περιστατικό του Μήνα

Μία ενδιαφέρουσα οδοντική αξονική και πως να την ερμηνεύσετε

Μοιραστείτε το με άλλους:
Περιοδοντίτιδα
Condividi questo con gli altri:

Σύμφωνα με την OPG απαιτήθηκε Οδοντιατρική Αξιολόγηση Ασθενή, άνδρα, 50 ετών, με προηγούμενο ιστορικό θεραπείας (σταθερές προσθήκες και γέφυρες). Μορφολογία οστών και μελλοντική εμφυτευματολογική αξιολόγηση.

0.934 mGycm3
16.37 s
66.00 kV
9.00 mA
Πηγή εικόνας

Ακτινολογική Αναφορά

Το φλοιώδες οστό φαίνεται να μειώνεται εντός φυσιολογικών ορίων, δεν εντοπίστηκαν ανωμαλίες. Δεν παρατηρούνται αλλοιώσεις της μυελικής δοκιδωτής αρχιτεκτονικής. Κονδυλοειδείς και κορωνοειδείς αποφύσεις φυσιολογικής ακτινομορφολογίας.

Σημεία περιοδοντικής νόσου με σχετική φατνιακή οστική απορρόφηση.

Εικόνα ασυνέχειας στεφανιαίας ρίζας του 48. Πολυτμηματικό εύρημα στη δεξιά παρωτίδα-περιοχή, ασβεστοποιημένοι λεμφαδένες; Άλλο; Συνιστάται περαιτέρω διερεύνηση με υπερηχογραφική εξέταση του λαιμού.

Μάθετε περισσότερα για την: Περιοδοντίτιδα

Η πιο συνηθισμένη ασθένεια των ούλων είναι μία σοβαρή μόλυνση των ούλων που καταστρέφει τον μαλακό ιστό και αν δε θεραπευτεί μπορεί να καταστρέψει το οστό που στηρίζει τα δόντια σας.

Η περιοδοντίτιδα συχνά ονομάζεται λανθασμένα και «πυόρροια» και μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των δοντιών ή να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Η περιοδοντίτιδα είναι συχνή αλλά σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προληφθεί.

Αιτίες

Οι περιοδοντικές παθήσεις μπορεί να προέρχονται από κακή στοματική υγιεινή, κάπνισμα, γενετική προδιάθεση, άγχος, συστηματικές ασθένειες (π.χ. μη αντιρροπούμενος διαβήτης, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ορισμένες μορφές ρευματοειδούς αρθρίτιδας, συγγενείς ή επίκτητες ανοσοποιητικές ανεπάρκειες). Η πιο συχνή μορφή της νόσου, ιδιαίτερα στους νέους, είναι η ουλίτιδα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μορφές περιοδοντίτιδας μπορεί να εμφανιστούν και σε ασθενείς παιδιά: επιθετική περιοδοντίτιδα (τοπική ή γενικευμένη), ή περιοδοντίτιδα ως εκδήλωση συστηματικών παθήσεων (που σχετίζονται με αιματολογικά νοσήματα, γενετικές παθήσεις ή άλλες).

Συμπτώματα

Ουλίτιδα, τα κύρια συμπτώματα της οποίας είναι:

  • Φλεγμονή: τα ούλα φαίνονται κόκκινα και πρησμένα.
  • Αιμορραγία: τα ούλα αιμορραγούν εύκολα, με το απλό βούρτσισμα των δοντιών ή ακόμα και τυχαία.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί:

  • Περιοδοντικοί θύλακες: σημείο μεταξύ δοντιού και ούλων που το βάθος των αυλακώσεων των ούλων αυξάνεται
  • Περιοδοντικά αποστήματα: παρουσία πύου που μπορεί να διαρρεύσει μέσω των ούλων
  • Μετανάστευση δοντιών: μετατοπίσεις δοντιών με άνοιγμα διαστημάτων μεταξύ των οδοντικών στοιχείων
  • Κινητικότητα δοντιών: η απώλεια των υποστηρικτικών ιστών του δοντιού καθορίζει την προοδευτική κινητικότητα των δοντιών μέχρι και την απώλεια τους

Θεραπεία

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της νόσου είναι η αφαίρεση της πλάκας και της πέτρας και η αποκατάσταση της σωστής στοματικής υγιεινής. Σε περιπτώσεις ουλίτιδας, αυτές οι θεραπευτικές προφυλάξεις μπορεί να είναι αρκετές για την αποκατάσταση της σωστής περιοδοντικής υγείας. Σε περιπτώσεις περιοδοντίτιδας, εκτός από τους ελιγμούς επαγγελματικής και προσωπικής υγιεινής, μπορεί να ενδείκνυται η χορήγηση αντιβιοτικών με τη συνταγή οδοντιάτρου.

Ο περιοδικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι θεμελιώδους σημασίας για την αποφυγή της εξέλιξης της νόσου.

Για να μάθετε περισσότερα για τις πιο ενδιαφέρουσες οδοντιατρικές θήκες, συνεχίστε να μας ακολουθείτε στο ιστολόγιό μας!

Πηγή: Νοσοκομείο Bambino Gesù (Ρώμη)


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: