περιστατικό του Μήνα

Μία ενδιαφέρουσα οδοντική αξονική και πως να την ερμηνεύσετε

Μοιραστείτε το με άλλους:
Οδοντοφόρες Κύστες
Condividi questo con gli altri:

Ζητήθηκε οδοντιατρική αξιολόγηση σε άνδρα-ασθενή 70 ετών με προηγούμενο ιστορικό θεραπείας. Γενική αξιολόγηση και ειδικός έλεγχος της μορφολογίας των οστών, των νωδών περιοχών, για μελλοντική εμφυτευματολογική αξιολόγηση. Ο ασθενής αναφέρει πόνο στη δεξιά κάτω γνάθο.

Ακτινολογική Αναφορά

Το πάχος του φλοιώδους οστού εμφανίζεται εντός φυσιολογικών παραμέτρων. Οι κόνδυλοι είναι φυσιολογικής ακτινομορφολογίας.

Υπάρχει ένα κυστεόμορφο εύρημα στο τέταρτο τεταρτημόριο το οποίο περιλαμβάνει το εγγύς ακρορρίζιο του  47. Αυτό το κυστεόμορφο εύρημα έχει μέγεθος περίπου 39,5 * 18,3 mm. Συνιστάται κλινική αξιολόγηση και βιοπτικός έλεγχος. Σημεία περιοδοντικής νόσου .

Ακτινοδιαφανής περιακρορριζική αλλοίωση του 43.

Για να μάθετε περισσότερα – οδοντογενείς κύστες

Τι είναι;

Οι οδοντογενείς κύστες  είναι κλειστές κοιλότητες που σχηματίζονται μέσα στα οστά της γνάθου (πιο συχνές) και της άνω γνάθου (λιγότερο συχνές). Είναι καλά οριοθετημένες κοιλότητες που περιβάλλονται από μία επένδυση επιθηλίου, μία βλεννογόνο μεμβράνη που περικλείει με ακρίβεια την κύστη και τη διαχωρίζει από τον υπόλοιπο οστικό ιστό, μέσα στον οποίο σχηματίστηκε. Μέσα στην κοιλότητα υπάρχει πάντα ορώδες ή βλεννώδες υλικό, ή ακόμα, αν και σπάνια, αέριο.

Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις κύριες κατηγορίες κύστεων:

  • Κύστες ρίζας: είναι κύστες που προέρχονται από τη ρίζα των δοντιών που υφίστανται χρόνιες φλεγμονώδεις διαδικασίες.
  • Θυλακιώδεις κύστες: αναπτύσσονται από ορισμένα επιθηλιακά κύτταρα αναπτυσσόμενων οδοντικών μικροβίων. Συχνά περιλαμβάνουν και ένα ολόκληρο δόντι.
  • Περιοδοντικές κύστες: αναπτύσσονται γενικά μεταξύ των προγομφίων της κάτω γνάθου.

Πώς να τις ξεχωρίσετε

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των οδοντικών κύστεων και των παρακάτω

  • Ψευδοκύστη: κοιλότητα διαφορετικής προέλευσης που χαρακτηρίζεται από το ότι δεν είναι επενδυμένη με επιθήλιο. Είναι συνήθως όψεις πολλαπλασιασμού του ενδοοστεώδους όγκου.
  • Οδοντικά αποστήματα: κοιλότητες γεμάτες πύον που προέρχονται συνήθως από νέκρωση του οδοντικού πολφού λόγω καταστροφικής τερηδόνας ή από μολυσμένους περιοδοντικούς θύλακες σε περιοδοντικές παθήσεις (πυόρροια).
  • Ριζικό κοκκίωμα: χρόνια λοίμωξη περιορισμένου μεγέθους που συνήθως προσβάλλει τη ρίζα του δοντιού και προκαλείται πάντα από νέκρωση του πολφού του δοντιού. Εμφανίζεται ως μία συμπαγής, καλά οριοθετημένη δομή φλεγμονώδους ιστού.

Πώς σχηματίζονται;

Οι αιτίες σχηματισμού κύστεων μπορεί να είναι πολλές:

  • Παρουσία μικροβίων σε έγκλειστα δόντια ή έγκλειστα δόντια. Η κύστη υπάρχει από τη γέννηση ή σχετίζεται με την ανάπτυξη.
  • Καθυστερημένη επιπλοκή οδοντιατρικών επεμβάσεων, όπως εξαγωγές ή ριζικοί σωλήνες.
  • Επιπλοκές οδοντικών κοκκιωμάτων.
  • Τραύμα

Πώς γνωρίζετε ότι τα έχετε: υπάρχουν συμπτώματα;

Οι μικρές οδοντικές κύστες είναι συνήθως ασυμπτωματικές και ανακαλύπτονται τυχαία, κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών ακτινογραφικών ερευνών που πραγματοποιούνται για άλλους λόγους.

Εάν είναι όμως μεγάλες, μπορούν να προκαλέσουν φαινόμενα διόγκωσης και πρηξίματος, πόνο ποικίλης έντασης, κινητικότητα των οδοντικών στοιχείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και κάταγμα της γνάθου.

Η σωστή διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει:

  • Εξέταση βιοψίας για να αποφευχθεί η πιθανότητα ψευδοκύστης όγκου.
  • Η 3D τομογραφική εξέταση (CBCT) επιτρέπει τον καθορισμό του μεγέθους, του σχήματος και των σχέσεων με τα γειτονικά δόντια και με το νεύρο της κάτω γνάθου (για τις κύστες κάτω γνάθου) τα άνω ιγμόρεια και τις ρινικές κοιλότητες γενικά (για τις κύστες άνω γνάθου).

Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία οδοντοφόρου κύστης

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι συνήθως η χειρουργική οδός. Το μέγεθος και η σχέση με τα γειτονικά δόντια καθορίζουν το βαθμό επεμβατικότητας:

  • Ακρορριζεκτομή: όταν η κύστη είναι μικρή και προσκολλημένη στη ρίζα ενός δοντιού, μπορεί να πραγματοποιηθεί μία ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση που περιλαμβάνει την αφαίρεση της κύστης και του κορυφαίου τμήματος της εμπλεκόμενης ρίζας.
  • Κυστεκτομή: όταν η κύστη είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση για την πλήρη εκπυρήνωση της κύστης. Συχνά μπορεί να υπάρξει η ανάγκη θυσίας δοντιών που τοποθετούνται από πάνω, λόγω αδυναμίας προσέγγισης στην κύστη.

Μετά την αφαίρεση μιας οδοντογενούς κύστης πρέπει να πραγματοποιείτε περιοδικούς ελέγχους για την αποφυγή επανεμφάνισης.


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: