ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Απαντήσεις στις Συχνές Ερωτήσεις που αφορούν τις λύσεις μας

Μοιραστείτε το με άλλους:
Ποιος πρέπει να αποφασίσει πού θα πραγματοποιηθεί μία οδοντική σάρωση;
Condividi questo con gli altri:

Όταν παραπέμπετε έναν ασθενή να κάνει μία εξέταση OPG, CBCT, CEPH ή ενδοστοματική εξέταση, ποιος πρέπει να αποφασίσει πού θα την πραγματοποιήσει; Ορισμένοι οδοντίατροι θεωρούν ότι εφόσον οι ασθενείς τους πληρώνουν για τις εξετάσεις, οι ίδιοι πρέπει να αποφασίσουν σε ποιο κέντρο απεικόνισης θα απευθυνθούν. Οι ασθενείς μπορεί να επιμείνουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος, για παράδειγμα επειδή είναι κοντά στο σπίτι τους ή στη δουλειά τους, ή επειδή κοστίζει λιγότερο εκεί, συγκριτικά με άλλα κέντρα. Και κανείς δε θέλει να τσακώνεται με τους ασθενείς του. Επιπλέον θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την συμμετοχή και τη δέσμευση των ασθενών και η γνώμη του πελάτη παίζει πάντα ρόλο, έτσι δεν είναι;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Θα πρέπει να επιτρέπεται στους ασθενείς να αποφασίζουν για αρκετά πράγματα. Εξάλλου μιλάμε για την υγεία και την τσέπη τους. Ωστόσο, όσον αφορά την επιλογή οδοντιατρικής μονάδας απεικόνισης, είναι μία επαγγελματική απόφαση που πρέπει να λάβει ο οδοντίατρος και όχι ο ασθενής, για πολλούς λόγους.

Ο πρώτος και σχεδόν προφανής λόγος είναι ότι η οδοντική απεικόνιση δεν είναι κάτι που προορίζεται για ασθενείς. Τα αρχεία DICOM και οι εικόνες OPG έχουν σχεδιαστεί ως οπτικά μέσα για να βοηθήσουν τον οδοντίατρο, δεν προορίζονται για τον ασθενή. Το σχέδιο θεραπείας του οδοντιάτρου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις σαρώσεις και στις εικόνες που θα λάβει. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε οδοντική απεικόνιση μία ή δύο φορές στη διάρκεια μιας δεκαετίας και δεν έχουν ιδέα πως να διαβάσουν τα αποτελέσματα των σαρώσεων και των εικόνων, για τους οδοντιάτρους όμως η οδοντική απεικόνιση είναι προέκταση των ματιών και της όρασής τους. Είναι λογικό λοιπόν οι οδοντίατροι να αποφασίζουν ποιες υπηρεσίες απεικόνισης λειτουργούν καλύτερα γι’ αυτούς.

Ο δεύτερος και λιγότερο προφανής λόγος, αλλά πιο σημαντικός για την επιλογή από τον οδοντίατρο του απεικονιστικού κέντρου, είναι ότι η επιλογή είναι απαραίτητη. Οι εγκαταστάσεις οδοντιατρικής απεικόνισης δε διατίθενται σε ένα μέγεθος και χρώμα (για να το θέσουμε μεταφορικά), αλλά ποικίλλουν και διαφέρουν σε πολλά σημεία. Τα απεικονιστικά κέντρα μπορεί να διαφέρουν ως προς την ποιότητα των σαρώσεων, καθώς κάποια μπορεί να έχουν καλύτερους σαρωτές, καλύτερη διαχείριση της ποιότητας και πιο εκπαιδευμένη ομάδα. Τα κέντρα απεικόνισης ενδέχεται να διαφέρουν ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών, καθώς κάποια ίσως προσφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών απεικόνισης, να λειτουργούν το απόγευμα, ή το Σαββατοκύριακο, να δέχονται ασθενείς αμέσως χωρίς ραντεβού, να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη από ακτινολόγους οδοντιάτρους και να εξυπηρετούν τους ασθενείς με χαμόγελο και ευχάριστη διάθεση.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να αποφασίζουν για αυστηρά επαγγελματικά θέματα. Οι ασθενείς αποφασίζουν ποια οδοντιατρική καρέκλα θα αγοραστεί στην κλινική; Φυσικά και όχι. Ούτε αποφασίζουν ποια εταιρία εμφυτευμάτων θα χρησιμοποιηθεί, ή τον τύπο του οστικού μοσχεύματος, ή το τρυπάνι. Όλα αυτά αποτελούν εργαλεία και μέσα για τους οδοντιάτρους και επιλέγονται αποκλειστικά από τους οδοντιάτρους, με βάση την πολυετή εκπαίδευση τους και την επαγγελματική τους εμπειρία. Και η οδοντιατρική απεικόνιση είναι ένα ακόμα επαγγελματικό εργαλείο που απαιτεί μία επαγγελματική απόφαση, την οποία μόνο οι οδοντίατροι μπορούν να λάβουν. Στην πραγματικότητα οι ασθενείς θα επωφεληθούν λόγω της καλύτερης θεραπείας, μόνο εάν επιτρέψουν στους οδοντίατρους να επιλέξουν οι ίδιοι τις πιο ποιοτικές υπηρεσίες απεικόνισης. Και μόλις τους το εξηγήσετε, θα καταλάβουν.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι η οδοντιατρική φροντίδα δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο. Όταν οι ασθενείς παραπέμπονται σε ογκολόγο, σπάνια λένε «Προτιμώ να πάω σε έναν ογκολόγο κοντά στη δουλειά μου και όχι σε άλλη περιοχή». Οι ασθενείς προτιμούν να απευθυνθούν στους καλύτερους διαθέσιμους ειδικούς όταν πρόκειται για τη ζωή τους και την υγεία τους. Ωστόσο όταν οι ασθενείς παραπέμπονται σε ένα οδοντιατρικό κέντρο απεικόνισης, αυτοί (ή και ορισμένοι από τους γιατρούς) μπορεί να το θεωρούν ως αγαθό. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, αυτό δεν ισχύει. Δεν είναι όλες οι εγκαταστάσεις απεικόνισης ίδιες και μόνο ο οδοντίατρος που επεξεργάζεται και βλέπει τα αρχεία μπορεί να ξέρει τι λειτουργεί καλύτερα γι’ αυτόν και για τους ασθενείς του. Μάλιστα όσο πιο έμπειροι και επαγγελματίες είναι οι οδοντίατροι, τόσο πιο συνειδητοποιημένοι και επιλεκτικοί γίνονται. Και όταν το κάνουν αυτό δεν επιτρέπουν ποτέ στους ασθενείς τους να αποφασίσουν που θα κάνουν την οδοντική ακτινογραφία.

Στην DentQ, είμαστε περήφανοι για τα κέντρα οδοντιατρικής απεικόνισης που επιλέγουν πάνω από 14.000 οδοντίατροι σε 7 χώρες. Κάποιοι από τους λόγους εμπιστοσύνης αναφέρονται εδώ. Όποιοι όμως και αν είναι αυτοί οι λόγοι, εάν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα την DentQ, σας ενθαρρύνουμε να τη δοκιμάσετε και να συνεργαστείτε μαζί μας, να δείτε και μόνοι σας και να αποφασίσετε αν τελικά μας εμπιστεύεστε. Εξάλλου η επιλογή του απεικονιστικού κέντρου με το οποίο θέλετε να συνεργαστείτε πρέπει να είναι δική σας και μόνο απόφαση, ως ειδικός.

Για να δείτε τα υποκαταστήματα της DentQ και της CTdent κοντά σας, πατήστε εδώ.


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: