Οδοντίατρος του Μήνα

Συνέντευξη εις βάθος με έναν έμπειρο οδοντίατρο

Μοιραστείτε το με άλλους:
Καθ. Della Ventura
Condividi questo con gli altri:

Καθ. Domenico Della Ventura

Studio Della Ventura

+39 3472920451
[email protected]

Συνέντευξη με τον Καθ. Domenico Della Ventura

Γιατί επιλέξατε να γίνετε οδοντίατρος; Πόσα χρόνια εμπειρίας έχετε;

Γεννήθηκα ως χειρουργός, αποφοίτησα από την ιατρική και τη χειρουργική και στη συνέχεια ειδικεύτηκα στην οδοντιατρική, καθώς με γοήτευσε το κομμάτι της στοματικής χειρουργικής, χάρη σε έναν καθηγητή μου.
Ξεκίνησα τη δεκαετία του ογδόντα, άρα εξασκώ το επάγγελμα εδώ και αρκετά χρόνια!

Όταν ήσασταν καθηγητής, τι διδάσκατε στους μαθητές σας;

Τώρα πια δε διδάσκω, αλλά έχω διδάξει διάφορες θεματικές, σχεδόν ό,τι σχετίζεται με προσθετικά και το χειρουργικό κομμάτι.

Η κλινική σας ειδικεύεται σε κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία;

Προσφέρουμε οποιαδήποτε οδοντιατρική θεραπεία. Δεν ασχολούμαι προσωπικά με κάποια πράγματα, αλλά υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν τις ανάλογες ειδικότητες, όπως είναι η ορθοδοντική και η οστεοπαθητική.
Ασχολούμαι κυρίως με το προσθετικό και το χειρουργικό κομμάτι, αλλά κάνουμε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της ενδοδοντικής.

Ποια είναι τα περιστατικά που σας ενδιαφέρουν περισσότερο; Περιστατικά που έχετε δει τα τελευταία χρόνια.

Τα περιστατικά είναι όλα ενδιαφέροντα, γιατί πέρα ​​από το καθαρά διδακτικό κομμάτι, υπάρχει πάντα η προβολή στον ασθενή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Ο ασθενής πρέπει να εξετάζεται πολύ προσεκτικά, γιατί μερικές φορές η θεραπεία που ίσως φαίνεται πιο απλή στον οδοντίατρο, μπορεί να μετατραπεί σε περίπλοκη, σε σχέση με τις σωματικές και ψυχολογικές συνθήκες που βρίσκεται ο ασθενής.
Συνήθως τα πιο ενδιαφέροντα περιστατικά είναι αυτά που απαιτείται πλήρης αποκατάσταση, άρα και συμπερίληψη της στάσης, ή περιστατικά που αφορούν αφαίρεση μεγάλων κύστεων, ή των ιδιαίτερα απαιτητικών φρονιμιτών.

Υπάρχουν τεχνολογίες που εφαρμόζονται στον οδοντιατρικό κλάδο, στις οποίες πιστεύετε ιδιαίτερα και τις οποίες βλέπετε ως το μέλλον του επαγγέλματός σας;

Οι τεχνολογίες αλλάζουν συνεχώς. Αυτά που ισχύουν σήμερα, ίσως σε λίγους μήνες να μην έχουν πια την ίδια σημασία. Ωστόσο σήμερα θεμελιώδη ρόλο παίζει η ακτινολογία. Ειδικά στον χειρουργικό κλάδο, χρειαζόμαστε τρισδιάστατες ακτινογραφίες και ολοένα και πιο ακριβή όργανα. Άλλες σημαντικές καινοτομίες είναι το καθοδηγούμενο χειρουργείο εμφυτευμάτων, δηλαδή με τη δημιουργία προτύπων.

Ποια συμβουλή θα θέλατε να μοιραστείτε με τους νεότερους συναδέλφους σας που τώρα ξεκινούν στο επάγγελμα;

Μία βασική συμβουλή είναι να ακούτε πολύ τον ασθενή σας, γιατί σήμερα τείνουμε να τον παραμερίζουμε λίγο. Όπως προανέφερα, οι διαδικασίες που για μας τους οδοντιάτρους είναι ρουτίνα, για τον ασθενή γίνονται μία στο τόσο ή πρώτη φορά και η συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς είναι σημαντική, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά και για τα επόμενα βήματα της θεραπείας. Εάν ο ασθενής είναι ήρεμος και αισθάνεται ότι τον φροντίζουν και τον εξετάζουν με προσοχή, η απάντηση είναι εντελώς διαφορετική. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξηγούνται ανοιχτά στον ασθενή όλα αυτά στα οποία θα υποβληθεί, όπως και τα διάφορα στάδια της θεραπείας, ώστε να μπορεί να αποδεχτεί τις διάφορες επιπτώσεις και να ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία.

Έχετε να μας προτείνετε κάποιο ενδιαφέρον άρθρο που διαβάσατε πρόσφατα;

Όλα τα άρθρα μπορεί να είναι ενδιαφέροντα αν διαβάζονται με τον σωστό τρόπο, με στόχο δηλαδή την εκμάθηση κάτι νέου. Υπό αυτήν την προϋπόθεση, ένα θέμα που θα ήθελα να δω να αναλύεται περισσότερο σε επιστημονικά περιοδικά είναι αυτό της έρευνας για τα βλαστοκύτταρα. Είναι πολύ σημαντικά στον κλάδο μας, όσον αφορά την αναζωογόνηση των οστών και όχι μόνο.

Πώς διαχειρίζεστε την προβολή της κλινικής σας; Υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι;

Έχουμε ψηφιοποιήσει την επιχείρησή μας, τόσο στην καθημερινή διαχείριση, όσο και στα συστήματα ραντεβού. Στη συνέχεια, οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στη ψηφιακή μας παρουσία, η οποία αποτελεί έναν τρόπο για να παρουσιάσουμε την επιχείρηση μας, όπου οι εν δυνάμει ασθενείς μπορούν να βρουν διάφορες αξιολογήσεις, αλλά και πληροφορίες.
Αυτό είναι σημαντικό για εμάς γιατί στον κλάδο μας η πιο αποτελεσματική μορφή προώθησης είναι αυτή από στόμα σε στόμα. Τα σχόλια των ασθενών χτίζουν εμπιστοσύνη.

Υπάρχουν εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας; Είχε σημαντικό αντίκτυπο η πανδημία;

Με την πανδημία επήλθε σίγουρα μια αλλαγή. Πρώτ’ απ’ όλα υπήρχε η αδυναμία κινήσεων, μετά κυριάρχησε ο φόβος του κόσμου και σίγουρα είχε αντίκτυπο. Θα ήθελα επίσης εδώ να προσθέσω ότι ο χρόνος που απαιτείται για τη βοήθεια των ασθενών έχει αλλάξει. Ενώ προηγουμένως ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει εκ των προτέρων (όπως π.χ. η προετοιμασία του δωματίου), τώρα αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να εκτελούνται μπροστά στον ασθενή για να τον καθησυχάζουν .
Αυτό έχει σίγουρα επηρεάσει τον όγκο της εργασίας που μπορούμε να ολοκληρώνουμε καθημερινά.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας εκτός επαγγέλματος;

Διαβάζω πολύ, αλλά ένα άλλο μεγάλο πάθος μου είναι αυτό του στατικού μοντελισμού πλοίων. Με λίγα λόγια, μου αρέσει να κατασκευάζω ιστιοπλοϊκά. Θα ήθελα να αναφέρω εδώ ότι το επάγγελμά μου με βοηθάει πολύ στον μοντελισμό, αλλά και το αντίστροφο, αφού και οι δύο δραστηριότητες απαιτούν πολύ μεγάλη ακρίβεια και αφορούν μικροσκοπικά κομμάτια.

Ο καθηγητής Della Ventura είναι συνεργάτης μας στη Ρώμη! Διαβάστε περισσότερα για τους συνεργάτες της DentQ στο ιστολόγιό μας.


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: