Γωνιά AI

Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για τη βελτίωση της οδοντικής απεικόνισης

Μοιραστείτε το με άλλους:
Τεχνητή Νοημοσύνη και Οδοντιατρική Διαγνωστική
Condividi questo con gli altri:

Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους και θεμελιώνονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και πιο συγκεκριμένα, σε αυτόν της οδοντιατρικής απεικόνισης.

Η πιο σημαντική πρόκληση για την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών ωστόσο δεν είναι η διασφάλιση της ακρίβειας ή της χρησιμότητάς τους – κάτι που ήδη είναι γεγονός – αλλά η προώθηση της καθημερινής εφαρμογής τους από επαγγελματίες. Η DentQ έχει ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση και οδηγεί τη βιομηχανία της οδοντιατρικής απεικόνισης σε μία εποχή βελτιστοποίησης της διαγνωστικής διαδικασίας, χάρη στο Diagnocat.

Το Diagnocat είναι προγραμματισμένο να αναγνωρίζει ακόμα και σπάνιες ασθένειες, όπως κύστες και όγκους της γνάθου. Αυτό οφείλεται σε μία μακρά διαδικασία συνεργασίας και χάρη στη «μάθηση εις βάθος», τη διαδικασία μάθησης, στην οποία βασίζονται τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Για να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητα του Diagnocat στη βελτίωση της διαγνωστικής διαδικασίας, αναφέρουμε την επιστημονική έκθεση που βασίζεται σε μία μελέτη που διεξήχθη από τους Ezhov et al. (2021) και δημοσιεύτηκε στο Nature.

Αυτή η μελέτη διερευνά τις διαγνωστικές δυνατότητες του Diagnocat και βασίζεται στην ανάλυση 30 σαρώσεων CBCT από 24 οδοντιάτρους, χωρισμένες σε δύο διαφορετικές ομάδες. Η μία ομάδα υποστηρίζεται από το Diagnocat, ενώ η άλλη δεν έχει διαγνωστική υποστήριξη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδεικνύουν ότι προτεινόμενο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνει σημαντικά τις διαγνωστικές δυνατότητες των οδοντιάτρων.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την έννοια της «μάθησης εις βάθος» και πως η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τις διαγνωστικές διαδικασίες στον οδοντιατρικό τομέα, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Πηγή: Ezhov, M., Gusarev, M., Golitsyna, M., Yates, J. M., Kushnerev, E., Tamimi, D., Aksoy, S., Shumilov, E., Sanders, A., Orhan, K. (2021). ‘Clinically applicable artificial intelligence system for dental diagnosis with CBCT’, Nature. Doi: https://doi.org/10.1038/s41598-021-94093-9


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: