Οδοντίατρος του Μήνα

Συνέντευξη εις βάθος με έναν έμπειρο οδοντίατρο

Μοιραστείτε το με άλλους:
Ιατρός Maurizio Cundari
Condividi questo con gli altri:

Ιατρός Maurizio Cundari

Studio Odontoiatrico Cundari

+39 06 218 6638
[email protected]

Συνέντευξη με τον ιατρό Maurizio Cundari

Γιατί επιλέξατε να γίνετε οδοντίατρος; Πόσα χρόνια εμπειρία έχετε;

Η ιστορία μου είναι λίγο περίεργη. Εγγράφηκα σε ένα γυμνάσιο που δεν ήταν δική μου επιλογή. Οι γονείς μου με εξανάγκασαν να γραφτώ σε Καλλιτεχνικό Σχολείο, γιατί ο αδερφός μου ήταν ήδη γραμμένος εκεί. Όταν η οικογένεια αντιμετωπίζει δυσκολίες, καλό είναι τα βιβλία των μεγαλύτερων αδελφών να περνούν στους μικρότερους.

Εκεί ανακάλυψα ένα διαφορετικό κόσμο, αλλά κατάλαβα ότι δεν ήταν ο δικός μου και αυτό επηρέασε την απόδοσή μου.

Η επιστήμη ήταν πάντα η μεγαλύτερη περιέργειά μου, από όταν ήμουν παιδί. Όταν είπα στους γονείς μου ότι θα ακολουθήσω την ιατρική σχολή, σοκαρίστηκαν όσο και οι καθηγητές μου στο σχολείο.

Όταν γράφτηκα στην ιατρική σχολή, γνώρισα έναν οδοντίατρο που διατηρούσε οδοντιατρικό περιοδικό. Άρχισα να πηγαίνω στο ιατρείο του και να κάνω τα πρώτα μου βήματα στην οδοντιατρική.

Δουλεύω γύρω από το ανθρώπινο στόμα από το 1980, τη χρονιά που γνώρισα αυτόν τον οδοντίατρο.

Η κλινική σας ειδικεύεται σε κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία;

Προσωπικά κάνω τα πάντα εκτός από ορθοδοντική. Η συντηρητική θεραπεία ήταν η πρώτη μου αγάπη, μετά ειδικεύτηκα στην ενδοδοντική που μπορεί να φαίνεται σαν ασήμαντη πρακτική, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Ποια περιστατικά σας ενδιαφέρουν περισσότερο;

Τα περιστατικά που μου αρέσουν περισσότερο είναι αυτά τα οποία πρέπει να εξασκηθώ στην μασητική αποκατάσταση των νωδών ατόμων. Η αλλαγή ενός κινητού προσθετικού, τα οποία είναι αρκετά άβολα, σε εμφυτεύματα, είναι μία ωραία διαδικασία. Το να βλέπεις το χαμόγελο στα μάτια των ασθενών είναι κάτι ανεκτίμητο.

Υπάρχουν τεχνολογίες που εφαρμόζονται στον οδοντιατρικό κλάδο και τις οποίες θεωρείτε ότι είναι το μέλλον του επαγγέλματός σας;

Η ψηφιακή επανάσταση είναι το μέλλον. Τόσο στο διαγνωστικό, όσο και στο θεραπευτικό κομμάτι. Τα ψηφιακά εργαλεία γίνονται οι φίλοι που μας συμβουλεύουν με υψηλή ακρίβεια και σας επιτρέπουν να κάνετε το επιπλέον βήμα προς τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Η τεχνολογία, τόσο στην ακτινολογία, όσο και στο σχεδιασμό της θεραπείας που πραγματοποιείται χάρη σε εξαιρετικά εργαλεία, μας επιτρέπει σήμερα να κάνουμε πράγματα που, μέχρι πριν από 20 χρόνια, ήταν απλά αδιανόητα.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε νεότερους συναδέλφους σας που τώρα προσεγγίζουν το επάγγελμα;

Η συμβουλή που θα έδινα στους νέους είναι να μη βιάζονται, γιατί μαθαίνεις πολλά από τα λάθη σου. Ένα σφάλμα υπό τον εκπαιδευτή μπορεί να ανατραπεί και να διορθωθεί, ενώ ένα σφάλμα που κάνει κάποιος μόνος του γιατί νιώθει υπερβολική σιγουριά από νωρίς, μπορεί να είναι πολύ σοβαρό και να θέσει σε κίνδυνο μία ολόκληρη καριέρα. Η βιασύνη είναι επικίνδυνη.

Επίσης δεν λέω να διαβάζετε τον όρκο του Ιπποκράτη κάθε μέρα, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι υπάρχουν άνθρωποι μπροστά σας, με όλα τους τα προβλήματα. Η ενσυναίσθηση είναι θεμελιώδης χαρακτηριστικό, τόσο για το γιατρό όσο και για τον ασθενή.

Έχετε να προτείνετε κάποιο ενδιαφέρον άρθρο που διαβάσατε πρόσφατα;

Περισσότερο από ένα άρθρο, θεωρώ ότι είναι ενδιαφέρον να χρησιμοποιώ τις μηχανές αναζήτησης για να βρω βίντεο επίδειξης για τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων. Νομίζω ότι η ευκαιρία να δω πως λειτουργεί κάτι είναι άκρως εκπαιδευτική για τα περίεργα μυαλά.

Πώς διαχειρίζεστε την προβολή της κλινικής σας; Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθείτε;

Από στόμα σε στόμα είναι το πιο σημαντικό για το επάγγελμά μου. Ίσως είναι και οι παλιότεροι περιορισμοί που υπήρχαν για την προώθηση των ιατρικών υπηρεσιών. Σήμερα είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί κανείς την μείωση των τιμών και την μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Γι’ αυτό προσπαθούμε να βασιστούμε στην αφοσίωση των σωστών πελατών και στις συστάσεις τους.

Υπάρχουν εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας; Είχε αντίκτυπο η πανδημία;

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Εδώ και καιρό μιλάμε για το σύνδρομο της άδειας καρέκλας, αλλά ο ανταγωνισμός τα τελευταία χρόνια αυξάνει αυτήν την τάση. Ίσως γι’ αυτό οι νεότεροι οδοντίατροι αναζητούν νέες στρατηγικές για να εδραιωθούν στον κλάδο, χρησιμοποιώντας πολύ τα social media.

Η πανδημία είχε ισχυρό αντίκτυπο. Αυτή η περίοδος είναι ίσως χειρότερη από το πρώτο εξάμηνο του 2020, όπου είχαμε και την στήριξη του κράτους. Τώρα πρέπει να ακυρώνουμε ραντεβού συχνά, αν ένας ασθενής είναι θετικός, ή είχε μια επικίνδυνη επαφή. Πιθανώς η πιο εμφανής αλλαγή είναι αυτή της μείωσης των εργασιών «ρουτίνας» όπως έλεγχοι, καθαρισμοί, μικρά σφραγίσματα.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας εκτός του επαγγέλματός σας;

Λατρεύω πολύ την μουσική, ιδιαίτερα την κλασική και την κινηματογραφική. Μετά μου αρέσει να ζωγραφίζω, γιατί πια δε χρειάζεται να ακολουθώ τους κανόνες που μου επέβαλαν στο σχολείο. Τα χρώματα με ενθουσιάζουν πολύ. Όσο άντεχαν τα γόνατά μου, έπαιζα ποδόσφαιρο και τένις με φίλους, αλλά δεδομένου του επαγγέλματός μου, πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός με τους τραυματισμούς.


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: