περιστατικό του Μήνα

Μία ενδιαφέρουσα οδοντική αξονική και πως να την ερμηνεύσετε

Μοιραστείτε το με άλλους:
Έγκλειστοι Τρίτοι Γομφίοι
Condividi questo con gli altri:

  • kV: 90
  • FOV: n.a
  • Αξονικό πάχος: 0.250 mm

Το περιστατικό   σχετίζεται με CT Κωνικής Δέσμης – ασθενής περίπου 35 ετών, παρουσιάζεται για οδοντιατρική αξιολόγηση και πιθανή εξαγωγή των φρονιμίτων, 4.8 – 3.8 καθώς είναι έγκλειστοι.

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Κατω γνάθος  – Το φλοιώδες της κάτω γνάθου εμφανίζεται με εύ ροςεντός φυσιολογικών παραμέτρων. Δε σημειώνονται αλλοιώσεις της μυελικής δοκιδωτής αρχιτεκτονικής. Ενδείξεις οστικού εγκλεισμού του 38 σε απω εγγύς κατάκλιση, τα ακορορρίζια σε επαφή με τον φατνιακό πόρο . Ενδείξεις οστικού εγκλεισμού του 48,τα ακορορρίζια σε επαφή με τον φατνιακό πόρο  που ακολουθεί παρειακή  διαδρομή ως προς τις παχιές κορυφές. Το κάτω μέρος της κάτω γνάθου είναι φυσιολογικής ακτινομορφολογίας και εντοπισμού.

(Αξονική εικόνα CBCT – Κάτω γνάθος – Πάχος 1mm)

(Εικόνα Cross CBCT – Δόντια 4.8 – 3.8 με εμφανή σημάδια εγκλεισμού – Πάχος 1mm)

(Εικόνα Panorex CBCT από DIAGNOCAT AI)

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα δόντι ορίζεται ως έγκλειστο, όταν, αφού παρέλθει η αναμενόμενη περίοδος ανατολής του, συνεχίζει να μην έχει εμφανιστεί στο στόμα. Η ανατολή κάθε δοντιού πρέπει να τηρεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θεωρείται ως «φυσιολογικό». Για παράδειγμα, οι οριστικοί κάτω κεντρικοί κοπτήρες αρχίζουν να σχηματίζονται στα παιδιά στην ηλικία των 3/4 μηνών και αναδύονται στην ηλικία των 6/7 ετών. Όσο για τους φρονιμίτες, η ανατολή αναμένεται μεταξύ 17 και 30 ετών: μία μεγάλη χρονική περίοδος!

ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟ ΔΟΝΤΙ;

Ο τρίτος γομφίος μπορεί να είναι:

  • Σε ελαφρά κλίση, επομένως η κορώνα να είναι στραμμένη προς τον δεύτερο γομφίο,
  • Οριζόντιος και επομένως εντελώς «ξαπλωμένος».
  • Σε ανεστραμμένη θέση με τις ρίζες στραμμένες προς το δεύτερο γομφίο και την κορώνα προς την αντίθετη κατεύθυνση,
  • Αντίστροφος, δηλαδή, με τις ρίζες προς τα πάνω και την κορώνα προς τα κάτω (πολύ σπάνια περίπτωση)

Ο οδοντίατρος αξιολογεί επίσης τη θέση του δοντιού σε σχέση με το οστό που το περιέχει. Το βάθος του εγκλεισμού παίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανάλυση του περιστατικού. Ένα δόντι που βρίσκεται πολύ βαθιά στο οστό θα είναι πιο δύσκολο να βγει. Αυτό μπορεί να περιπλέξει την εξαγωγή. Όταν συμβαίνει αυτό, ο ασθενής μπορεί να βιώσει διάφορες παθήσεις, όπως:

  • Κύστη
  • Λοιμώξεις και φλεγμονές
  • Τερηδόνα
  • Αποστήματα

Τα έγκλειστα δόντια μπορεί να προκαλέσουν πολύ πόνο, αλλά κυρίως μπορούν να βλάψουν τα γύρω δόντια ή τις ρίζες, προκαλώντας περαιτέρω επιπλοκές, ακόμα και σοβαρές. Λόγω αυτών των πιθανών συνεπειών, στο παρελθόν υπήρχε η τάση να εξάγουμε τους φρονιμίτες πριν ακόμα εμφανιστούν συμπτώματα, ενώ σήμερα κάθε περιστατικό αξιολογείται μεμονωμένα και με μεγαλύτερη προσοχή.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΓΟΜΦΙΩΝ

Για να μάθετε εάν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε έγκλειστους τρίτους γομφίους ή όχι, καλό είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας. Εάν ο έγκλειστος φρονιμίτης δεν προκαλεί φλεγμονή και δεν καταστρέψει τα γειτονικά δόντια, μπορεί να παραμείνει στη θέση του.

Εάν, από την άλλη, ο φρονιμίτης προκαλεί πόνο και φλεγμονή, πρέπει να αφαιρεθεί μέσω χειρουργικής επέμβασης από χειρουργό με εμπειρία στην οδοντοστοματολογία και την οδοντιατρική εμφυτευματολογία. Πριν προχωρήσει στην εξαγωγή του φρονιμίτη, ο χειρουργός θα ελέγξει τη θέση του δοντιού, η οποία θα καθορίσει τη δυσκολία και το είδος της επέμβασης:

  • η απλή εξαγωγή πραγματοποιείται όταν το δόντι είναι τέλεια ευθυγραμμισμένο με τα άλλα,
  • η εξαγωγή ημιέγκλειστου αφορά την αφαίρεση ενός μέρους του οστικού ιστού, πριν μπορέσει να ολοκληρωθεί,
  • η εξαγωγή από ολικό εγκλεισμό στο οστό είναι ο πιο περίπλοκος τύπος επέμβασης, γιατί το δόντι έχει κολλήσει μέσα στο οστό και για να μπορέσουμε να το εξαγάγουμε, πρέπει πρώτα να επέμβουμε στις παραπάνω δομές και να κόψουμε το οστό.

Γι’ αυτόν τον τύπο χειρουργικής επέμβασης συνήθως εκτελείται τοπική αναισθησία. Μπορείτε να επιλέξετε γενική αναισθησία μόνο όταν πρέπει να αφαιρεθούν και οι 4 φρονιμίτες, μια απόφαση που λαμβάνει ο χειρουργός, σε συμφωνία με τον ασθενή πάντα, για να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία λόγω πολλαπλών χειρουργικών επεμβάσεων.

Η μετεγχειρητική πορεία περιλαμβάνει την εφαρμογή πάγου στην περιοχή για μείωση του οιδήματος και υποστηρικτική φαρμακευτική θεραπεία (προτείνεται από το γιατρό), η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιβιοτικά. Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο, μπορεί να προκληθεί έντονος πόνος και πρήξιμο ή και ελαφριά αιμορραγία. Για να ανακουφίσετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να κοιμάστε με το κεφάλι σηκωμένο, αποφεύγοντας να τοποθετείτε το πρόσωπό σας στο πλάι, όπου χειρουργηθήκατε. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να παρατηρείτε την κατάσταση και να ενημερώνετε το γιατρό εάν έχετε προβλήματα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές του οδοντιάτρου, να αντιμετωπίζετε τη στοματική σας κοιλότητα προσεκτικά, όπως πάντα (χωρίς να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα) και να ξεπλένετε το στόμα με ένα συγκεκριμένο στοματικό διάλυμα.

Μετά από περίπου 6 – 10 ημέρες μετά την επέμβαση, πρέπει να υποβληθείτε σε έλεγχο για να ελέγξετε την κατάσταση επούλωσης των ούλων σας και να αφαιρέσετε τυχόν ράμματα.

Επεξεργάστηκε και γράφτηκε από τον Δρ. Lucisano Francesco – DentQ Ιταλία srl


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: