Η Γωνιά της Ανάπτυξης

Συμβουλές, μέθοδοι και εργαλεία για την ανάπτυξη της οδοντιατρικής σας κλινικής

Μοιραστείτε το με άλλους:
Είσαι πλούσιος;
Condividi questo con gli altri:

Ως οδοντίατρος, η επιλογή του επαγγέλματος δεν αφορά μόνο μια σταθερή και κερδοφόρα καριέρα, αλλά περιλαμβάνει επίσης δυνατότητες ανάπτυξης και οικονομικής επιτυχίας. Πολλοί οδοντίατροι ονειρεύονται να δημιουργήσουν ένα κερδοφόρο ιδιωτικό ιατρείο και να επεκτείνουν τη βάση των πελατών τους, οδηγώντας σε υψηλότερα έσοδα και τελικά στην επίτευξη μιας οικονομικής ανεξαρτησίας. Τι σημαίνει όμως πραγματικά να είναι κανείς «πλούσιος»; Πόσο εισόδημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη πραγματικής οικονομικής ελευθερίας;

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε αυτές τις ερωτήσεις και θα παρέχουμε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να πετύχετε τους οικονομικούς σας στόχους ως οδοντίατρος. Είτε ξεκινάτε τώρα, είτε είστε στο χώρο εδώ και χρόνια, αυτό το άρθρο θα σας δώσει μια ξεκάθαρη κατανόηση της θέσης σας, αλλά και του τι χρειάζεστε για να αποκτήσετε πραγματικό πλούτο.

Το να προσδιορίσετε αν είστε πλούσιοι ή όχι είναι ένα θέμα κατανόησης της οικονομικής σας κατάστασης. Για να προσδιορίσετε την περιουσία σας, πρέπει να λάβετε υπόψη δύο βασικούς παράγοντες: τα μηνιαία έξοδά σας και το παθητικό εισόδημά σας.

Αρχικά, υπολογίστε τα προσωπικά σας μηνιαία έξοδα, αθροίζοντας τα έξοδα για είδη πρώτης ανάγκης, όπως ενοίκιο, μεταφορικά, κοινόχρηστα, τρόφιμα, ή η αποπληρωμή ενός χρέους. Λάβετε υπόψη και τυχόν πρόσθετα έξοδα που είναι απαραίτητα για να διατηρήσετε το επιθυμητό βιοτικό σας επίπεδο. Αν, για παράδειγμα, ο τρέχων τρόπος ζωής σας είναι ήδη ικανοποιητικός, υπολογίστε πόσο κοστίζει η διατήρησή του. Ελέγξτε τις πρόσφατες κινήσεις των τραπεζών και των πιστωτικών σας καρτών για τους τελευταίους 12 μήνες και στη συνέχεια δείτε το συνολικό ποσό και τέλος διαιρέστε το με το 12, για να καταλήξετε σε ένα μέσο μηνιαίο κόστος.

Δεύτερον, σκεφτείτε το παθητικό σας εισόδημα, το οποίο είναι εισόδημα που αποκτάτε χωρίς να εργάζεστε ενεργά γι’ αυτό. Παραδείγματα παθητικού εισοδήματος είναι οι τόκοι από λογαριασμούς ταμιευτηρίου, ενοίκια που εισπράττονται από ακίνητα που έχετε στην κατοχή σας, αλλά δεν μένετε και τα νοικιάζετε, και τέλος, μερίσματα από επενδύσεις σε μετοχές ή σε επιχειρήσεις. Φροντίστε να μην συμπεριλάβετε τον μισθό σας σε αυτόν τον υπολογισμό, καθώς πρέπει να εργαστείτε γι’ αυτόν και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί παθητικό εισόδημα.

Συγκρίνοντας το παθητικό σας εισόδημα με τα μηνιαία σας έξοδα, μπορείτε να προσδιορίσετε την οικονομική σας κατάσταση. Εάν το παθητικό σας εισόδημα υπερβαίνει τα έξοδά σας, θεωρείστε πλούσιοι, καθώς είστε σε θέση να διατηρήσετε το επιθυμητό βιοτικό σας επίπεδο, χωρίς να εργάζεστε ενεργά. Σύμφωνα με τον Robert Kiyosaki στο βιβλίο του «Rich Dad Poor Dad», αυτός είναι ο αληθινός ορισμός της οικονομικής ανεξαρτησίας.

Εάν, ωστόσο, το παθητικό σας εισόδημα δεν επαρκεί για να καλύψετε τα έξοδά σας, θα πρέπει να συνεχίσετε να εργάζεστε για να διατηρήσετε το βιοτικό σας επίπεδο. Σε αυτήν την περίπτωση, το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι, για πόσο καιρό μπορείτε να επιβιώσετε οικονομικά χωρίς ενεργό εισόδημα (που προέρχεται από την εργασία σας). Όσο περισσότερο καιρό μπορούν τα αποθέματά σας να καλύψουν τα έξοδά σας και όσο περισσότερο μπορείτε να επιβιώσετε, χωρίς να εργάζεστε ενεργά, τόσο καλύτερα είστε.

Πολλά άτομα αντιμετωπίζουν προκλήσεις εάν βιώσουν μια παρατεταμένη περίοδο ανεργίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους μπορεί να δυσκολευτούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο και ίσως φτάσουν και να χάσουν τα σπίτια τους. Επίσης τονίζεται η σημασία του οικονομικού προγραμματισμού και της ύπαρξης αποθεματικού που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε δύσκολες στιγμές. Η οικονομική σας σταθερότητα, από αυτή την άποψη, μετριέται σε μήνες: πόσους μήνες μπορείτε να επιβιώσετε χωρίς να ενεργό εισόδημα; Πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι αποταμιεύσεις σας;

Και κάπως έτσι επανερχόμαστε στο ερώτημα με το οποίο ξεκινήσαμε: τι σημαίνει πραγματικά να είναι κανείς «πλούσιος»; Η απάντηση που μας εκπλήσσει είναι ότι γίνεται κανείς πραγματικά πλούσιος όταν έχει την οικονομική δυνατότητα να μην εργάζεσαι για ατελείωτους μήνες, διατηρώντας παράλληλα το επιθυμητό βιοτικό του επίπεδο. Σημειώστε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δε θα εργαστεί ποτέ ξανά από εκείνο το σημείο και έπειτα. Σημαίνει μόνο ότι δε χρειάζεται να εργαστεί, αν δεν το θέλει, αφού έχει την ελευθερία να επιδιώξει ενδιαφέροντα και πόθους, χωρίς να εργάζεται αποκλειστικά για ένα μισθό.

Για να γίνετε πλούσιοι, σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, πρέπει να το επιδιώξετε προληπτικά. Το κλειδί είναι να έχετε ένα σχέδιο, να το τηρείτε και να είστε πειθαρχημένοι στην οικονομική σας διαχείριση με την πάροδο του χρόνου. Η προτεινόμενη διαδρομή είναι να επενδύσετε σε περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα, όπως ενοικιάσεις ακινήτων, μετοχές ή επιχείρησης που θα σας παρέχουν παθητικό εισόδημα και επίσης ελαχιστοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τα προσωπικά σας έξοδα. Με προσεκτική οικονομική διαχείριση, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συγκεντρώσετε αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να επιτύχετε οικονομική ανεξαρτησία και να απαλλαγείτε από ανησυχίες για το εισόδημα σας, για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο με την επιδίωξη και την επίτευξη των οικονομικών και επαγγελματικών σας στόχων και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμο αυτό το άρθρο. Στη DentQ είμαστε περήφανοι που είμαστε επιχειρηματικοί εταίροι χιλιάδων οδοντιάτρων σε όλο τον κόσμο και που τους παρέχουμε εργαλεία, τεχνολογίες και πληροφορίες που μπορούν να τους βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Είτε συνεργάζεστε μαζί μας, είτε όχι, μη διστάσετε να επισκεφθείτε ξανά το ιστολόγιό μας και να εγγραφείτε στη σελίδα μας στο Facebook, για να διαβάζετε παρόμοια άρθρα που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη δική σας οδοντιατρική επιχείρηση.


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: