περιστατικό του Μήνα

Μία ενδιαφέρουσα οδοντική αξονική και πως να την ερμηνεύσετε

Μοιραστείτε το με άλλους:
Ρινικοί Πολύποδες
Condividi questo con gli altri:

Σαρωτής CBCT: KaVo OP300

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΑΡΩΣΗΣ: 13cm x 15cm FOV

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΟΣΗ: 5 mA x 89,8 Kv

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ: Εξέταση που πραγματοποιήθηκε με την τεχνική CBCT που ζητήθηκε από Ωτορινολαρυγγολόγο για έλεγχο συμπτωματικού ασθενούς, σχετικά με επιβεβαιωμένη ρινίτιδα, ανθεκτική στη θεραπεία κορτιζόνης με βάση τα αντισταμινικά.

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μέσω της τομογραφίας CBCT, με Αξονική, Οβελιαία και Στεφανιαία τομή, μπορούν να εξεταστούν οι μετωπιαίοι και παραρρίνιοι  κόλποι ..

  • Παρουσία παχυβλενογοννίτιδας που επηρεάζει τα ιγμόρεια, ιδιαίτερα στα αριστερά με εικόνα φλεγμονώδους επιδείνωσης.
  • Αριστερόκυρτη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.
    Σχετική υπερτροφία της δεξιάς κόγχης με συναφή πάχυνση του βλεννογόνου.
  • Φυσιολογική εμφάνιση σφηνοειδών κόλπων, εσωτερικών και εξωτερικών πτερυγοειδών πετάλων .
    Οι μαστοειδείς κυψέλες εμφανίζονται με φυσιολογική πνευμάτωση χωρίς ευρήματα.
  • Φυσιολογικοί μετωπιαίοι  κόλποι . Οι πρόσθιες  ηθμοειδείς κυψέλες είναι μερικώς κατειλημμένες.
  • Δεν σημειώνονται αλλοιώσεις του ηθμοειδούς και διαβρώσεις της πέριξ  σκελετικής δομής.

ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ

Ο όρος Παθολογία Παραρρίνιων Κόλπων σημαίνει μεγάλο αριθμό παθολογικών καταστάσεων που κυμαίνονται από απλή οξεία ιγμορίτιδα έως την παρουσία μονομερών ή αμφοτερόπλευρων νέων και αναπτυσσόμενων σχηματισμών διαφόρων ειδών (καλοήθων ή κακοήθων).

Η πιο συχνή κλινική εικόνα είναι σίγουρα η ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ που σημαίνει γενικά μια φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων που μπορεί να διακριθεί από την αιτιολογία της (αλλεργική, ιογενής, βακτηριακή, μυκητιακή, οδοντική) ή με βάση ένα χρονικό κριτήριο (οξεία, υποξεία , οξεία-υποτροπιάζουσα και χρόνια ή χρόνια επιδεινωμένη).

Η φλεγμονώδης κατάσταση των παραρρινίων κόλπων μπορεί να περιπλέκεται με τη δημιουργία ΡΙΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΠΟΔΩΝ που αντιπροσωπεύεται από την ανάπτυξη βλεννογονικού ιστού, πλούσιου σε φλεγμονώδη κύτταρα και νερό, μέσα στις κοιλότητες των ιγμορείων και τις ρινικές κοιλότητες, σχηματίζοντας έναν περισσότερο ή λιγότερο διαφανή σαρκώδη νέο σχηματισμό που καταλαμβάνει τον αναπνευστικό χώρο.

ΑΙΤΙΕΣ

Η ρινική κοιλότητα και τα ιγμόρεια ευθυγραμμίζονται με τη βλεννογόνο μεμβράνη, τον ιστό που εκκρίνει τη βλέννα, η οποία διασχίζεται από πολλά αιμοφόρα αγγεία . Κατά τη φάση της εισπνοής, ο αέρας ταξιδεύει μέσω αυτής της πλούσιας επιφάνειας «εισόδων και ρωγμών», όπου ο αέρας θερμαίνεται και υγραίνεται πριν φτάσει στους πνεύμονες, καθαρισμένος επαρκώς από βλέννα .

Οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να σχηματιστούν όταν η βλεννογόνος μεμβράνη είναι συνεχώς φλεγμονώδης. Αυτή η φλεγμονή γενικά ορίζεται ως χρόνια εάν τα σημεία και τα συμπτώματα της φλεγμονής διαρκούν περισσότερο από 12 βδομάδες και η συνεχής απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στο σχηματισμό αυτών των αυξήσεων. Οι πολύποδες μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στη ρινική κοιλότητα και τα ιγμόρεια, αλλά η περιοχή που κινδυνεύει περισσότερο είναι κοντά στα ιγμόρεια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που προκαλούνται από τους ρινικούς πολύποδες είναι:, ανοσμία, πονοκέφαλος, ρινική συμφόρηση, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο πρόσωπο, ρινόρροια και ροχαλητό.

Η ασθένεια μερικές φορές μπορεί να είναι ασυμπτωματική, ειδικά όταν το μέγεθος των ρινικών πολύποδων είναι αμελητέο.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως αποφρακτική άπνοια ύπνου, εξάπλωση της λοίμωξης στο μάτι, μηνιγγίτιδα, ανευρύσματα και κρίσεις άσθματος.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ

Τα πιο σύγχρονα διαθέσιμα ακτινολογικά συστήματα, όπως το CBCT (Κωνική Δέσμη CT), επιτρέπουν εις βάθος αξιολόγηση της κλινικής κατάστασης, συγκρίσιμη με τα παραδοσιακά συστήματα, όπως το Σπιράλ CT.

Όπως έχουμε ήδη δει, η μέθοδος CBCT έχει πολλά πλεονεκτήματα, από την μείωση της δόσης ακτινοβολίας στον ασθενή, έως τους γρηγορότερους χρόνους σάρωσης, αλλά και συγκριτικά με την παραδοσιακή αξονική τομογραφία. Επιπλέον ως συσκευή ειδικής οδοντιατρικής ακτινολογίας, το CBCT καθιστά δυνατή την λήψη πολλαπλών αξιολογήσεων των σαρωμένων ανατομικών περιοχών, παρέχοντας μία ιδανική οπτική τόσο σε εμφυτευματολογικές, όσο και σε χειρουργικές πτυχές, μέσω μιας πολύ καλής διάκρισης μεταξύ των εξεταζόμενων ιστών.

Όλο και περισσότεροι Ειδικοί στον τομέα της Οδοντιατρικής και της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής κατανοούν τη σημασία της στήριξης σε νέες, σύγχρονες τεχνικές για να επιτευχθούν εξαιρετικά διαγνωστικά αποτελέσματα και να προστατεύσουμε την υγεία του ασθενούς. Γι’ αυτόν τον λόγο, η DentQ παρέχει στα κέντρα της τα πιο καινοτόμα μηχανήματα αφιερωμένα στην Οδοντιατρική Ακτινολογία, εξασφαλίζοντας εξαιρετικά αποτελέσματα και εξαιρετική απόδοση.

 

Επεξεργάστηκε από τον Δρ. Lucisano Francesco – Επικεφαλής Τεχνολόγος DentQ Ιταλίας


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: