διάρκεια της υποτροφίας μου στο USC στις Η.Π.Α., ήρθα σε επαφή με τους καλύτερους γιατρούς, αλλά και την έρευνα στον τομέα της περιοδοντολογίας.

Στο Πανεπιστήμιο πραγματοποιούνται συχνά τακτικές συναντήσεις με ασκούμενους, με αντικείμενο την παρουσίαση της πρόσφατης επαγγελματικής βιβλιογραφίας και τη συζήτηση της έρευνας που παρουσιάζεται. Επιπλέον οι ασκούμενοι παρουσιάζουν περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της ανασκόπησης της σχετικής βιβλιογραφίας που μου δίνει τη δυνατότητα να βρίσκομαι σε μια συνεχή μαθησιακή διαδικασία.

Επιπλέον στο πλαίσιο της δουλειάς μου στο νοσοκομείο, συναντώ σε μηνιαία βάση πιο εξειδικευμένα και πολύπλοκα περιστατικά, γεγονός που διευρύνει τους ορίζοντές μου. Όταν φτάνουν ασθενείς με μια μοναδική ιατρική πάθηση που δε γνωρίζω, διαβάζω βιβλιογραφία για το θέμα και επίσης μιλάω με γιατρούς από όλους τους ιατρικούς κλάδους που ίσως είχαν ένα παρόμοιο περιστατικό μέχρι να έρθουν σε μένα. Από τις συζητήσεις με τους γιατρούς μαθαίνω περισσότερα.

Υπάρχουν επίσης πολλά επαγγελματικά μαθήματα στον κόσμο, για παράδειγμα, για συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις που διδάσκονται από κορυφαίους παγκοσμίως περιοδοντολόγους. Πρόσφατα επέστρεψα από μια τέτοια εβδομαδιαία σειρά μαθημάτων στη Γερμανία. Η χειρουργική απαιτεί πρακτική εμπειρία, επομένως είναι σημαντικό να εκπαιδεύεστε μέσω σεμιναρίων σε τρόπους εκτέλεσης διαφορετικών και νέων προσεγγίσεων. Μια τέτοια μελέτη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ζουμ ή αλληλογραφίας. Η εκμάθηση του τρόπου εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων μπορεί να γίνει μόνο με την πραγματική εξάσκηση υπό την επίβλεψη έμπειρων χειρουργών.

Και τέλος, φυσικά, συμμετέχω σε επαγγελματικά συνέδρια στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο και διαβάζω επαγγελματική βιβλιογραφία για να ενημερώνομαι.

Η ιατρική απαιτεί συνεχή μάθηση, αλλά μου αρέσει αυτό. Είναι συναρπαστικό.

Πώς βλέπετε το μέλλον της Περιοδοντολογίας;

Όπως αναφέρθηκε ήδη, σήμερα, δεν κατανοούμε πραγματικά όλους τους λόγους και τους παράγοντες που σχετίζονται με το σχηματισμό και την ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας. Πολλά είναι ακόμα άγνωστα για την περιοδοντίτιδα και την περιεμφυτευματίτιδα. Η μόλυνση των ούλων διαγιγνώσκεται ως χρόνια ασθένεια και δεν έχουμε καμία μόνιμη θεραπεία για το πρόβλημα. Η προοδευτική φθορά που προκαλείται στα ούλα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί και οι κατακόρυφες επαναρροφήσεις του ιστού είναι σημαντική πρόκληση. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα μάθουμε περισσότερα για την περιοδοντίτιδα και θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε θεραπείες για τη φλεγμονή και προβλέψιμους τρόπους αναζωογόνησης.

Ένα άλλο πεδίο που πιθανότατα θα εξελιχθεί είναι τα εμφυτεύματα από βιολογική ουσία. Προβλέπω ότι θα έρθει η μέρα που θα μπορούμε να εμφυτεύουμε δόντια από μηχανικούς βιολογικούς ιστούς, αντί για εμφυτεύματα τιτανίου.

Ποιες τεχνολογίες ή εξελίξεις, κατά τη γνώμη σας, θα διαμορφώσουν το μέλλον της Οδοντικής Εμφυτευματολογίας;

Πρόσφατα έχει δημιουργηθεί ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη θεραπεία μιας περιοχής χωρίς δόντια με ιδιο-μεταμόσχευση. Πρόκειται για μια θεραπευτική προσέγγιση όπου ένα δόντι που πρέπει να εξαχθεί από μια συγκεκριμένη θέση στο στόμα του ασθενούς, εμφυτεύεται σε άλλη περιοχή του στόματος του ασθενούς, όπου λείπουν δόντια.

Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ σχετική, για παράδειγμα, για παιδιά που έχασαν δόντι λόγω τραύματος ή αγενεσίας και πρέπει να αποκαταστήσουν κάποιο σημείο. Ένα εξαγόμενο δόντι από μία γεμάτη περιοχή μπορεί να μεταμοσχευθεί σε αυτό το σημείο. Η τρέχουσα βιβλιογραφία αναφέρει νέες μεθόδους ιδιο-μεταμόσχευσης με εξαιρετικά αυξημένα ποσοστά επιτυχίας.

Σε δύο περιστατικά που είχα πρόσφατα, χρησιμοποίησα μια καινοτόμο τεχνολογία που επιτρέπει τον ακριβή σχεδιασμό και την προετοιμασία της θέσης εμφύτευσης για το εμφυτευμένο δόντι, με αυτήν την προσέγγιση. Τα αποτελέσματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα και σκοπεύω να εμβαθύνω και να τελειοποιήσω την μέθοδο στην καθημερινή μου πρακτική.

Θα έρθει ο καιρός που θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε δόντια στο εργαστήριο και να τα χρησιμοποιήσουμε ως οδοντικά εμφυτεύματα. Είμαστε μόλις στην αρχή και το μέλλον φαίνεται συναρπαστικό!

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον της οδοντιατρικής ακτινολογίας;

Ο τομέας της οδοντικής απεικόνισης αλλάζει ραγδαία. Οι δυνατότητες απεικόνισης CBCT συνεχίζουν να βελτιώνονται, παρέχοντας πιο ευκρινή και ακριβέστερη απεικόνιση με μειωμένη ακτινοβολία για τον ασθενή. Προβλέπω ότι οι μέθοδοι μικρο-CT θα αποκτήσουν δημοτικότητα στον κλάδο της οδοντιατρικής απεικόνισης, επιτρέποντας πιο λεπτομερείς σαρώσεις μεμονωμένων δοντιών του στόματος. Με αυτήν την τεχνολογία, μπορεί να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε κάθετες ρωγμές, μια σημαντική διαγνωστική πρόκληση που οι τρέχουσες τεχνολογίες απεικόνισης δεν μπορούν να αναγνωρίσουν.

Επιπλέον, ο μηχανογραφημένος σχεδιασμός τοποθέτησης εμφυτευμάτων με χρήση CBCT και η δημιουργία χειρουργικών οδηγών θα γίνει απλούστερος και ταχύτερος, καθιστώντας τον ως πρότυπο για τη χειρουργική εμφυτευμάτων. Αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους οδοντιάτρους να τοποθετούν εμφυτεύματα, με μεγαλύτερη ακρίβεια, σε περίπλοκα περιστατικά, οπουδήποτε στον κόσμο.

Είπατε ότι αποφασίσατε να ειδικευτείτε στην Οδοντιατρική και αργότερα στην Περιοδοντολογία, για να διατηρήσετε μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τελικά λειτούργησε;

Ευτυχώς, νομίζω ότι έχω φτάσει στο βέλτιστο. Έχω μια καλή ισορροπία μεταξύ της δουλειάς στην κλινική μου και της εργασίας στο νοσοκομείο. Αυτό μου αφήνει χρόνο να περάσω με τα παιδιά μου κάποια απογεύματα και να απολαύσω τα Σαββατοκύριακα μαζί τους. Βρίσκω ακόμα και χρόνο να προσφέρω περιστασιακά εθελοντικές εργασίες για κάποιες κοινοτικές δραστηριότητες και έχω συμμετάσχει σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές με άλλους συναδέλφους γιατρούς. Η ζωή είναι πραγματικά όμορφη!


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: