Γωνιά AI

Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για τη βελτίωση της οδοντικής απεικόνισης

Μοιραστείτε το με άλλους:
Σπάνιες παθολογίες; Η AI μπορεί να βοηθήσει!
Condividi questo con gli altri:

Οι οδοντίατροι που χρησιμοποιούν σαρώσεις CBCT και Πανοραμικές πρέπει να αναγνωρίζουν τις παθολογίες που εμφανίζονται σε αυτές τις σαρώσεις και απεικονίσεις. Επιπλέον πρέπει να αναγνωρίζουν και τις σπάνιες παθολογίες, οι οποίες είναι δύσκολο να ανιχνευθούν, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών στα ιγμόρεια και στα οστά. Όταν εμφανίζονται τέτοιες σπάνιες (και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή) παθολογίες, θα πρέπει να παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε ακτινολόγους ή γναθοχειρουργούς.

Δυστυχώς, πολλοί οδοντίατροι έχουν περιορισμένες δεξιότητες και δεν έχουν σχετική εμπειρία για να ανιχνεύσουν τέτοιες σπάνιες παθολογίες. Συνεπώς οι οδοντίατροι θέτουν τους ασθενείς τους σε κίνδυνο και εκτίθενται σε νομικές αξιώσεις που μπορεί να είναι πολύ δαπανηρές και ενδεχομένως να βλάψουν σοβαρά την επαγγελματική τους εικόνα και φήμη.

Μία λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να ζητήσετε και μία αναφορά ακτινολόγου σε κάθε απεικόνιση και σάρωση των ασθενών σας, κάτι που είναι και υποχρεωτικό σε πολλές χώρες. Είναι όμως δυνατό να λυθεί αυτό το πρόβλημα με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για τον επιτυχή εντοπισμό σπάνιων παθολογιών;

Ας δούμε ως ένα παράδειγμα το παραπάνω περιστατικό. Η σάρωση CBCT λήφθηκε για να αξιολογηθεί η κατάσταση της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ), μετά από κάταγμα στη γνάθο. Αλλά η AI DiagnoCat βρήκε κάτι άλλο που σημειώνεται με τα πράσινα τετράγωνα στην εικόνα. Εντόπισε πιθανές βλάβες σε δύο περιοχές και στη συνέχεια ειδοποιήθηκε ο οδοντίατρος, έτσι ώστε να παραπέμψει τον ασθενή σε ειδική εξέταση από ακτινολόγο.

Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι τουλάχιστον για ορισμένες σπάνιες παθολογίες, η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει. Και με την πάροδο του χρόνου, η ΑΙ γίνεται όλο και καλύτερη στον εντοπισμό τέτοιων παθολογιών. Στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς είναι το νόημα της «Μηχανικής Μάθησης» (ML): το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνεται με την εκπαίδευση και παρέχει πιο ακριβή αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι απολύτως αξιόπιστο; Μπορεί να αντικαταστήσει τον ακτινολόγο; Και τι γίνεται αν μπορούμε να συνδυάσουμε τη δύναμη της ΑΙ με τις δεξιότητες ενός οδοντιάτρου-ακτινολόγου;

Στη DentQ δίνουμε τη δυνατότητα στους οδοντιάτρους να επωφεληθούν από ένα διπλό επίπεδο ασφάλειας, συνδυάζοντας αναφορές Τεχνητής Νοημοσύνης (από την DiagnoCat) με μία αναφορά που δημιουργήθηκε από έναν από τους ειδικούς οδοντιάτρους-ακτινολόγους μας. Όταν μια ακτινολογική αναφορά είναι υποχρεωτική, η αναφορά AI+Ανθρώπου περιλαμβάνεται στις σαρώσεις και στις απεικονίσεις που λαμβάνουμε και επεξεργαζόμαστε. Σε άλλες περιπτώσεις, παρέχουμε αναφορές AI+Ανθρώπου ως επιπλέον υπηρεσία. Και στις δύο περιπτώσεις, οι οδοντίατροι και οι ασθενείς που συνεργάζονται μαζί μας μπορούν να απολαύσουν το διπλό επίπεδο ασφάλειας AI+Ανθρώπου και να είστε σίγουροι ότι θα εντοπιστούν ακόμα και σπάνιες παθολογίες.

Εάν έχετε απορίες σχετικά με την ακτινολογική αναφορά μας AI+Ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης σπάνιων παθολογιών, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Περαιτέρω ανάγνωση (φυλλάδια PDF):

 


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: