Γνωρίστε τους Ειδικούς

Μία επαγγελματική συνέντευξη με σημαντικούς ηγέτες γνώμης στην οδοντιατρική

Μοιραστείτε το με άλλους:
Δρ. Vincenzo Impieri
Condividi questo con gli altri:

Δρ. Vincenzo Impieri

www.centrodiagnosticoimpieri.it

+39 0985 849331
[email protected]

Συνέντευξη με το γιατρό Vincenzo Impieri

Απόφοιτος Ιατρικής και Χειρουργικής, από το Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης
Ακτινοδιαγνωστικές και Απεικόνιστικές Επιστήμες, Πανεπιστήμιο «La Sapienza» – Ρώμη

Τι σας εμπνέει στο επάγγελμά σας;

Πάθος, πάθος και όμως άνευ όρων πάθος για το επάγγελμά μου. Αγαπώ αυτό το επάγγελμα και το πάθος μου γι’ αυτό με ωθεί να δουλεύω και 12 ώρες την μέρα για να καλύπτω τις ανάγκες των ασθενών μου. Το πάθος που έχω εμφυσήσει και στα παιδιά μου, πτυχιούχοι και οι δύο ιατρικής, εκ των οποίων το ένα ακολουθεί τα βήματά μου, εγγεγραμμένο στο δεύτερο έτος του μαθήματος ειδίκευσης στην Ακτινολογία.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα κλινικό περιστατικό που θεωρείτε συναρπαστικό ή ασυνήθιστο;

Ένα συναρπαστικό περιστατικό που τράβηξε την προσοχή μου, αφορούσε μία πλούσια, ηλικιωμένη κυρία που χρειαζόταν εμφυτεύματα στη δεξιά άνω γνάθο. Έχοντας την οικονομική δυνατότητα επικοινώνησε με γνωστή κλινική. Έκανε αρκετές επεμβάσεις και της έφτιαξαν ένα όμορφο χαμόγελο. Λίγους μήνες αργότερα, ήρθε στην κλινική μου, υποφέροντας από συνεχή πόνο στο πρόσωπο και στο δεξί μάγουλό της που υποχωρούσε κατά διαστήματα μετά τη θεραπεία με ΜΣΑΦ.

Έκανα μια εξέταση OPT και προς μεγάλη έκπληξη του ασθενούς, όχι τόσο δική μου, βρήκα ένα εμφύτευμα ΕΝΤΕΛΩΣ εξαρθρωμένο στην ομόπλευρη άνω γνάθο και με άφθονο ενδοφλεβικό φλεγμονώδες υλικό. Συνεπώς η επιλογή της μετάβασης σε ένα διάσημο, ακριβό κέντρο, δεν αποτελεί πάντα ένδειξη βεβαιότητας και σιγουριάς για την επιτυχία της διαδικασίας, εάν αυτά τα «χαρακτηριστικά» δεν συνοδεύονται από επαγγελματισμό και δεν ακολουθούνται υψηλής ποιότητας διαγνωστικές εξετάσεις.

προτείνετε ένα επιστημονικό άρθρο που πρέπει να διαβάσουν οι επαγγελματίες οδοντίατροι;

  • Εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την οδοντιατρική διαγνωστική απεικόνιση στην αναπτυξιακή ηλικία
  • Των Maria Cristina Firetto, Antonella Abbinante, Laura Strohmenger
  • Ιατρική ακτινολογία τόμ. 124, σελίδες 887–916 (2019)
  • Σύνδεσμος για το άρθρο

Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο για όλους όσους  χρησιμοποιούν («κατάχρηση») ακτινολογικές τεχνικές στις ιδιωτικές τους κλινικές…

Τι συμβουλή θα δίνατε στους οδοντιάτρους;

Η συμβουλή που θα ήθελα να δώσω είναι η στενή συνεργασία με τον ακτινολόγο. Φυσικά, η συνεργασία πρέπει να είναι αμοιβαία και να υπάρχει ικανότητα και επαγγελματισμός και από τις δύο πλευρές. Απόλυτη ειλικρίνεια εκ μέρους των ακτινολόγων, προς τον εξαιρετικά εξειδικευμένο κλάδο που τόσο συχνά παραμελείται. Δεν πρέπει να υπάρχουν OPT χωρίς ακτινολογική αναφορά και να μένουν στην ελεύθερη διερμηνεία του συναδέλφου οδοντιάτρου.

Ποια κανάλια χρησιμοποιείτε για να ενημερώνεστε;

Ως σημείο αναφοράς έχω το κοινωνικό περιοδικό μας (La Radiologia Medica). Εάν χρειάζεται να εμβαθύνω σε ορισμένα θέματα, αναζητώ και άλλα διεθνή περιοδικά. Φυσικά, συμμετέχω και σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια Ακτινολογίας.

Πώς βλέπετε το μέλλον της ειδικότητάς σας;

Το μέλλον του επαγγέλματός μου είναι συναρπαστικό, αλλά έχει και άγνωστα σημεία. Για παράδειγμα, υπάρχει μια συνεχής τάση εισβολής στον τομέα της ειδικότητας άλλων, οικειοποιώντας την πειθαρχία μας, τόσο με σκοπιμότητα μαθημάτων για τεχνικό προσωπικό, μέσω της διασύνδεσης άλλων κατηγοριών Ιατρών-Ειδικών που ανακάλυψαν τις πιθανές ευκαιρίες καριέρας στον τομέα της ακτινολογίας που ήταν αδιανόητες μέχρι σήμερα.

Φυσικά, παρ’ όλ’ αυτά, μένει σε μας, τους ακτινολόγους, να μην μας πιάσουν απροετοίμαστους. Η ακτινολογία, παρά το γεγονός ότι είναι ένας αναδυόμενος κλάδος (έχουν περάσει λίγο περισσότερο από 100 χρόνια από την ανακάλυψη των ακτίνων Χ) εξελίσσεται συνεχώς και τα σενάρια του μέλλοντος είναι αξιοσημείωτα. Αναλογιστείτε τη Ραδιομική, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Φασματοσκοπία για να αναφέρουμε μερικά.

Ποιες τεχνολογίες ή εξελίξεις, κατά τη γνώμη σας, θα διαμορφώσουν το μέλλον της οδοντιατρικής απεικόνισης;

Τα προαναφερθέντα, δηλαδή η Ραδιομική, η AI και η Φαρματοσκοπία που ήδη υπάρχουν και αναπτύσσονται ως εργαλεία που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Όταν αντιμετωπίζονται με προσοχή και με σωστό τρόπο, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε όλο και πιο ακριβείς διαγνώσεις. Όλα αυτά όμως υπό την προσεκτική επίβλεψη ειδικού γιατρού, εκπαιδευμένου και ικανού να διαβάζει σωστά την τεχνική που χρησιμοποιείται, με αποκλειστικό σκοπό την υγεία του ασθενούς.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον της οδοντιατρικής ακτινολογίας;

Η Οδοντιατρική Ακτινολογία είναι ένας συναρπαστικός κλάδος της Ιατρικής Ακτινολογίας και αν υπάρχει πάθος και αφοσίωση, μέσα από συγκεκριμένη προετοιμασία και συνεχή συνεργασία με τον οδοντίατρο, μπορεί να προσφέρει σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες.

Όπως ανέφερα ήδη, έχει παραμεληθεί λίγο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα αναπτύσσεται και ανακαλύπτεται εκ νέου, με την παράλληλη βοήθεια βιομηχανιών. Με την εμφάνιση της Αξονικής άνω και κάτω γνάθου αρχικά και έπειτα της Κωνικής Δέσμης, τα αποτελέσματα που μόλις πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητα, είναι πια εφικτά στον κλάδο της εμφυτευματολογίας, καταφέρνοντας να προσομοιώσουν το χειρουργείο από την προκαταρκτική συνέντευξη με τον ασθενή, γνωστοποιώντας σε αυτόν τη χειρουργική επέμβαση στην οποία θα χρειαστεί να υποβληθεί.


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: