ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΑΡΩΣΗΣ: Rx Καλύτερης Ποιότητας
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΟΣΗ: 10,00 mA x 75,00 Kw
ΚΛΙΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Σάρωση Rx OPG πρώτης κλινικής έρευνας, σε ασθενή που υποφέρει από ενοχλητικό ή οξύ πόνο στον λαιμό, στο κεφάλι, τον αυχένα και στο πρόσωπο. Αυτός ο πόνος έχει επιμείνει για περίπου 2 μήνες και είναι ανθεκτικός σε φαρμακευτική αγωγή.
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
- Το φλοιώδες οστό βρίσκεται εντός φυσιολογικών παραμέτρων.
- Δεν υπάρχουν παθολογικές αλλοιώσεις στην αρχιτεκτονική δοκίδωσης του μυελώδους του Ασθενούς.
- Τόσο οι κόνδυλοι, όσο και οι γληνοειδείς βόθροι παρουσιάζουν φυσιολογική ακτινομορφολογία.
- Υπάρχουν ενδείξεις περιοδοντικής νόσου, με επακόλουθη περιφατνιακή οστική απορόφηση.
- Παρουσία ήπιων βλαβών λόγω οστεοπόρωσης.
- Υπάρχει ασύμμετρη ασβεστοποίηση της Διαδικασίας SH, παρέχοντας ένδειξη για τη διάγνωση του συνδρόμου Αετού. Απαιτείται κλινική επιβεβαίωση.
ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ…
Αυτό το σύνδρομο που εισήχθη το 1937 από τον Αμερικανό ωτορινολαρυγγολόγο Watt Weems Eagle και πήρε το όνομά του από τον προαναφερθέντα ιατρό, είναι μια παθολογία της διαδικασίας SH.
Η στυλοειδής απόφυση είναι μια λεπτή οστική απόφυση που βρίσκεται στη βάση του κροταφικού οστού, ακριβώς πίσω από την μαστοειδή κορυφή: έχει πρόσθια και ουραία τοποθέτηση στην άνω-σπονδυλική-φαρυγγική κοιλότητα, η οποία περιέχει καρωτιδικές αρτηρίες, εσωτερική σφαγίτιδα φλέβα, νεύρο του προσώπου, γλωσσοφαρυγγικό νεύρο, πνευμονογαστρικό νεύρο και υπογλωσσικό νεύρο. Σε αυτό το σημείο ακολουθούν στο βελονοϋοειδή σύνδεσμο, ο οποίος είναι μια ινώδης ταινία που συνδέει το στυλοειδές με το υοειδές. Το τελευταίο πλαισιώνει το βελονοϋοειδή μυ, ο οποίος εγκεντρίζεται στην ίδια την απόφυση και μαζί με τον στυλογλωσσικό και τον στυλοφαρυγγικό μυ, βοηθά στον έλεγχο , τη γλώσσα και το λάρυγγα του στόματος.
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
Το σύνδρομο Στυλοειδούς ή Eagle είναι μια διαταραχή των συνδέσμων που συνδέουν το κρανίο με το υοειδές οστό στον λαιμό, τα οποία μετά την ασβεστοποίηση καταλήγουν να προκαλούν επώδυνα συμπτώματα στο στόμα, στο κεφάλι, στον αυχένα, στον λαιμό και στο μέτωπο. Ειδικότερα, το σύνδρομο προκαλείται από την επιμήκυνση της στυλοειδούς απόφυσης, ενός μικρού οστού στη βάση του κρανίου ή/και από αποτιτάνωση του συνδέσμου. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως μετά από τραυματισμό στον αυχένα, ή στο φάρυγγα, ή μετά από χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του λαιμού, όπως η αμυγδαλεκτομή.
ΑΙΤΙΕΣ
Τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά, αν και ένα επαναλαμβανόμενο τραύμα στον αυχένα, ερεθισμός ή ουλές στην περιοχή, μυϊκοί σπασμοί (όπως στην περίπτωση του κρικοφαρυγγικού σπασμού) και δυσκινησίες των υοειδών ή υπογλώσσιων μυών φαίνεται ότι προωθούν τη διαταραχή: σκλήρυνση του συνδέσμου, η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε φαινόμενα οστεοποίησης, είναι το υποκείμενο αιτιοπαθογενετικό στοιχείο όλων των συμπτωμάτων. Τα περισσότερα περιστατικά παρατηρούνται σε γυναίκες άνω των 40 ετών και έχει εντοπιστεί μια ορισμένη συσχέτιση με τη γήρανση που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση και τις ενδοκρινολογικές διαταραχές.
Ορισμένοι ερευνητές υποψιάζονται ότι το σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε τραύμα που προκαλείται στα αναπτυξιακά στάδια της στυλοειδούς διαδικασίας. Μπορεί να πυροδοτηθεί από ένα τοπικό τραύμα ή χειρουργικό στρες, όπως η αμυγδαλεκτομή που προκαλεί χρόνιο πόνο στην χειρουργημένη πλευρά του κεφαλιού, μερικές φορές συνοδευόμενος από οίδημα, μεταξύ του πάνω μέρους του στόματος και του πίσω μέρους του λαιμού, στην ίδια πλευρά.
Σε άλλες περιπτώσεις, η παραμόρφωση της στυλοειδούς απόφυσης επεκτείνεται πλευρικά, συμπιέζοντας την εσωτερική ή την εξωτερική καρωτίδα, με πόνο που επεκτείνεται κατά μήκος της αρτηρίας, στην μία πλευρά του λαιμού, όταν γυρίζει το κεφάλι, πόνος πάνω ή κάτω από το μάτι, ανάλογα με το ποια αρτηρία έχει επηρεαστεί: αυτή η μορφή ονομάζεται στυλο-καρωτίδα.
Οι εντάσεις που υπάρχουν στην υπινιακή περιοχή και στην περιοχή μάσησης μπορεί να παίξουν βασικό ρόλο στη γένεση του συνδρόμου SH, καθώς το στυλοειδές εισάγεται στην κινηματική αλυσίδα που συνδέει το κεφάλι με τους ώμους μέσω του υοειδούς οστού: διατήρηση σωστών νευρο-μυοπεριτονιακών αναλογιών μεταξύ αποφύσεων των στυλοειδών, μαστοειδών και κάτω γνάθου οστών, επιτρέπουν τη διασφάλιση της κεντρικής στάσης του σώματος και της σωστής τοποθέτησης του κρανίου, άρα και της τυπικής ανατομικής θέσης κάθετα και οριζόντια, ανεξαρτήτως τυχόν ενεργειών που εκτελούνται, όπως η αναπνοή, η ομιλία και η κατάποση.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το σύνδρομο Eagle εκδηλώνεται με:
- Επίμονο πόνο επί μέρες, εβδομάδες ή και μήνες
- Πόνος στο αυτί, στην ίδια πλευρά του πόνου στο κεφάλι, στον αυχένα, στο μέτωπο
- Αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό
- Πόνος κατά την κατάποση (Οδυνοφαγία)
- Βραχνάδα στη φωνή (Οξεία Δυσφωνία)
- Υπερβολική σιελόρροια
- Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι: βήχας, ζαλάδα, ημικρανία, ινιακή νευραλγία, πόνος στα δόντια και στις γνάθους, ιγμορίτιδα ή κόκκινα μάτια σε σοβαρές περιπτώσεις.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η ταξινόμηση Lainglais βασίζεται στην απεικόνιση ακτινογραφίας OPG. Σήμερα χρησιμεύει ελάχιστα, έως καθόλου, εκτός από την παρατήρηση του συνδρόμου, η οποία απαιτεί διαγνωστική έρευνα για να επιβεβαιωθεί. Σε κάθε περιστατικό χρόνιου πόνου στο πρόσωπο, αυτό το εύρημα χρήζει περαιτέρω έρευνας, παρουσία σημαντικών κλινικών σημαδιών και συμπτωμάτων.
Οι διαγνωστικές Έρευνες περιλαμβάνουν Λειτουργικές Δοκιμές όπως:
- CT / CT αγγειογραφία
- FMR (Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία)
- ECCOOLOR DOPPLER
- ΔΙΑΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ
- ΕΝΔΟΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ
Επιμελήθηκε από τον Δρ. Lucisano Francesco, Επικεφαλής Τεχνολόγος – DentQ Ιταλία