Condividi questo con gli altri:

Ψηφιακές απεικονίσεις (Ενδοστοματική σάρωση)

Αυτή η σελίδα παρέχει λεπτομερείς και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την Ψηφιακές απεικονίσεις (Ενδοστοματική σάρωση).
Μπορείτε να επιλέξετε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν από το Μενού των Θεμάτων.

Τι σημαίνει ενδοστοματικός;

Ο όρος «ενδοστοματικός» χρησιμοποιείται συνήθως σε κάτι που βρίσκεται μέσα στο στόμα, ή σε κάτι που σχετίζεται με την στοματική κοιλότητα. Στην οδοντιατρική και τη στοματική υγειονομική περίθαλψη, οποιαδήποτε κατάσταση, εξοπλισμός ή διαδικασία που πραγματοποιείται μέσα στο στόμα ή σχετίζεται με αυτό, ορίζεται ως «ενδοστοματικό». Για παράδειγμα, μια εξέταση της στοματικής κοιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών, των ούλων, της γλώσσας και άλλων μαλακών ιστών μέσα στο στόμα ονομάζεται ενδοστοματική εξέταση. Όλες οι τεχνικές απεικόνισης που πραγματοποιούνται ενδοστοματικά ονομάζονται ενδοστοματικές απεικονίσεις, όπως περιακρορριζική, πανοραμική δήξεως ή απεικόνιση σύγκλισης.

Τι είναι η Ενδοστοματική Σάρωση; 

Ένας ενδοστοματικός σαρωτής είναι μια συσκευή με μία χειρολαβή σε σχήμα ράβδου που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ψηφιακών απεικονίσεων της στοματικής κοιλότητας. Η πηγή φωτός από το σαρωτή προβάλλεται στα αντικείμενα που πρέπει να σαρωθούν, όπως για παράδειγμα η οδοντοστοιχία και στη συνέχεια ένα 3D μοντέλο επεξεργάζεται από το λογισμικό σάρωσης και οι εικόνες εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο σε μια οθόνη. Η συσκευή παρέχει λεπτομέρειες των σκληρών και μαλακών ιστών που βρίσκονται στην στοματική κοιλότητα, μέσω εικόνων υψηλής ποιότητας. Είναι δημοφιλής επιλογή για κλινικές και οδοντιάτρους, λόγω των εξαιρετικής ποιότητας 3D εικόνων και των σύντομων χρόνων διεκπεραίωσης επεξεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της σάρωσης, ο σαρωτής μετακινείται γύρω από το στόμα του ασθενούς, καταγράφοντας εικόνες από διαφορετικές γωνίες. Οι εικόνες στη συνέχεια συνδυάζονται με τη χρήση λογισμικού, για να δημιουργηθεί ένα λεπτομερές και ακριβές 3D μοντέλο των δοντιών και των ούλων. Το ψηφιακό μοντέλο που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό οδοντιατρικών θεραπειών όπως αποκαταστάσεις, ορθοδοντική θεραπεία και εμφυτεύματα. Οι ενδοστοματικές σαρώσεις χρησιμοποιούνται συχνά ως εναλλακτική λύση άλλων κλασικών μεθόδων.

Η τεχνολογία ενδοστοματικής σάρωσης έχει προχωρήσει ταχύτατα τα τελευταία χρόνια και πολλοί σαρωτές προσφέρουν ταχύτερους χρόνους σάρωσης, βελτιωμένη ακρίβεια και προηγμένες δυνατότητες, όπως έγχρωμη απεικόνιση και ανάδραση σε πραγματικό χρόνο. Η ενδοστοματική σάρωση μπορεί να προσφέρει πιο αποτελεσματική, ακριβή και άνετη εμπειρία στους ασθενείς και στους οδοντιάτρους. 

Πώς λειτουργεί ένας ενδοστοματικός σαρωτής; 

Ένας ενδοστοματικός σαρωτής αποτελείται από μία ράβδο χειρός με κάμερα και λογισμικό σάρωσης. Η ράβδος συνδέεται με έναν υπολογιστή που τρέχει το προσαρμοσμένο λογισμικό, το οποίο επεξεργάζεται τα ψηφιακά δεδομένα που ανιχνεύονται από την κάμερα. Όσο μικρότερη είναι η ράβδος σάρωσης, τόσο πιο ευέλικτη είναι η πρόσβαση βαθιά στην ενδοστοματική περιοχή για την λήψη λεπτομερών δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια της ενδοστοματικής σάρωσης, η ράβδος εισάγεται στο στόμα του ασθενούς και μετακινείται σιγά σιγά πάνω από την επιφάνεια των δοντιών. Ο ενδοστοματικός σαρωτής (IOS) προβάλλει μια πηγή φωτός στο αντικείμενο που μπορεί να είναι η οδοντοστοιχία, συγκεκριμένα δόντια ή σώματα εμφυτευμάτων (δηλαδή κύλινδροι που βιδώνονται στα εμφυτεύματα και χρησιμοποιούνται για την 3D μεταφορά της θέσης του εμφυτεύματος). Αυτά τα αντικείμενα στη συνέχεια αντανακλούν το φως, το οποίο συλλαμβάνεται από αισθητήρες απεικόνισης και στη συνέχεια επεξεργάζεται από το λογισμικό σάρωσης. Οι 3D εικόνες που λαμβάνονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άμεσες οπτικές αποτυπώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η ενδοστοματική ράβδος αποτυπώνει αυτόματα το μέγεθος και το σχήμα κάθε δοντιού. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για τη σάρωση και το σύστημα παράγει μια λεπτομερή ψηφιακή αποτύπωση. Ο οδοντίατρος μπορεί να δει τις εικόνες σε πραγματικό χρόνο στον υπολογιστή, τις οποίες μπορεί να μεγεθύνει και να επεξεργαστεί, για να βελτιώσει τις λεπτομέρειες και στη συνέχεια αυτά τα δεδομένα μπορούν να σταλούν σε ένα οδοντιατρικό εργαστήριο.

Η διαδικασία είναι αποτελεσματική και εξοικονομεί χρόνο, επιτρέποντας στους οδοντιάτρους να διαγνώσουν περισσότερους ασθενείς. Οι εικόνες των στοματικών ιστών, καθώς και τα σώματα σάρωσης εμφυτευμάτων δημιουργούν νέφη σημείων, τα οποία με τη σειρά τους τριγωνίζονται από το λογισμικό, δημιουργώντας ένα 3D μοντέλο επιφάνειας που είναι κοινώς γνωστό ως «πλέγμα». Τα 3D μοντέλα επιφάνειας των στοματικών ιστών είναι το αποτέλεσμα οπτικής εντύπωσης και χρησιμοποιούνται ως ψηφιακή εναλλακτική λύση σε παραδοσιακά γύψινα μοντέλα. 

Ο σαρωτής χρησιμοποιεί συνήθως μία από τις δύο μεθόδους για την λήψη εικόνων:

 1. Κατά τη διάρκεια της ενεργής σάρωσης, η ράβδος χειρός μετακινείται πάνω από την επιφάνεια της στοματικής κοιλότητας που πρέπει να σαρωθεί, εκπέμποντας φως από μία πηγή φωτός (για παράδειγμα φως LED, το οποίο στη συνέχεια ανακλάται από την επιφάνεια των δοντιών και μαλακών ιστών στο στόμα και συλλαμβάνεται από τους αισθητήρες  της κάμερας του σαρωτή). Η κάμερα έπειτα συλλαμβάνει το ανακλώμενο φως και το μετατρέπει σε ψηφιακή εικόνα.
 2. Η παθητική σάρωση από την άλλη, χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα που τοποθετείται στο στόμα και καταγράφει εικόνες, καθώς ο ασθενής μένει ακίνητος. Αυτή η μέθοδος συνήθως περιλαμβάνει την λήψη πολλαπλών εικόνων των δοντιών και των ούλων από διαφορετικές γωνίες και θέσεις για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού μοντέλου.

Οι εικόνες που λαμβάνονται από μία ενδοστοματική σάρωση επεξεργάζονται από το ειδικό λογισμικό του σαρωτή, το οποίο χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους για να ενώσει τις εικόνες μεταξύ τους και να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ακριβές 3D μοντέλο των δοντιών και των ούλων. Αυτό το 3D μοντέλο, συνήθως σε μορφή STL, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία οδοντιατρικών εφαρμογών, όπως σχεδιασμός ορθοδοντικής θεραπείας, επανορθωτική οδοντιατρική και τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Ροή εργασιών ενδοστοματικού σαρωτή

Η ροή εργασίας για έναν ενδοστοματικό σαρωτή περιλαμβάνει την προετοιμασία του ασθενούς, την λήψη και την επεξεργασία της εικόνας, την αξιολόγηση 3D μοντέλου, το σχεδιασμό θεραπείας, την κατασκευή οδοντιατρικών συσκευών. Παρακάτω θα βρείτε μια λεπτομερή περιγραφή όλων των συνηθισμένων βημάτων που εμπλέκονται στην ροή της εργασίας:

 • Ο ενδοστοματικός σαρωτής βαθμονομείται για να επιτευχθεί μία καλή σάρωση.
 • Ο ασθενής προετοιμάζεται για τη σάρωση τοποθετώντας τον ασθενή σωστά, σκουπίζει το στόμα του από τυχόν υπολείμματα, τα οποία αν υπάρχουν, απομακρύνονται από την περιοχή ενδιαφέροντος.
 • Η λήψη της εικόνας είναι το επόμενο βήμα και μπορεί να πραγματοποιηθεί με την τεχνική ενεργητικής ή παθητικής σάρωσης.
 • Οι ενδείξεις διεπαφής πληροφοριών θήκης επιλέγονται και στη συνέχεια μετακινούνται στη διεπαφή σάρωσης για επεξεργασία της εικόνας.
 • Μετά την περικοπή των δεδομένων, τα μοντέλα ευθυγραμμίζονται στην παρειακή διεπαφή και το λογισμικό του σαρωτή ενώνει τις εικόνες μεταξύ τους για να δημιουργήσει ένα 3D μοντέλο των δοντιών και των ούλων.
 • Το ληφθέν 3D μοντέλο αξιολογείται εκ νέου στη συνέχεια για να διασφαλιστεί ότι έχουν αποτυπωθεί όλες οι απαραίτητες περιοχές και ότι το μοντέλο είναι ακριβές. Εάν είναι απαραίτητο, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν πρόσθετες σαρώσεις για την καταγραφή τυχόν περιοχών που παραλήφθηκαν.
 • Αφού συγκεντρωθούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα, μπορούν να αποσταλούν σε εργαστήριο μαζί με την περιγραφή του περιστατικού και τις φωτογραφίες.
 • Το 3D μοντέλο μετά την επεξεργασία χρησιμοποιείται συνήθως για ορθοδοντική θεραπεία, επανορθωτική οδοντιατρική και τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει το 3D μοντέλο για να σχεδιάσει τη θεραπεία του ασθενούς και να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές.
 • Ανάλογα με τη θεραπεία, το 3D μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό οδοντιατρικών συσκευών, όπως ορθοδοντικοί ευθυγραμμιστές, θήκες ή γέφυρες. Ο οδοντίατρος θα στείλει το 3D μοντέλο σε ένα οδοντιατρικό εργαστήριο, ή θα χρησιμοποιήσει μία μηχανή φρεζαρίσματος για να προχωρήσει στην κατασκευή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να μάθετε πως να κάνετε σωστά ενδοστοματική σάρωση. Οι έμπειροι και καλά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες μπορούν να σαρώσουν γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. 

Ανάλυση ενδοστοματικού σαρωτή

Ο σκοπός ενός σαρωτή 3D είναι να δημιουργήσει ένα νέφος σημείων που αντιπροσωπεύει την επιφάνεια του αντικειμένου που σαρώνεται. Αυτά τα νέφη σημείων τριγωνοποιούνται από το λογισμικό του σαρωτή στη συνέχεια και δημιουργούν ένα 3D μοντέλο επιφάνειας. Η ποιότητα του 3D μοντέλου που προκύπτει εξαρτάται από την ακρίβεια και την ανάλυση, όπου ακρίβεια είναι η ικανότητα μιας μέτρησης να ταιριάξει με την πραγματική τιμή του αντικειμένου που σαρώθηκε και η ανάλυση είναι ο αριθμός των σημαντικών ψηφίων (δεκαδικά σημεία) με τα οποία μετράται μια τιμή με αξιοπιστία.

Η συσκευή σάρωσης λαμβάνει την ανάλυσή της σύμφωνα με το μέγεθος του όγκου του σαρωμένου αντικειμένου. Επομένως η πραγματική ανάλυση των 3D μοντέλων μπορεί να ληφθεί διαιρώντας τον αριθμό των σημείων με το μέγεθος της επιφάνειας. Η ανάλυση μιας 3D εικόνας είναι μικρότερη αλλαγή στο φυσικό μέγεθος που μετράται. Υποδεικνύει τον αριθμό των λεπτομερειών που μπορούν να παρατηρηθούν στην εικόνα.

Η ανάλυση των ενδοστοματικών σαρωτών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον σαρωτή που χρησιμοποιείται. Γενικά οι περισσότεροι ενδοστοματικοί σαρωτές έχουν ανάλυση 15 έως 50 μικρόν περίπου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποτυπώσουν μικροσκοπικές λεπτομέρειες στα δόντια και στην στοματική κοιλότητα, κάτι που είναι σημαντικό για τη δημιουργία ακριβών ψηφιακών απεικονίσεων για επανορθωτικές και ορθοδοντικές θεραπείες. 

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάλυση ενός ενδοστοματικού σαρωτή είναι ο τύπος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται (όπως σάρωση με λέιζερ ή οπτική σάρωση), ο αριθμός των καμερών ή των αισθητήρων στον σαρωτή και οι αλγόριθμοι του λογισμικού που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των δεδομένων. Οι ενδοστοματικοί σαρωτές υψηλότερης ανάλυσης απαιτούν πιο προηγμένη τεχνολογία συνήθως και δυνατότητες επεξεργασίας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το κόστος του σαρωτή.

Αν και η ανάλυση είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη λεπτομερών ενδοστοματικών σαρώσεων, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Άλλοι παράγοντες, όπως η ταχύτητα της διαδικασίας σάρωσης, η ευκολία χρήσης, η εμπειρία (στην πράξη) του ατόμου που εκτελεί τη σάρωση και η συμβατότητα με άλλα ψηφιακά συστήματα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εξίσου κατά την επιλογή ενός ενδοστοματικού σαρωτή, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί υψηλότερο επίπεδο ακρίβειας.

Σε τι χρησιμεύει η ενδοστοματική απεικόνιση;

Η ενδοστοματική απεικόνιση είναι ένας τύπος οδοντικής απεικόνισης που χρησιμοποιείται για την λήψη λεπτομερών εικόνων των δομών που υπάρχουν μέσα στη στοματική κοιλότητα, η οποία περιλαμβάνει τα δόντια, το φατνιακό οστό, τα ούλα και άλλους μαλακούς ιστούς. Η ενδοστοματική απεικόνιση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους οδοντιάτρους, καθώς τους επιτρέπει να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν με ακρίβεια μια ποικιλία οδοντικών περιστατικών, ενώ παράλληλα παρέχει στους ασθενείς καλύτερη κατανόηση της στοματικής τους υγείας.

Οι ψηφιακές απεικονίσεις που προέρχονται από ενδοστοματικές σαρώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως:

 • Διαγνωστικός σκοπός: για τη διάγνωση περιστατικών που σχετίζονται με ενδοστοματικές δομές, όπως κοιλότητες, απώλεια οστού, κάταγμα δοντιού, αποκατάσταση κατάγματος κ.λπ.
 • Σχεδιασμός θεραπείας: οι οδοντίατροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενδοστοματική απεικόνιση για να προετοιμαστούν για θεραπείες αποκατάστασης, όπως θεραπείες πολφού, σφραγίσματα, θήκες, γέφυρες, εξαγωγές κ.λπ.
 • Ορθοδοντική θεραπεία: Οι ενδοστοματικές εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ψηφιακών μοντέλων των δοντιών και των ούλων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση ορθοδοντικής θεραπείας.
 • Αρχική φάση διάγνωσης: Σε ορισμένα περιστατικά, όπως μεγάλες κυστικές αλλοιώσεις, τραύματα, καρκινώματα κ.λπ., όπου ενδείκνυται εξωστοματική ή εκτεταμένη απεικόνιση, η ενδοστοματική απεικόνιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιβεβαίωση της αρχικής φάσης, πριν προχωρήσουμε σε εξωστοματική ή 3D απεικόνιση.
 • Εκπαίδευση ασθενών: Οι ενδοστοματικές εικόνες μπορεί να είναι χρήσιμες για την επίδειξη και την επεξήγηση των οδοντικών προβλημάτων και των θεραπευτικών επιλογών στους ασθενείς.
 • Παρακολούθηση στοματικής υγείας: Με την λήψη ενδοστοματικών εικόνων με την πάροδο του χρόνου, οι οδοντίατροι μπορούν να παρακολουθούν τις αλλαγές στη στοματική υγεία ενός ασθενούς και να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα πριν καταστούν πιο σοβαρά.

Συνολικά, η ενδοστοματική απεικόνιση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους οδοντιάτρους, καθώς τους επιτρέπει να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν με ακρίβεια οδοντικά περιστατικά, ενώ παράλληλα παρέχει στους ασθενείς καλύτερη κατανόηση της στοματικής τους υγείας.

Ποιος χρησιμοποιεί ενδοστοματικούς σαρωτές;

Οι ενδοστοματικοί ψηφιακοί σαρωτές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης οδοντιατρικής και μπορούν να βελτιώσουν τόσο την αποτελεσματικότητα της πρακτικής, όσο και την εμπειρία του ασθενούς. Οι ενδοστοματικοί σαρωτές χρησιμοποιούνται συνήθως από οδοντιάτρους και ορθοδοντικούς, για την λήψη 3D εικόνων των δοντιών, των ούλων και των γύρω δομών ενός ασθενούς.

Οι οδοντίατροι μπορούν να έχουν μια εντύπωση των οδοντικών τόξων με τη βοήθεια 3D σαρωτών, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ακριβείς σε σύγκριση με συμβατικά αλγινικά και PVS. Οι εικόνες που λαμβάνονται από σαρωτές 3D μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προσαρμοσμένων οδοντικών αποκαταστάσεων, όπως θήκες, γέφυρες και μασέλες, καθώς και ορθοδοντικές συσκευές, όπως νάρθηκες και σιδεράκια.

Ψηφιακές απεικονίσεις που λαμβάνονται από 3D σαρωτές χρησιμοποιούνται από οδοντοτεχνίτες για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες οδοντιατρικές αποκαταστάσεις.

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές χρησιμοποιούνται επίσης από οδοντιατρικούς υγιεινολόγους για την λήψη εικόνων των δοντιών και των ούλων των ασθενών για να αξιολογήσουν την ρουτίνα και την κατάσταση της στοματικής υγιεινής..

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές χρησιμοποιούνται από ερευνητές στους τομείς της οδοντιατρικής, της ορθοδοντικής και άλλων παρόμοιων κλάδων, για την μελέτη διαφόρων πτυχών της στοματικής υγιεινής και ασθενειών.

Ανακεφαλαιώνοντας οι ενδοστοματικοί σαρωτές χρησιμοποιούνται ευρέως στην οδοντιατρική βιομηχανία και θεωρούνται απαραίτητα εργαλεία για την παροχή ακριβούς και αποτελεσματικής οδοντιατρικής φροντίδας.

Οφέλη και πλεονεκτήματα της ενδοστοματικής σάρωσης 

Η ενδοστοματική σάρωση είναι μια οδοντιατρική τεχνολογία που χρησιμοποιεί ένα ψηφιακό σαρωτή για να δημιουργήσει μια 3D εικόνα των δοντιών και των ούλων του ασθενούς. Αυτή η τεχνολογία έχει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους οδοντιατρικής αποτύπωσης. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από αυτά:

 • Πιο άνετο για τους ασθενείς: Ο ψηφιακός σαρωτής τραβάει εικόνες του στόματος γρήγορα και χωρίς καμία ενόχληση, σε αντίθεση με τα άβολα μηχανήματα που είναι άβολα και απαιτούν αρκετά λεπτά για να στερεωθούν στο στόμα του ασθενούς.
 • Αυξημένη ακρίβεια: Οι ψηφιακές σαρώσεις έχουν πολύ υψηλή ανάλυση, χάρη στην οποία μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες των δοντιών και των ούλων, κάτι που είναι απαραίτητο για ακριβείς οδοντιατρικές διαδικασίες, όπως η κατασκευή ορθοδοντικών αντικειμένων, θηκών, γεφυρών και εμφυτευμάτων. Η υψηλή ακρίβεια που παρέχεται από την ενδοστοματική σάρωση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σφαλμάτων και στην μείωση της ανάγκης για επαναξιολόγηση αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του οδοντιάτρου και εξοικονομώντας χρόνο του ασθενούς.
 • Ταχύτερα αποτελέσματα: Οι ψηφιακές σαρώσεις μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές μεθόδους, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει ολόκληρη τη διαδικασία της οδοντιατρικής θεραπείας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερους χρόνους διεκπεραίωσης της οδοντιατρικής διαδικασίας, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία.
 • Καλύτερη επικοινωνία με τον ασθενή: Οι 3D εικόνες που λαμβάνονται από ενδοστοματικούς σαρωτές μπορούν να κοινοποιηθούν στους ασθενείς και να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευσή τους για την οδοντική τους υγιεινή, μέσα από μία οπτική αναπαράσταση της οδοντικής τους κατάστασης, η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τις επιλογές θεραπείας και τις επιπτώσεις αυτών.
 • Βελτιωμένη τήρηση αρχείων: Όπως όλα τα άλλα ψηφιακά δεδομένα, οι ψηφιακές σαρώσεις μπορούν εύκολα να αποθηκευτούν και να διαμοιραστούν μέσω διαδικτύου, μέσα από ένα ασφαλές cloud, διευκολύνοντας έτσι την παρακολούθηση αρχείων ασθενών από τους οδοντιάτρους. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ασθενείς που χρειάζονται συνεχή οδοντιατρική θεραπεία, ή που επισκέπτονται πολλούς διαφορετικούς οδοντιάτρους για διαφορετικές διαδικασίες.

Συνολικά, η ενδοστοματική σάρωση είναι μια πολύτιμη οδοντιατρική τεχνολογία που προσφέρει πολλά οφέλη, τόσο στους ασθενείς, όσο και στους οδοντιάτρους. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αποτυπώσεις, οι ψηφιακές που λαμβάνονται με ενδοστοματικές σαρώσεις βελτιώνουν την ακρίβεια, μειώνουν την ενόχληση και μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία θεραπείας, βοηθώντας τους ασθενείς και τους οδοντιάτρους να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα. 

Μειονεκτήματα ενδοστοματικής σάρωσης

Αν και η ενδοστοματική σάρωση έχει πολλά οφέλη, υπάρχουν επίσης ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα μειονεκτήματα της ενδοστοματικής σάρωσης:

 • Καμπύλη μάθησης: Οι οδοντίατροι και οι οδοντοτεχνίτες μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε εκπαίδευση για να μάθουν πως να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τους ενδοστοματικούς σαρωτές. Αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρο και απαιτεί επιπλέον κόστος.
 • Ενόχληση ασθενούς: Ενώ η ενδοστοματική σάρωση είναι γενικά πιο άνετη από τις παραδοσιακές μεθόδους, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εξακολουθούν να αισθάνονται δυσφορία ή άγχος κατά τη διαδικασία της σάρωσης. Οι άπειροι επαγγελματίες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανταγωνιστούν την ενδοστοματική σάρωση, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ενόχληση των ασθενών.
 • Περιορισμένη πρόσβαση: Δεν έχουν όλα τα οδοντιατρεία πρόσβαση στην τεχνολογία ενδοστοματικής σάρωσης, η οποία μπορεί να περιορίσει τις επιλογές των ασθενών για οδοντιατρική θεραπεία.
 • Περιορισμένη χρήση: Η ενδοστοματική σάρωση μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλες τις οδοντιατρικές διαδικασίες, για παράδειγμα, είναι δύσκολο να ανιχνεύσει βαθιές γραμμές περιθωρίου σε προετοιμασμένα δόντια ή/και όταν υπάρχει αιμορραγία. Σε τέτοια περιστατικά ίσως χρειαστεί μία κλασική μέθοδος απεικόνισης.
 • Περιορισμένη ακρίβεια: Παρόλο που η ενδοστοματική σάρωση είναι γενικά πιο ακριβής από τις παραδοσιακές μεθόδους, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς ή όλα τα περιστατικά και μπορεί να εξακολουθούν να εμφανίζονται σφάλματα ή ανακρίβειες.
 • Τεχνικά ζητήματα: Όπως κάθε τεχνολογία, οι ενδοστοματικοί σαρωτές μπορεί να αντιμετωπίσουν τεχνικά προβλήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την ακρίβεια των σαρώσεων, ή να προκαλέσουν καθυστερήσεις στη θεραπεία.
 • Κόστος: Οι ενδοστοματικοί σαρωτές μπορεί να είναι ακριβοί και το κόστος μπορεί να μετακυλίεται στους ασθενείς με την μορφή υψηλότερων τιμών για την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών. Αυτό ενδέχεται να δυσκολέψει ορισμένους ασθενείς στην πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία.

Αν και η ενδοστοματική σάρωση έχει πολλά πλεονεκτήματα, έχει και ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα που θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά πριν αποφασίσετε εάν θα χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία για την οδοντιατρική θεραπεία.

Ακτινοβολία ενδοστοματικού σαρωτή

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές δεν εκπέμπουν ακτινοβολία. Χρησιμοποιούν τεχνολογία οπτικής σάρωσης ή λέιζερ για να καταγράψουν ψηφιακές απεικονίσεις των δοντιών και των ούλων ενός ασθενούς. Επομένως, οι ενδοστοματικοί σαρωτές χρησιμοποιούν ακτινοβολία ορατού φωτός και όχι ακτινοβολία ακτίνων Χ. Τα επίπεδα ενέργειας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από το ορατό φως είναι χαμηλά και δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους βιολογικούς ιστούς.

Είναι ασφαλείς οι ενδοστοματικές σαρώσεις;

Οι ενδοστοματικές σαρώσεις θεωρούνται γενικά ασφαλείς για τους ασθενείς, καθώς είναι μη επεμβατικές και ανώδυνες και περιλαμβάνουν μόνο μη ιονίζουσα ακτινοβολία.

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές χρησιμοποιούν οπτική τεχνολογία, ή τεχνολογία λέιζερ, για την λήψη ψηφιακών εικόνων των δοντιών και των ούλων ενός ασθενούς, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία 3D μοντέλων του στόματος του ασθενούς. Η πηγή φωτός που χρησιμοποιείται για την λήψη εικόνων θεωρείται γενικά ασφαλής για τους ασθενείς, καθώς δεν εκπέμπουν ακτινοβολία ακτίνων Χ.

Οι ψηφιακές απεικονίσεις των 3D ενδοστοματικών σαρωτών είναι αρκετά άνετες για τον ασθενή, σε σύγκριση με παραδοσιακές μεθόδους, όπου χρησιμοποιείται αλγινικό ή PVS, το οποίο μπορεί να είναι άβολο και ενοχλητικό.

Μερικοί ασθενείς αναφέρουν και πνίξιμο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σάρωσης, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε άγχος. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο κίνδυνος μόλυνσης εάν ο σαρωτής δεν αποστειρωθεί σωστά, μεταξύ χρήσεων σε ασθενείς. Ωστόσο αυτοί οι κίνδυνοι είναι γενικά χαμηλοί και οι οδοντίατροι είναι εκπαιδευμένοι να ελαχιστοποιούν αυτά τα μειονεκτήματα και να διατηρούν ένα αποστειρωμένο περιβάλλον για την πρόληψη της εξάπλωσης λοιμώξεων.

Είναι ασφαλείς οι ενδοστοματικές σαρώσεις κατά την εγκυμοσύνη;

Οι ενδοστοματικές σαρώσεις είναι ένας τύπος τεχνολογίας οδοντικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί μια φορητή συσκευή για να δημιουργήσει ένα 3D μοντέλο των δοντιών και των ούλων του ασθενούς. Υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με την ασφάλεια των ενδοστοματικών σαρώσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις στο θέμα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, οι ενδοστοματικές σαρώσεις θεωρούνται ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η ποσότητα της έκθεσης σε ακτινοβολία είναι ελάχιστη και έχει την μορφή πηγής φωτός. Ωστόσο, ορισμένες έγκυες μπορεί να νιώσουν ναυτία ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της σάρωσης, όταν η ράβδος του σαρωτή τοποθετείται στο στόμα.

Αν και υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τις ενδοστοματικές σαρώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οφέλη από την ακριβή οδοντική απεικόνιση και τη θεραπεία μπορεί να υπερτερούν αυτών των κινδύνων. Όπως συμβαίνει με κάθε ιατρική απόφαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ασθενείς θα πρέπει να συζητήσουν τις επιλογές τους με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και να λάβουν μια εμπεριστατωμένη απόφαση σύμφωνα με το δικό τους περιστατικό και τις ανάγκες τους.

Είναι επώδυνες οι ενδοστοματικές σαρώσεις;

Οι ενδοστοματικές σαρώσεις είναι ψηφιακές αποτυπώσεις της στοματικής κοιλότητας ενός ασθενούς, όπου μια ράβδος χειρός εισάγεται στο στόμα του ασθενούς και μετακινείται στην περιοχή ενδιαφέροντος για την λήψη εικόνων. Γενικά δεν είναι επώδυνες. Ωστόσο, η διαδικασία σάρωσης μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση σε ορισμένους ασθενείς, προκαλώντας αντανακλαστική αντίδραση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το οποίο μπορεί να είναι άβολο. Αυτό μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με την κατάλληλη τεχνική σάρωσης και με την αποτελεσματική επικοινωνία με τον ασθενή.

Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μέσα αποτύπωσης, τα οποία μπορεί να είναι ενοχλητικά και ίσως προκαλέσουν ενόχληση ή ακόμα και πνίξιμο, οι ενδοστοματικές σαρώσεις προτιμώνται συχνά από τους ασθενείς για την ευκολία και την άνεσή τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες με τον οδοντίατρό σας για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Μπορεί μια ενδοστοματική σάρωση να ανιχνεύσει καρκίνο;

Οι ενδοστοματικές σαρώσεις χρησιμοποιούνται συνήθως στην οδοντιατρική για την λήψη μιας λεπτομερούς 3D ψηφιακής εικόνας της επιφάνειας των δοντιών, των ούλων και των γύρω δομών του στόματος. Ενώ αυτές οι σαρώσεις μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία και την κατάσταση του στόματος, συνήθως δε χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του καρκίνου.

Η ανίχνευση του καρκίνου του στόματος είναι μια διαδικασία που συνήθως περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδελεχούς κλινικής εξέτασης της στοματικής κοιλότητας, τεχνικών απεικόνισης όπως ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες ή μαγνητική τομογραφία και βιοψία του ύποπτου ιστού.

Ενδοστοματικό καρκίνωμα

Το ενδοστοματικό καρκίνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται μέσα στην στοματική κοιλότητα και μπορεί να περιλαμβάνει τα χείλη, τη γλώσσα, τα ούλα, το εσωτερικό σημείο από τα μάγουλα ή τα οστά. Συχνά αναφέρεται ως καρκίνος της στοματικής κοιλότητας ή στοματικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Το ενδοστοματικό καρκίνωμα αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα στην επιθηλιακή ή υποεπιθηλιακή επένδυση της στοματικής κοιλότητας διαιρούνται και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας μια μάζα ανώμαλων κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να εισβάλουν σε κοντινούς ιστούς και να εξαπλωθούν δυνητικά σε άλλα σημεία του σώματος, ανάλογα με την επιθετική φύση του καρκινώματος.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για το ενδοστοματικό καρκίνωμα περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την έκθεση στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Τα συμπτώματα του ενδοστοματικού καρκινώματος μπορεί να περιλαμβάνουν λευκές ή κόκκινες κηλίδες στο στόμα, πληγή που δεν επουλώνεται, δυσκολία στην κατάποση, επίμονο πόνο ή δυσφορία, εξόγκωμα ή πρήξιμο στο στόμα ή στον λαιμό.

Η διάγνωση του ενδοστοματικού καρκινώματος συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδελεχούς κλινικής εξέτασης, απεικόνισης, ανάλογα με τις ανάγκες και βιοψίας του ύποπτου ιστού. Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών, ανάλογα με τη θέση και το στάδιο του καρκίνου.

Ενδοστοματική σάρωση κοντά μου

Οι ψηφιακές απεικονίσεις (ενδοστοματικές σαρώσεις) είναι μία μέθοδος οδοντιατρικής απεικόνισης που χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλές οδοντιατρικές κλινικές (ειδικά εάν παρέχουν ορθοδοντικές θεραπείες) και οδοντιατρικά ακτινολογικά κέντρα. Για να βρείτε την πλησιέστερη ενδοστοματική σάρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μηχανή αναζήτησης Google, η οποία μπορεί να παρέχει αποτελέσματα βάσει τοποθεσίας.

Ωστόσο, οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται παραπεμπτικό για ενδοστοματική σάρωση, με λεπτομέρειες που αφορούν την περιοχή που πρέπει να σαρωθεί, τον σκοπό της σάρωσης και την επεξεργασία που απαιτείται. Επομένως, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο/ορθοδοντικό σας και λάβετε πρώτα την κατάλληλη συνταγή, αν σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε ενδοστοματική σάρωση εκτός της κλινικής του.

Στην DentQ και στο CTdent, παρέχουμε ενδοστοματικές σαρώσεις σε ορισμένα από τα υποκαταστήματά μας. Μπορείτε να εντοπίσετε, να επικοινωνήσετε και να συμβουλευτείτε τα υποκαταστήματα DentQ και CTdent κοντά σας, εδώ.

Πόσο κοστίζει μια ενδοστοματική σάρωση;

Το κόστος μιας ενδοστοματικής σάρωσης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η τοποθεσία του κέντρου, ο τύπος του σαρωτή που χρησιμοποιείται, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας και η ποσότητα της εργασίας που απαιτείται. Το κόστος μιας ενδοστοματικής σάρωσης μπορεί να καλύπτεται από οδοντιατρική ασφάλιση.

Σύμφωνα με μια εσωτερική έρευνα που κάναμε στο DentQ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι συνηθισμένες τιμές των ενδοστοματικών σαρώσεων σε κέντρα απεικόνισης το 2022 ήταν:

Χώρα Ενδοστοματική σάρωση ενός τόξου δοντιών Ενδοστοματική σάρωση και των δύο τόξων δοντιών
Ηνωμένο Βασίλειο £ 50 £ 60
Ιταλία € 55 € 65
Ελλάδα € 21 € 42

 

Να θυμάστε ότι οι ενδοστοματικές σαρώσεις σε οδοντιατρικές κλινικές, σε συνδυασμό με τις οδοντιατρικές θεραπείες, μπορεί να κοστίζουν λιγότερο.

Ομοίως, οι ενδοστοματικές σαρώσεις σε κέντρα απεικόνισης, σε συνδυασμό με άλλες υπηρεσίες απεικόνισης, ενδέχεται να κοστίσουν λιγότερο.

Ενδοστοματική ακτινογραφία

Η ενδοστοματική ακτινογραφία είναι ένας τύπος οδοντικής ακτινογραφίας που χρησιμοποιεί ακτινογραφίες για τη δημιουργία εικόνων των δοντιών, της γνάθου και άλλων στοματικών δομών. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός φιλμ ακτίνων Χ, ή ενός ψηφιακού αισθητήρα μέσα στο στόμα του ασθενούς, για την λήψη εικόνας στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους παρακάτω σκοπούς:

 • Διαγνωστικός σκοπός: για τη διάγνωση περιστατικών που σχετίζονται με ενδοστοματικές δομές, όπως κοιλότητες, απώλεια οστού, κάταγμα δοντιού, αποκατάσταση κατάγματος κ.λπ.
 • Σχεδιασμός θεραπείας: οι οδοντίατροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ενδοστοματική απεικόνιση για να προγραμματίσουν και να προετοιμάσουν θεραπείες αποκατάστασης, όπως θεραπείες πολφού, σφραγίσματα, θήκες, γέφυρες, εξαγωγές κ.λπ.
 • Αρχική φάση διάγνωσης: Σε ορισμένα περιστατικά όπου απαιτείται εξωστοματική ή εκτεταμένη απεικόνιση, η ενδοστοματική απεικόνιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιβεβαίωση αρχικής φάσης πριν από την μετάβαση σε εξωστοματική ή 3D απεικόνιση, όπως για μία μεγάλη κυστική βλάβη, τραύματα, καρκινώματα κ.λπ.
 • Εκπαίδευση ασθενών: Οι ενδοστοματικές εικόνες μπορούν να βοηθήσουν στην επεξήγηση των οδοντικών προβλημάτων και των θεραπευτικών διαδικασιών στους ασθενείς.
 • Παρακολούθηση της στοματικής υγείας: Με την λήψη ενδοστοματικών εικόνων με την πάροδο του χρόνου, οι οδοντίατροι μπορούν να παρακολουθούν τις μεταβολές στη στοματική υγεία ενός ασθενούς και να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα πριν γίνουν πιο σοβαρά.

Οι συνήθεις τύποι ενδοστοματικής ακτινογραφίας είναι η περιακρορριζική ακτινογραφία, πανοραμική ακτινογραφία δήξεως και ακτινογραφία σύγκλεισης. Η περιακρορριζική ακτινογραφία δείχνει ολόκληρο το δόντι, από την στεφάνη ως τη ρίζα, ενώ μια ακτινογραφία δήξεως δείχνει την στεφάνη και το άνω μέρος του δοντιού, καθώς και τα παρακείμενα δόντια, τέλος μία ακτινογραφία σύγκλεισης δείχνει τα δόντια μισού ή ολόκληρου τόξου.

Η ενδοστοματική ακτινογραφία θεωρείται γενικά ασφαλής, με ελάχιστη έκθεση σε ακτινοβολία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε ιατρική απεικόνιση, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε κατάλληλα μέτρα προστασίας από την ακτινοβολία, όπως ποδιές μόλυβδου και περιλαίμια θυρεοειδούς, για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση του ασθενούς στην ακτινοβολία.

Ο ενδοστοματικός σαρωτής στην οδοντιατρική

Ένας ενδοστοματικός σαρωτής είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για τη δημιουργία 3D ψηφιακών μοντέλων των δοντιών και των στοματικών δομών του ασθενούς. Είναι μια μικρή, φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται για τη σάρωση του εσωτερικού του στόματος, καταγράφοντας εικόνες των δοντιών και των ούλων.

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές χρησιμοποιούνται σε διάφορα σημεία. Ο σαρωτής μπορεί να δημιουργήσει ένα ψηφιακό αντίγραφο υψηλής ακρίβειας του στόματος του ασθενούς. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους οδοντιάτρους για να σχεδιάσουν θεραπείες, ή διαδικασίες αποκατάστασης, όπως θήκες και γέφυρες και να δημιουργήσουν ορθοδοντικά εργαλεία, νάρθηκες ή σιδεράκια.

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές είναι χρήσιμοι στην προληπτική οδοντιατρική, επειδή παρέχουν στον οδοντίατρο μια εικόνα υψηλής ανάλυσης που μπορούν να μεγεθύνουν, διευκολύνοντας τον εντοπισμό ακόμα και μικρών οδοντικών προβλημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, οι επαγγελματίες μπορούν να μεγεθύνουν το 3D μοντέλο που προκύπτει στην οθόνη, να δουν περισσότερες λεπτομέρειες και έτσι να αντιληφθούν τα εξελισσόμενα οδοντικά προβλήματα και να βοηθήσουν στην πρόληψη της περαιτέρω ανάπτυξής τους, πριν αυξηθούν ή γίνουν πιο σοβαρά.

Οι Οδοντίατροι Προσθετικής χρησιμοποιούν ενδοστοματικούς σαρωτές για την λήψη ψηφιακών οδοντικών απεικονίσεων που αντικαθιστούν τις παραδοσιακές σαρώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν υλικά όπως στόκος. Οι ψηφιακές απεικονίσεις από έναν 3D σαρωτή είναι ταχύτερες, πιο ακριβείς και πιο άνετες για τους ασθενείς. Εξαλείφουν επίσης την ανάγκη για φυσικά μοντέλα, τα οποία απαιτούν χώρο αποθήκευσης και μπορούν να χαθούν ή να καταστραφούν.

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στα σύγχρονα οδοντιατρικά ιατρεία και πολλοί οδοντίατροι επενδύουν σε αυτήν την τεχνολογία για να παρέχουν καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς τους.

Οδοντικός κωδικός ενδοστοματικής σάρωσης (CDT, ADA) 

Ο Τρέχων Κωδικός Οδοντιατρικής Ορολογίας (CDT) και ο κωδικός της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης (ADA) για τις ενδοστοματικές σαρώσεις είναι:

 • CDT Κωδικός D0600: Ενδοστοματικό – πλήρες τόξο
  o Αυτός ο κωδικός περιγράφει την λήψη μιας ψηφιακής απεικόνισης του πλήρους τόξου των δοντιών και των γύρω ιστών, με τη χρήση ενδοστοματικού σαρωτή.
 • Κωδικός ADA D0340: Ψηφιακή Ακτινογραφία Αφαίρεσης
  o Αυτός ο κωδικός δεν είναι συγκεκριμένος για τις ενδοστοματικές σαρώσεις, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή της διαδικασίας – εάν η σάρωση χρησιμοποιείται για διαγνωστικούς σκοπούς, όπως για τον εντοπισμό τερηδόνας ή άλλων παθολογιών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κωδικοί και οι αντίστοιχες περιγραφές τους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την συγκεκριμένη εφαρμογή ή το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιούνται. Προτείνεται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία οδοντίατρο, ή έναν ειδικό κωδικοποίησης για να διασφαλίσετε την ακριβή κωδικοποίηση για συγκεκριμένες διαδικασίες.

Ενδοστοματική σάρωση vs Οδοντιατρική σάρωση

Τόσο οι ενδοστοματικές, όσο και οι οδοντικές σαρώσεις είναι ψηφιακές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για την λήψη 3D εικόνων των δοντιών και των στοματικών δομών του ασθενούς. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο:

 • Ενδοστοματικές σαρώσεις: Λαμβάνονται με χρήση συσκευής που μοιάζει με ραβδί χειρός και εισάγεται στο στόμα του ασθενούς για την λήψη εικόνων των ιστών της στοματικής κοιλότητας. Δεν προκαλεί έκθεση σε ακτινοβολία κατά την λήψη των εικόνων. Οι ενδοστοματικές σαρώσεις χρησιμοποιούνται συχνά για τη δημιουργία ψηφιακών απεικονίσεων των δοντιών του ασθενούς, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό και την κατασκευή οδοντικών αποκαταστάσεων, όπως θήκες, γέφυρες και μασέλες. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκτεταμένους διαγνωστικούς σκοπούς.
 • Οδοντιατρικές σαρώσεις: Χρησιμοποιούνται για την λήψη 3D λεπτομερών εικόνων της στοματικής και της γναθοπροσωπικής περιοχής, με τη χρήση ακτινοβολίας. Η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) είναι ένας τύπος οδοντικής σάρωσης που λαμβάνει 3D εικόνες των δοντιών, των οστών και των μαλακών ιστών του ασθενούς ενδοστοματικά και γναθοπροσωπικά. Οι οδοντιατρικές σαρώσεις προκαλούν έκθεση σε ακτινοβολία κατά την λήψη εικόνων. Οι σαρώσεις χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάγνωση πολύπλοκων οδοντικών περιστατικών, το σχεδιασμό ορθοδοντικής θεραπείας ή την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων.

Ανακεφαλαιώνοντας, οι ενδοστοματικές σαρώσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για την επανορθωτική οδοντιατρική, ενώ οι οδοντιατρικές σαρώσεις χρησιμοποιούνται για πιο σύνθετους διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Και οι δύο τεχνολογίες μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες στους οδοντιάτρους και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών.

Ενδοστοματικές σαρώσεις vs παραδοσιακές απεικονίσεις

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές και οι παραδοσιακές απεικονίσεις είναι δύο μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για την λήψη ψηφιακού ή φυσικού αντιγράφου των δοντιών και των ούλων ενός ασθενούς. Παρακάτω θα βρείτε μερικές διαφορές μεταξύ των δύο:

Ενδοστοματικές σαρώσεις Παραδοσιακή απεικόνιση
Μέθοδος λήψης αντιγράφου Οι ενδοστοματικές σαρώσεις χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία για την λήψη 3D εικόνας των δοντιών και των ούλων ενός ασθενούς Οι απεικονίσεις χρησιμοποιούν ένα καλούπι ή γύψο των δοντιών και των ούλων
Χρόνος Οι ενδοστοματικές σαρώσεις μπορούν να συλλάβουν μια ψηφιακή εικόνα των δοντιών και των ούλων σε λίγα λεπτά Οι παραδοσιακές απεικονίσεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν και μπορεί να απαιτούν πολλαπλές επισκέψεις στον οδοντίατρο
Ακρίβεια Οι ενδοστοματικές σαρώσεις μπορούν να παρέχουν υψηλής ακρίβειας 3D εικόνες των δοντιών και των ούλων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία οδοντικών αποκαταστάσεων ακριβείας Οι παραδοσιακές απεικονίσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε σφάλματα στη διαδικασία κατασκευής του καλουπιού που μπορεί να επηρεάσουν την ακρίβεια της τελικής αποκατάστασης.
Άνεση ασθενή Οι ενδοστοματικές σαρώσεις είναι πιο άνετες, καθώς περιλαμβάνουν ελάχιστη επαφή με τα δόντια και τα ούλα. Τα παραδοσιακά υλικά, όπως το αλγινικό ή το PVS, είναι δύσκολα διαχειρίσιμα και σχετικά άβολα για τον ασθενή.
Κόστος Οι ενδοστοματικές σαρώσεις μπορεί να είναι πιο ακριβές από τις παραδοσιακές απεικονίσεις, καθώς απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό και λογισμικό. Οι παραδοσιακές απεικονίσεις είναι συνήθως λιγότερο ακριβές.

 

Συνοψίζοντας οι ενδοστοματικοί σαρωτές προσφέρουν πιο αποτελεσματική, ακριβή και άνετη μέθοδο στην λήψη ψηφιακών εικόνων των δοντιών και των ούλων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ακριβών οδοντικών αποκαταστάσεων. Ωστόσο, οι παραδοσιακές απεικονίσεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική. Κοστίζουν λιγότερο και μπορεί να είναι κατάλληλη επιλογή σε ορισμένα περιστατικά.

Ενδοστοματική σάρωση vs CBCT

Οι ενδοστοματικές σαρώσεις και η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) είναι και οι δύο τύποι τεχνολογίας οδοντικής απεικόνισης, αλλά εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Η ενδοστοματική σάρωση είναι μια ψηφιακή αποτύπωση των δοντιών και των ούλων ενός ασθενούς που λαμβάνεται με τη χρήση μιας συσκευής, τύπου ράβδου, η οποία τοποθετείται μέσα στο στόμα. Η σάρωση καταγράφει μια 3D εικόνα των δοντιών και των γύρω ιστών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως η δημιουργία οδοντικών αποκαταστάσεων, ο σχεδιασμός ορθοδοντικής θεραπείας ή η παρακολούθηση της προόδου της περιοδοντικής νόσου. Οι ενδοστοματικές σαρώσεις προφανώς πραγματοποιούνται ενδοστοματικά (μέσα στο στόμα) και είναι ασφαλείς καθώς δεν χρησιμοποιούν ιονίζουσα ακτινοβολία.

Από την άλλη, η σάρωση CBCT είναι ένας τύπος τεχνολογίας ιατρικής απεικόνισης που παράγει μια 3D εικόνα των στοματικών και γναθοπροσωπικών δομών του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών, των οστών της γνάθου, των ιγμορείων και των νεύρων. Αυτός ο τύπος σάρωσης χρησιμοποιείται συχνά για σχεδιασμό εμφυτευμάτων, σχεδιασμό ορθοδοντικής θεραπείας και διάγνωση στοματικής και γναθοπροσωπικής παθολογίας. Οι σαρώσεις CBCT πραγματοποιούνται εξωστοματικά (οι βραχίονες της συσκευής περιστρέφονται γύρω από το κεφάλι) και χρησιμοποιούν ιονίζουσα ακτινοβολία ακτίνων Χ.

Ανακεφαλαιώνοντας, οι ενδοστοματικές σαρώσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για την λήψη λεπτομερών εικόνων των δοντιών και των γύρω ιστών, ενώ οι σαρώσεις CBCT χρησιμοποιούνται για την λήψη πιο ολοκληρωμένων εικόνων των στοματικών και γναθοπροσωπικών δομών. Η επιλογή μεταξύ των δύο θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες ανάγκες του ασθενούς και τον τύπο της διάγνωσης ή της θεραπείας. Οι ενδοστοματικές σαρώσεις (ψηφιακές απεικονίσεις) και οι σαρώσεις CBCT (αρχεία 3D DICOM) μπορούν να αντιπαρατεθούν για να παρέχουν ένα συνδυασμό 3D μοντέλου (STL) που αναπαράγει με ακρίβεια, για παράδειγμα, τις ορατές επιφάνειες των δοντιών και των ούλων (στεφάνες), καθώς και τα μέρη των δοντιών που είναι κρυμμένα (ρίζα). Τέτοιου τύπου συνδυασμένα 3D μοντέλα μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα στην ορθοδοντική, καθώς η θέση των δοντιών, εξαρτάται από τη θέση των (κρυμμένων) ριζών τους.

Ενδοστοματική σάρωση στην ορθοδοντική

Η ενδοστοματική σάρωση είναι μια σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής χειρός που μοιάζει με ραβδί και η οποία καταγράφει εικόνες των δοντιών και των ούλων, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε ένα ψηφιακό 3D μοντέλο. Στην Ορθοδοντική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά με διάφορους τρόπους, από τη λήψη απεικόνισης, ως την κατασκευή ορθοδοντικού εργαλείου.

Οι Ορθοδοντικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ενδοστοματικές σαρώσεις για:

 • Αποτύπωση: Οι ενδοστοματικοί σαρωτές μπορούν να παρέχουν υψηλής ακρίβειας 3D εικόνες των δοντιών και των ούλων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ακριβών οδοντικών αποκαταστάσεων
  Σχεδιασμός θεραπείας: Η ενδοστοματική σάρωση επιτρέπει στους ορθοδοντικούς να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια τα δόντια και τις στοματικές δομές του ασθενούς και να δημιουργήσουν ένα λεπτομερές σχέδιο θεραπείας, προσαρμοσμένο στις διαφορετικές ανάγκες.
  Κατασκευή ευθυγραμμιστή: Η ενδοστοματική σάρωση χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ψηφιακών απεικονίσεων για την κατασκευή διαφανών ευθυγραμμιστών δοντιών, οι οποίοι αποτελούν μια ολοένα και πιο δημοφιλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παραδοσιακά σιδεράκια.
  Κατασκευή για μασελάκι: Η ενδοστοματική σάρωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ψηφιακών αποτυπώσεων ακριβείας για να κατασκευαστούν μασελάκια, τα οποία φοριούνται μετά την ορθοδοντική θεραπεία για τη διατήρηση της νέας θέσης των δοντιών.
  Παρακολούθηση προόδου: Η ενδοστοματική σάρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της προόδου της ορθοδοντικής θεραπείας με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στους ορθοδοντικούς να κάνουν προσαρμογές και τροποποιήσεις, όπως απαιτείται.

Η ενδοστοματική σάρωση έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές απεικονίσεων, όπως αυξημένη ακρίβεια, μειωμένη ενόχληση για τον ασθενή και βελτιωμένη εμπειρία του ασθενούς. Συνολικά, η ενδοστοματική σάρωση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ορθοδοντικούς, βοηθώντας τους να παρέχουν πιο ακριβή και αποτελεσματική ορθοδοντική θεραπεία στους ασθενείς τους.

Ενδοστοματική σάρωση για Invisalign

Η ενδοστοματική σάρωση είναι μια ψηφιακή τεχνολογία που χρησιμοποιεί μια φορητή συσκευή για να καταγράψει μία λεπτομερή 3D εικόνα των δοντιών και των ούλων σας. Είναι μια γρήγορη και εύκολη εναλλακτική λύση ως προς τις κλασικές οδοντικές απεικονίσεις, όπως για παράδειγμα τοποθέτηση ενός δίσκου υλικού αποτύπωσης μέσα στο στόμα σας και αναμονή για να σταθεροποιηθεί.

Το Invisalign είναι μια δημοφιλής ορθοδοντική θεραπεία που χρησιμοποιεί μια σειρά από διαφανείς ευθυγραμμιστές για τη σταδιακή ευθυγράμμιση των δοντιών. Για να δημιουργήσετε αυτούς τους προσαρμοσμένους ευθυγραμμιστές, ο οδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός σας θα χρειαστεί να κάνει ακριβείς μετρήσεις των δοντιών σας και να δημιουργήσει ένα 3D μοντέλο του στόματος. Εδώ έρχεται η ενδοστοματική σάρωση.

Για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο θεραπείας Invisalign, ο οδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός σας θα χρησιμοποιήσει έναν ενδοστοματικό σαρωτή για να καταγράψει εικόνες των δοντιών σας και της σύγκλεισης σας υπό διαφορετικές γωνίες. Στη συνέχεια, ο σαρωτής θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό μοντέλο του στόματός σας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προσαρμοσμένων ευθυγραμμιστών.

Εκτός του ότι είναι πιο άνετο για τους ασθενείς, η ενδοστοματική σάρωση παρέχει πιο ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες για τον επαγγελματία οδοντίατρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ακριβή σχεδιασμό θεραπείας και καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Σήμερα η ενδοστοματική σάρωση σε οδοντιατρικά κέντρα απεικόνισης διευκολύνει την εξ αποστάσεως γνωμοδότηση οδοντιάτρων (τηλεϊατρική) και επιτρέπει στους ασθενείς να αποφύγουν εντελώς την επίσκεψη σε μια οδοντιατρική κλινική. Οι ψηφιακές απεικονίσεις που προκύπτουν αποστέλλονται στον ιατρό μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια μπορεί να συμβουλεύσει τον ασθενή, μέσω βιντεοκλήσεων και να του φτιάξει ένα προσαρμοσμένο μασελάκι, το οποίο μαζί με τις οδηγίες χρήσης, αποστέλλεται στον ασθενή μέσω ταχυδρομείου. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους παρόχους Invisalign να κλιμακώνουν και να παρέχουν υπηρεσίες στους ασθενείς τους σε εθνικό επίπεδο γρηγορότερα και με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, εξοικονομώντας παράλληλα επισκέψεις ασθενών σε οδοντιατρικές κλινικές.

Συνολικά η ενδοστοματική σάρωση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία προσαρμοσμένων ευθυγραμμιστών Invisalign και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στις σύγχρονες ορθοδοντικές πρακτικές.

Ενδοστοματική σάρωση για τεχνητές οδοντοστοιχίες

Οι ενδοστοματικές σαρώσεις δημιουργούν 3D εικονικά μοντέλα του στόματος ενός ασθενούς (ψηφιακές απεικονίσεις), οι οποίες μπορούν να είναι χρήσιμες για μία οδοντιατρική διάγνωση, σχεδιασμό θεραπείας και παρακολούθηση. Όταν πρόκειται για οδοντοστοιχίες (μασέλες), οι ενδοστοματικές σαρώσεις μπορούν να βοηθήσουν τους οδοντιάτρους να δημιουργήσουν μία πιο ακριβή και άνετη οδοντοστοιχία για τους ασθενείς τους.

Παραδοσιακά οι τεχνητές οδοντοστοιχίες δημιουργούνται χρησιμοποιώντας φυσικές απεικονίσεις του στόματος ενός ασθενούς, οι οποίες μπορεί να είναι άβολες ή να οδηγήσουν ακόμα και σε ανακρίβειες. Οι ενδοστοματικές σαρώσεις, από την άλλη, χρησιμοποιούν μια μικρή συσκευή που μοιάζει με ράβδο, η οποία εισάγεται στο στόμα του ασθενούς και μετακινείται για να τραβήξει λεπτομερείς εικόνες των δοντιών και των ούλων. Οι εικόνες στη συνέχεια αποστέλλονται σε έναν υπολογιστή, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός εικονικού μοντέλου του στόματος του ασθενούς. Αυτά τα εικονικά μοντέλα μπορούν να προσαρμοστούν για την εφαρμογή και το σχεδιασμό των οδοντοστοιχιών, πριν δημιουργηθούν φυσικά, γεγονός που εξοικονομεί χρόνο και βελτιώνει την ακρίβεια του τελικού προϊόντος.

Οι ενδοστοματικές σαρώσεις μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των επισκέψεων του ασθενούς και να εξοικονομήσουν χρόνο από την καρέκλα, εξαλείφοντας την ανάγκη για προκαταρκτικές αποτυπώσεις για την κατασκευή ενός μεμονωμένου δίσκου και κέρινου μοντέλου. Επιπλέον οι ενδοστοματικές σαρώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία αντιγράφων οδοντοστοιχιών.

Οι ενδοστοματικές σαρώσεις μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες όταν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οδοντοστοιχιών, από το αρχικό βήμα λήψης της αποτύπωσης, έως το τελικό βήμα της εισαγωγής της προκύπτουσας οδοντοστοιχίας. Το επίπεδο ακρίβειας είναι ανώτερο και ο χρόνος που εξοικονομείται είναι σημαντικός, επειδή η ενδοστοματική σάρωση εξαλείφει όλα τα βήματα δοκιμής και επανάληψης που απαιτούνται για την επίτευξη ακρίβειας και καλής εφαρμογής κατά την παραδοσιακή διαδικασία. 

Ενδοστοματική σάρωση για όψεις 

Η ενδοστοματική σάρωση είναι μια ψηφιακή αποτύπωση των δοντιών και των ούλων με έναν φορητό σαρωτή που καταγράφει μια τρισδιάστατη εικόνα του στόματος. Όσον αφορά τις όψεις (λεπτές επικαλύψεις που τοποθετούνται στο μπροστινό μέρος των δοντιών και μοιάζουν με φυσικά δόντια), μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενδοστοματική σάρωση για τη δημιουργία ενός εικονικού μοντέλου (ψηφιακή απεικόνιση) των δοντιών και των ούλων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχεδιασμό και κατασκευή προσαρμοσμένων όψεων.

Η αισθητική οδοντιατρική είναι ένας πολύ απαιτητικός κλάδος του χώρου. Σε οδοντιατρικά περιστατικά που η κύρια απαίτηση είναι η αισθητική, η χρήση της ενδοστοματικής σάρωσης μπορεί να κάνει θαύματα. Οι ενδοστοματικές σαρώσεις όψεων μπορούν να βοηθήσουν στη διασφάλιση ακριβούς εφαρμογής και φυσικής εμφάνισης, ενώ μειώνουν το χρόνο στην καρέκλας σε ένα οδοντιατρείο και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του οδοντιάτρου.

Η ροή εργασιών που εμπλέκεται στην κατασκευή όψεων με χρήση ενδοστοματικών σαρώσεων είναι η παρακάτω:

 • Ο οδοντίατρος θα προετοιμάσει πρώτα τα δόντια αφαιρώντας ένα λεπτό στρώμα σμάλτου για να κάνει χώρο για τις όψεις.
 • Στη συνέχεια απαιτούνται ψηφιακές φωτογραφίες και ενδοστοματικές σαρώσεις για την κατασκευή όψεων.
 • Αρχικά, πραγματοποιείται σάρωση προσώπου, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό και η προκύπτουσα 3D σάρωση προσώπου εξάγεται ως αρχείο PLY.
 • Στη συνέχεια πραγματοποιείται η ενδοστοματική σάρωση, για να ληφθεί η ψηφιακή αποτύπωση που απαιτείται για το σχεδιασμό των όψεων (με χρήση άλλου εξειδικευμένου λογισμικού).
 • Με βάση τις ενδοστοματικές οδοντικές σαρώσεις, προκύπτει η προτεινόμενη αποκατάσταση χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό λογισμικό σχεδιασμού (για παράδειγμα το Οδοντικό Σύστημα 3 Shape, 3Shape, Κοπεγχάγη, Δανία).
 • Μετά από αυτό το βήμα, τα αρχεία PLY της 3D σάρωσης του προσώπου και των ενδοστοματικών σαρώσεων της άνω γνάθου και κάτω γνάθου φορτώνονται και συγχρονίζονται (υπερθέτονται). Σε αυτό το στάδιο, πραγματοποιούνται ψηφιακές προσαρμογές για την ευθυγράμμιση του χαμόγελου, αφαιρώντας τις ανεπιθύμητες πληροφορίες μαλακών ιστών και τις αποκλίσεις επιπέδου σύγκλεισης.
 • Μόλις ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, οι πληροφορίες αποστέλλονται σε ένα οδοντιατρικό εργαστήριο, όπου κατασκευάζονται οι όψεις, με χρήση προηγμένης τεχνολογίας, όπως σχεδιασμός και κατασκευή, με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD/CAM).
 • Οι ολοκληρωμένες όψεις στη συνέχεια αποστέλλονται πίσω στο οδοντιατρείο για τοποθέτηση.
 • Ο οδοντίατρος θα ελέγξει την εφαρμογή και θα κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις πριν τοποθετήσει τις όψεις στα δόντια με την κατάλληλη οδοντική κόλλα. 

Συνολικά η χρήση ενδοστοματικών σαρώσεων για όψεις μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση ακριβούς εφαρμογής και στην επίτευξη φυσικού αποτελέσματος, ενώ παράλληλα μειώνει την ανάγκη για χρονοβόρες απεικονίσεις. Επιπλέον το προϊόν που προκύπτει από τη χρήση ενδοστοματικής σάρωσης έχει καλύτερη ποιότητα και εφαρμογή σε σύγκριση με την παραδοσιακή διαδικασία, ενώ παράλληλα εξοικονομεί χρόνο, τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον οδοντίατρο.

Ενδοστοματικός σαρωτής για πλήρες τόξο

Ένας ενδοστοματικός σαρωτής είναι μια ψηφιακή συσκευή που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για τη δημιουργία 3D μοντέλων των δοντιών και των γύρω δομών. Όταν χρησιμοποιείται για την λήψη ενός 3D μοντέλου των δοντιών στην άνω ή κάτω γνάθο, αναφέρεται ως σάρωση πλήρους τόξου.

Κατά τη διάρκεια σάρωσης πλήρους τόξου, ο οδοντίατρος ή οδοντοτεχνίτης θα χρησιμοποιήσει τον ενδοστοματικό σαρωτή για να καταγράψει μια σειρά εικόνων των δοντιών και των ούλων, από διαφορετικές γωνίες. Ο σαρωτής (με το αποκλειστικό λογισμικό του) συνδυάζει αυτές τις εικόνες για να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά λεπτομερές, ψηφιακό 3D μοντέλο ολόκληρου του τόξου (ψηφιακή απεικόνιση).

Οι σαρώσεις πλήρους τόξου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της κατασκευής οδοντικών αποκαταστάσεων όπως θήκες, γέφυρες και οδοντοστοιχίες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στον προγραμματισμό της ορθοδοντικής θεραπείας για τη δημιουργία προσαρμοσμένων ευθυγραμμιστών ή για μασελάκια.

Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές απεικόνισης, οι σαρώσεις πλήρους τόξου με ενδοστοματικούς σαρωτές προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως αυξημένη ακρίβεια, μειωμένη ενόχληση του ασθενούς και γρηγορότερους χρόνους οδοντικών αποκαταστάσεων.

Ενδοστοματική σάρωση για εμφυτεύματα

Η ενδοστοματική σάρωση είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για τη δημιουργία 3D ψηφιακών μοντέλων των δοντιών και των ούλων ενός ασθενούς. Ο ενδοστοματικός σαρωτής χρησιμοποιείται για την λήψη ψηφιακών απεικονίσεων του στόματος του ασθενούς. Το 3D μοντέλο που δημιουργείται από τον σαρωτή μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό της βέλτιστης θέσης και γωνίας των εμφυτευμάτων, καθώς και για τη δημιουργία ενός χειρουργικού οδηγού για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Όταν χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, η ενδοστοματική σάρωση έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους απεικονίσεων, επιτρέποντας την ακριβέστερη και αποτελεσματικότερη τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Είναι μία γρηγορότερη διαδικασία, πιο ακριβής και πιο άνετη για τον ασθενή. Το 3D ψηφιακό μοντέλο μπορεί επίσης να διανεμηθεί εύκολα στο εργαστήριο ή στον κατασκευαστή των εμφυτευμάτων μέσω διαδικτύου, για να εξασφαλίσει ακριβή εφαρμογή και βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι οδοντικές απεικονίσεις είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ακριβή εφαρμογή των εμφυτευμάτων. Η σχετική ψηφιακή ροή εργασίας περιλαμβάνει:

 • Το στόμα του ασθενούς προετοιμάζεται για τη σάρωση, όπως επίσης και οι σαρωτές (συσκευές τοποθέτησης και μεταφοράς ενδοστοματικών εμφυτευμάτων) τοποθετούνται στο επιθυμητό σημείο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι είναι σταθερά τοποθετημένα.
 • Η σάρωση πραγματοποιείται μετακινώντας τη ράβδο πάνω από τα παρακείμενα δόντια και το σώμα σάρωσης του εμφυτεύματος, ακολουθούμενη από τη σάρωση της αντίθετης οδοντοστοιχίας και τη στοματική σάρωση με τα δόντια κλειστά για να καταγραφεί η σύγκλειση.
 • Αφού ελέγξετε τη σάρωση και επιβεβαιώσετε ότι είναι εντάξει, το σύνολο των δεδομένων αποστέλλεται σε ένα ειδικό λογισμικό και λαμβάνεται ένα 3D μοντέλο που μπορεί να προσφέρει καλή ποιότητα επιφάνειας και ακριβής αναλογία εμφυτεύματος, με δυνατότητα επανατοποθέτησης. Η εφαρμογή του μεμονωμένου αντερείσματος και της θήκης, μπορεί επίσης να ελεγχθεί στο μοντέλο.
 • Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακριβές, εξαλείφοντας την ανάγκη για επαναλήψεις. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της θεραπείας και να επιτρέψει την ταχύτερη παράδοση.

Υπέρθεση Ενδοστοματικών και CBCT σαρώσεων

Ο τρισδιάστατος (3D) σχεδιασμός εικονικής θεραπείας γίνεται όλο και πιο σημαντικό εργαλείο στους τομείς της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής, της ορθοδοντικής και της εμφυτευματολογίας. Οι υπερτιθέμενες ενδοστοματικές σαρώσεις και σαρώσεις CBCT μπορούν να δημιουργήσουν έναν 3D «εικονικό ασθενή» που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διάγνωση, στον προγραμματισμό της θεραπείας και την επικοινωνία με τους ασθενείς.

Η απεικόνιση CBCT είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη 3D απεικόνιση. Ωστόσο, η CBCT έχει το μειονέκτημα ότι είναι επιρρεπής σε αλλοιώσεις γύρω από την οδοντοστοιχία παρουσία μεταλλικών αποκαταστάσεων, ορθοδοντικών συσκευών και υψηλής πυκνότητας σμάλτου. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην παραμόρφωση της οδοντοστοιχίας στο μοντέλο CBCT. Η ενδοστοματική σάρωση επιτρέπει να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, ενώ παράλληλα και η σύντηξη των ενδοστοματικών και CBCT σαρώσεων μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την υπέρθεση ενδοστοματικών και CBCT σαρώσεων, αλλά κυρίως γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού. Το λογισμικό μπορεί να αντιστοιχίσει τα σημεία ή τις επιφάνειες σε δύο σαρώσεις και να τα συγχωνεύσει μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα 3D μοντέλο που αντιπροσωπεύει τα συνδυασμένα δεδομένα.

Μία από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις της συγχώνευσης ενδοστοματικών και CBCT σαρώσεων είναι στην ορθοδοντική. Με την υπέρθεση των σαρώσεων πριν και μετά τη θεραπεία, οι ορθοδοντικοί μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα και την κατεύθυνση της κίνησης των δοντιών, καθώς και τυχόν αλλαγές στη θέση των γνάθων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της επιτυχίας της θεραπείας και στον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων που θα χρειαστούν αντιμετώπιση.

Εκτός από την ορθοδοντική, η υπέρθεση ενδοστοματικών και CBCT σαρώσεων μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε άλλους τομείς της οδοντιατρικής, όπως ο σχεδιασμός εμφυτευμάτων και η περιοδοντική θεραπεία. Για παράδειγμα, όσον αφορά το σχεδιασμό εμφυτευμάτων, η υπέρθεση σάρωσης CBCT με μια ενδοστοματική σάρωση μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της βέλτιστης θέσης και γωνίας του εμφυτεύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη θέση και τον προσανατολισμό των παρακείμενων δοντιών και οστών.

Ανακεφαλαιώνοντας η υπέρθεση ενδοστοματικών και CBCT σαρώσεων είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες οδοντιάτρους, επιτρέποντας πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της ανατομίας του ασθενούς και των αποτελεσμάτων της θεραπείας.

Ενδοστοματικοί σαρωτές

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την λήψη ψηφιακών απεικονίσεων των δοντιών και των στοματικών ιστών ενός ασθενούς. Μερικά παραδείγματα ενδοστοματικών σαρωτών στην αγορά περιλαμβάνουν τα 3Shape TRIOS, Align iTero και Carestream CS 3600.

Τέτοιοι σαρωτές χρησιμοποιούν οπτική τεχνολογία για τη λήψη εικόνων υψηλής λεπτομέρειας από το εσωτερικό του στόματος και τη δημιουργία ψηφιακών μοντέλων των δοντιών και των γύρω δομών.

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές έχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών (και μη ψηφιακών) μεθόδων λήψης απεικονίσεων. Είναι πιο γρήγοροι, πιο άνετοι για τον ασθενή και προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια. Επιπλέον, τα ψηφιακά μοντέλα μπορούν εύκολα να κοινοποιηθούν και να επεξεργασθούν, επιτρέποντας καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των οδοντιάτρων και πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό θεραπείας.

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές χρησιμοποιούνται συνήθως στην οδοντιατρική για μια σειρά εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της επανορθωτικής οδοντιατρικής, της ορθοδοντικής και της οδοντιατρικής εμφυτευμάτων. Γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή και σε άλλους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, όπως αυτιά, μύτη και λαιμός (ΩΡΛ), καθώς και στη γναθοπροσωπική χειρουργική.

Ιστορικό ενδοστοματικού σαρωτή

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για την ψηφιακή αποτύπωση του τρισδιάστατου (3D) σχήματος και χρώματος των δοντιών και των στοματικών δομών. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό και τη δημιουργία οδοντικών αποκαταστάσεων, ορθοδοντικών συσκευών και λοιπών οδοντιατρικών συσκευών.

Παρακάτω θα βρείτε ένα σύντομο ιστορικό των ενδοστοματικών σαρωτών:

 • 1987: Εμφάνιση του πρώτου ενδοστοματικού σαρωτή, ο «CEREC 1», από Dentsply Sirona. Χρησιμοποιούσε βιντεοκάμερα και ανακλαστική σκόνη για να δημιουργεί ένα 3D μοντέλο των δοντιών, αλλά η διαδικασία ήταν αργή και απαιτούσε πολλή χειρωνακτική εργασία.
 • Δεκαετία 1990: Παρουσιάστηκαν αρκετοί ενδοστοματικοί σαρωτές, συμπεριλαμβανομένου του «Oraltronics» και του «Lava Chairside Oral Scanner». Αυτοί οι σαρωτές χρησιμοποιούσαν μία ράβδο με κάμερα για να καταγράψουν το σχήμα των δοντιών.
 • Αρχές δεκαετίας 2000: Οι ενδοστοματικοί σαρωτές έγιναν πιο δημοφιλείς καθώς αναπτυσσόταν η τεχνολογία. Εμφανίστηκε ο «CEREC AC» που χρησιμοποιούσε ψηφιακή κάμερα για να καταγράψει το σχήμα των δοντιών και ένα λογισμικό υπολογιστή για τη δημιουργία του 3D μοντέλου.
 • Μέσα Δεκαετίας 2000: Οι ενδοστοματικοί σαρωτές άρχισαν να χρησιμοποιούν «συνεστιακή μικροσκοπία», μια τεχνική που χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ για να δημιουργήσει μια 3D εικόνα των δοντιών. Αυτό επέτρεψε ταχύτερη και ακριβέστερη σάρωση.
 • Τέλη δεκαετίας 2000: Οι ενδοστοματικοί σαρωτές συνέχισαν να εξελίσσονται και να βελτιώνονται, με ορισμένους να χρησιμοποιούν «τριγωνισμό» για να καταγράφουν το 3D σχήμα των δοντιών. Η τεχνολογία τριγωνοποίησης χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να δημιουργήσει ένα πλέγμα στα δόντια, ενώ ο σαρωτής χρησιμοποιεί τις αντανακλάσεις από αυτό το πλέγμα για να δημιουργήσει το 3D μοντέλο.
 • Δεκαετία 2010: Οι ενδοστοματικοί σαρωτές άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως στην οδοντιατρική και αρκετές εταιρείες προσέφεραν διαφορετικούς τύπους σαρωτών. Ορισμένοι σαρωτές χρησιμοποιούσαν «δομημένο φως» για να καταγράψουν το 3D σχήμα των δοντιών, ενώ άλλοι χρησιμοποιούσαν κάμερες «time-of-flight» για να δημιουργήσουν το 3D μοντέλο.

Σήμερα, οι ενδοστοματικοί σαρωτές είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη σύγχρονη οδοντιατρική, επιτρέποντας ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση, σχεδιασμό θεραπείας και κατασκευή οδοντικών αποκαταστάσεων. Οι ενδοστοματικοί σαρωτές συνεχίζουν να εξελίσσονται, με νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, που ενισχύουν τις δυνατότητές τους, την ευκολία χρήσης και την ακρίβειά τους.

Τεχνολογία ενδοστοματικού σαρωτή

Η τεχνολογία ενδοστοματικού σαρωτή είναι μια ψηφιακή εφαρμογή που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για την λήψη 3D εικόνων των δοντιών, των ούλων και άλλων στοματικών δομών ενός ασθενούς. Αυτή η τεχνολογία παράγει ψηφιακά αποτυπώματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό οδοντικών αποκαταστάσεων, όπως θήκες, γέφυρες και εμφυτεύματα.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο απεικονίσεων, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση υλικών που μοιάζουν με στόκο, για τη δημιουργία καλουπιού των δοντιών και των ούλων, η τεχνολογία ενδοστοματικής σάρωσης χρησιμοποιεί μια συσκευή που μοιάζει με ράβδο και καταγράφει ψηφιακές εικόνες του στόματος. Στη συνέχεια, οι εικόνες επεξεργάζονται από λογισμικό για να δημιουργηθεί ένα 3D μοντέλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως ο σχεδιασμός και η κατασκευή οδοντικών αποκαταστάσεων, η ανάλυση σύγκλεισης, αλλά και η παρακολούθηση της προόδου της ορθοδοντικής θεραπείας.

Μερικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας ενδοστοματικού σαρωτή είναι η βελτιωμένη ακρίβεια, λιγότερος χρόνος στην καρέκλα για τον ασθενή και ταχύτερους χρόνους για αποκαταστάσεις. Επιπλέον πολλοί ασθενείς βρίσκουν τη διαδικασία ψηφιακής σάρωσης πιο άνετη από τις παραδοσιακές μεθόδους. Η τεχνολογία ενδοστοματικών σαρωτών έχει φέρει επανάσταση στον τομέα της ψηφιακής οδοντιατρικής, επιτρέποντας πιο ακριβή και αποτελεσματικό σχεδιασμό, αλλά και εκτέλεση της θεραπείας.

Τύποι ενδοστοματικών σαρωτών

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για τη δημιουργία ψηφιακών 3D μοντέλων των δοντιών και των ούλων ενός ασθενούς. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ενδοστοματικών σαρωτών διαθέσιμοι, όπως:

 • Οπτικοί Σαρωτές: Αυτοί οι σαρωτές χρησιμοποιούν φως για να δημιουργήσουν μια 3D εικόνα των δοντιών
  και των ούλων. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ενδοστοματικών σαρωτών.
 • Σαρωτές Λέιζερ: Αυτοί οι σαρωτές χρησιμοποιούν τεχνολογία λέιζερ για την λήψη 3D εικόνας των δοντιών και των ούλων. Συχνά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με οπτικούς σαρωτές για την λήψη λεπτομερών εικόνων.
 • Σαρωτές Ομοεστιακής Μικροσκοπίας: Αυτοί οι σαρωτές χρησιμοποιούν λέιζερ για να δημιουργήσουν μια 3D εικόνα των δοντιών και των ούλων, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικό τύπο τεχνολογίας λέιζερ που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αντίληψη βάθους.
 • Σαρωτές Δομημένου Φωτός: Αυτοί οι σαρωτές προβάλλουν ένα μοτίβο φωτός στα δόντια και στα ούλα και στη συνέχεια χρησιμοποιούν μια κάμερα (και αυτά τα προβαλλόμενα μοτίβα) για να καταγράψουν την 3D εικόνα.
 • Σαρωτές Υπερήχων: Αυτοί οι σαρωτές χρησιμοποιούν ηχητικά κύματα για να δημιουργήσουν μια 3D εικόνα των δοντιών και των ούλων. Δεν είναι τόσο συνηθισμένοι, όσο άλλοι τύποι ενδοστοματικών σαρωτών.

Κάθε τύπος σαρωτή έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και περιορισμούς και η επιλογή του θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες του ασθενούς και του οδοντιάτρου.

Εταιρείες ενδοστοματικών σαρωτών

Υπάρχουν διάφορες εταιρείες ενδοστοματικών σαρωτών διαθέσιμες στην αγορά σήμερα. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς:

 • 3Shape: Κορυφαίος πάροχος 3D σαρωτών και λύσεων λογισμικού CAD/CAM για οδοντιάτρους. Οι ενδοστοματικοί σαρωτές TRIOS προσφέρουν υψηλή ακρίβεια και ευκολία στη χρήση.
 • Τεχνολογία Align: πιο γνωστή για τα διάφανα μασελάκια Invisalign, αλλά τώρα πια προσφέρουν και τον ενδοστοματικό σαρωτή iTero, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει υψηλής ακρίβειας ψηφιακές απεικονίσεις δοντιών και ούλων.
 • Carestream Dental: Η Carestream Dental προσφέρει μία σειρά από ενδοστοματικούς σαρωτές, συμπεριλαμβανομένου του CS 3600, ο οποίος χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία σάρωσης για την λήψη ψηφιακών απεικονίσεων υψηλής ακρίβειας.
 • Planmeca: Η Planmeca είναι μια φινλανδική εταιρεία που προσφέρει μια σειρά οδοντιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων ενδοστοματικών σαρωτών. Ο σαρωτής Emerald χρησιμοποιεί μια μοναδική τεχνολογία μπλε λέιζερ για να καταγράψει ψηφιακές απεικονίσεις υψηλής ποιότητας.
 • Dentsply Sirona: Η Dentsply Sirona είναι ένας παγκόσμιος κατασκευαστής οδοντιατρικού εξοπλισμού που προσφέρει μια σειρά ενδοστοματικών σαρωτών, συμπεριλαμβανομένου του CEREC Primescan, το οποίο χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα σάρωσης για την λήψη ψηφιακών απεικονίσεων υψηλής ακρίβειας.

Άλλες δημοφιλείς εταιρείες ενδοστοματικών σαρωτών είναι οι Medit, Dental Wings και Condor. Είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας και να επιλέξετε έναν ενδοστοματικό σαρωτή που να καλύπτει τις ανάγκες σας και τον προϋπολογισμό σας. 

Ποιος ενδοστοματικός σαρωτής είναι ο καλύτερος;

Υπάρχουν αρκετοί ενδοστοματικοί σαρωτές διαθέσιμοι στην αγορά με διαφορετικά χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο καλύτερος σαρωτής για ένα συγκεκριμένο οδοντιατρείο θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ανάγκες του ιατρείου, τύπος διαδικασιών που εκτελούνται, προϋπολογισμός, ταχύτητα και σάρωση, ποιότητα σαρώσεων και επίπεδο τεχνογνωσίας του χειριστή.

Μερικοί δημοφιλείς ενδοστοματικοί σαρωτές στην αγορά είναι:

 • 3Shape Trios: Αυτός ο σαρωτής είναι γνωστός για τη γρήγορη ταχύτητα σάρωσης, την λήψη χρωμάτων και την ακρίβειά του. Έχει επίσης ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένης της επανορθωτικής, ορθοδοντικής και εμφυτευματικής οδοντιατρικής.
 • Align iTero Element: Αυτός ο σαρωτής έχει σχεδιαστεί για αποκαταστάσεις, ορθοδοντική και σχεδιασμό εμφυτευμάτων. Διαθέτει συμπαγής ράβδο και ένα σύστημα ανάδρασης απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο.
 • Carestream CS 3600: Αυτός ο σαρωτής είναι γνωστός για τη γρήγορη ταχύτητα σάρωσης, την υψηλή ακρίβεια και την ευκολία χρήσης του. Διαθέτει μικρή ράβδο και ένα μοναδικό σύστημα καθοδήγησης φωτός για να διασφαλιστεί η ακριβής λήψη όλων των επιφανειών των δοντιών.
 • Medit i500: Αυτός ο σαρωτής είναι γνωστός για την υψηλή του ακρίβεια και ταχύτητα, καθιστώντας τον ιδανικό για επανορθωτική και εμφυτευτική οδοντιατρική. Διαθέτει επίσης φιλική προς το χρήστη διεπαφή και επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση με συστήματα CAD/CAM.

Τελικά, ο καλύτερος ενδοστοματικός σαρωτής θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες ανάγκες και προτιμήσεις του οδοντιατρείου. Καλό είναι να κάνετε μία προσεκτική έρευνα, να διαβάσετε κριτικές και να ζητήσετε συμβουλές από συναδέλφους ή ειδικούς στην οδοντιατρική τεχνολογία, πριν προχωρήσετε σε αγορά. Στη DentQ δοκιμάσαμε χειροκίνητα διάφορες ενδοστοματικές σαρώσεις πριν καταλήξουμε – και επειδή αυτή η τεχνολογία εξελίσσεται γρήγορα, σας συνιστούμε να κάνετε το ίδιο.

Τιμή ενδοστοματικού σαρωτή

Η τιμή ενός ενδοστοματικού σαρωτή μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την εταιρεία, το μοντέλο και τα χαρακτηριστικά. Γενικά το κόστος ενός ενδοστοματικού σαρωτή κυμαίνεται από μερικές χιλιάδες δολάρια, έως δεκάδες χιλιάδες. Παρακάτω θα δείτε ορισμένες δημοφιλείς εταιρείες ενδοστοματικών σαρωτών και τις εκτιμώμενες τιμές τους (τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2021):

 • 3Shape TRIOS: ξεκινώντας από περίπου 10.000 $
 • Align iTero: από περίπου 18.000 $
 • Planmeca Emerald: ξεκινώντας από περίπου 15.000 $
 • Carestream CS 3600: ξεκινώντας από περίπου 20.000 $
 • Medit i500: ξεκινώντας από περίπου 17.000 $

Οι τιμές που αναφέρονται εδώ μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον πωλητή, την τοποθεσία και άλλους παράγοντες. Επιπλέον ενδέχεται να υπάρχουν πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με τη χρήση ενός ενδοστοματικού σαρωτή, όπως άδειες χρήσης λογισμικού και χρεώσεις συντήρησης. Σημειώστε ότι πολλοί πωλητές προσφέρουν πληρωμή σε δόσεις ή επιλογές δανεισμού. Κάντε έρευνα πριν αποφασίσετε ποιο σαρωτή θα αγοράσετε και πως θα εξοφλήσετε.

Τρόλεϊ ενδοστοματικού σαρωτή (καρότσι)

Ένα τρόλεϊ ενδοστοματικού σαρωτή (ονομάζεται και «καρότσι») είναι ένα μέρος εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική και υποστηρίζει τον ενδοστοματικό σαρωτή.

Οι ενδοστοματικοί σαρωτές χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ψηφιακών εικόνων του εσωτερικού του στόματος ενός ασθενούς, επιτρέποντας στους οδοντιάτρους και τους οδοντοτεχνίτες να δημιουργήσουν ακριβείς οδοντικές αποκαταστάσεις, όπως θήκες, γέφυρες και οδοντοστοιχίες.

Το τρόλεϊ (ή καρότσι) είναι μια κινητή βάση που συνήθως περιλαμβάνει ένα δίσκο ή ράφι για να κρατά το σαρωτή, καθώς και κάθε απαραίτητο αξεσουάρ, όπως καλώδια φόρτισης ή άκρες του σαρωτή. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια οθόνη για προβολή, ή/και έναν υπολογιστή για την ανάλυση και επεξεργασία των σαρωμένων δεδομένων.

Η χρήση τρόλεϊ επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και κινητικότητα κατά τη χρήση ενδοστοματικού σαρωτή, καθώς μπορεί εύκολα να μετακινηθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο ή ακόμα και από το ένα οδοντιατρείο στο άλλο. Επίσης αποθηκεύεται εύκολα, όταν δε χρησιμοποιείται.

Σπρέι ενδοστοματικής σάρωσης

Ένα σπρέι ενδοστοματικής σάρωσης είναι ένας τύπος υγρού σπρέι που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με έναν ενδοστοματικό σαρωτή στην οδοντιατρική. Ο σκοπός του ψεκασμού βοηθάει στη βελτιστοποίηση της ποιότητας των ψηφιακών απεικονίσεων που λαμβάνονται από τον σαρωτή.

Το σπρέι σάρωσης εφαρμόζεται στα δόντια και στα ούλα του ασθενούς πριν από τη σάρωση. Είναι συνήθως ένα διάλυμα με βάση το νερό που περιέχει σωματίδια, όπως διοξείδιο του τιτανίου, ή οξείδιο ψευδαργύρου. Αυτά τα σωματίδια βοηθούν στη δημιουργία αντίθεσης μεταξύ των δοντιών και των γύρω ιστών, διευκολύνοντας τον σαρωτή να συλλάβει ακριβείς και λεπτομερείς εικόνες.

Η χρήση ενός σπρέι ενδοστοματικής σάρωσης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εμφάνισης ελλιπών σαρώσεων ή παραμορφώσεων σε ψηφιακές εικόνες που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη για πρόσθετη σάρωση ή επανεπεξεργασία. Χρησιμοποιώντας το σπρέι, οι οδοντίατροι μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα έχουν ακριβείς και πλήρεις εικόνες, κάτι που θα οδηγήσει και σε καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας.

Μερικά από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα σπρέι σάρωσης είναι τα HS CADCAM Scan Spray, Scangel – σπρέι σάρωσης – xDEPOT, ADT Dr. MAT Dental Scan Spray, Scantist 3D Dental Scan Spray, AESUB κλπ.

Ωστόσο δε χρειάζονται όλοι οι ενδοστοματικοί σαρωτές σπρέι σάρωσης: Ορισμένοι ενδοστοματικοί σαρωτές διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία που τους επιτρέπει να καταγράφουν ψηφιακές απεικονίσεις χωρίς να απαιτείται σπρέι σάρωσης. Για παράδειγμα, ορισμένοι σαρωτές χρησιμοποιούν τεχνολογία δομημένου φωτός, η οποία προβάλλει ένα μοτίβο στα δόντια και στα ούλα και χρησιμοποιεί την αντανάκλαση για να δημιουργήσει ένα 3D μοντέλο. Άλλοι σαρωτές μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικό τύπο τεχνολογίας, όπως συνεστιακή μικροσκοπία που δεν απαιτεί σπρέι σάρωσης. Επομένως είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον σαρωτή και τυχόν συνοδευτικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του εάν απαιτείται ή όχι σπρέι σάρωσης.

Λογισμικό ενδοστοματικού σαρωτή

Ένας ενδοστοματικός σαρωτής είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται από οδοντιάτρους για τη δημιουργία ψηφιακών απεικονίσεων των δοντιών και των στοματικών δομών ενός ασθενούς. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προγράμματα λογισμικού που επιτρέπουν την επεξεργασία και ανάλυση των ψηφιακών απεικονίσεων των ενδοστοματικών σαρωτών.

Μερικά παραδείγματα λογισμικού ενδοστοματικού σαρωτή είναι:

 • 3Shape TRIOS: Αυτό το λογισμικό είναι συμβατό με τον ενδοστοματικό σαρωτή 3Shape TRIOS και προσφέρει λειτουργίες όπως οπτικοποίηση σε πραγματικό χρόνο, μέτρηση απόχρωσης και εικονική άρθρωση.
 • Planmeca Romexis: Αυτό το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με τους ενδοστοματικούς σαρωτές Planmeca Emerald και Planmeca PlanScan. Προσφέρει χαρακτηριστικά όπως 3D απεικόνιση, έγχρωμη χαρτογράφηση και αυτόματη αναγνώριση δοντιών.
 • Carestream Dental CS Solutions: Αυτό το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με μια ποικιλία ενδοστοματικών σαρωτών, συμπεριλαμβανομένων των Carestream Dental CS 3600 και CS 3700. Προσφέρει λειτουργίες όπως 3D απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο, αυτόματη ανίχνευση περιθωρίων και ενοποίηση με συστήματα CAD/CAM.
 • Dentsply Sirona CEREC: Αυτό το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με τους ενδοστοματικούς σαρωτές Dentsply Sirona CEREC Primescan και CEREC Omnicam. Προσφέρει χαρακτηριστικά όπως 3D απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο, αυτόματη ανίχνευση περιθωρίων και ενοποίηση με συστήματα CAD/CAM.
 • iTero Element: Αυτό το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με τους ενδοστοματικούς σαρωτές iTero Element και iTero Element 2. Προσφέρει δυνατότητες όπως οπτικοποίηση σε πραγματικό χρόνο, εικονική άρθρωση και ενοποίηση με συστήματα CAD/CAM.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από τα πολλά διαθέσιμα προγράμματα λογισμικού ενδοστοματικού σαρωτή. Το λογισμικό που θα επιλέξει ένας οδοντίατρος θα εξαρτηθεί από τις ατομικές του ανάγκες και τον τύπο του ενδοστοματικού σαρωτή που χρησιμοποιεί.

Βίντεο ενδοστοματικής σάρωσης

Υπάρχουν πολλά βίντεο διαθέσιμα στο διαδίκτυο που δείχνουν πως λειτουργεί η ενδοστοματική σάρωση. Μπορείτε να αναζητήσετε «βίντεο ενδοστοματικής σάρωσης» σε ιστοσελίδες φιλοξενίας βίντεο, όπως το YouTube, το Vimeo ή το Dailymotion.

Γενικά, η ενδοστοματική σάρωση περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής χειρός για την λήψη ψηφιακών απεικονίσεων των δοντιών και των στοματικών δομών ενός ασθενούς. Η συσκευή μετακινείται γύρω από το στόμα του ασθενούς, καταγράφοντας πολλαπλές εικόνες που στη συνέχεια συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα 3D μοντέλο των δοντιών και των στοματικών δομών του ασθενούς. Αυτή η διαδικασία είναι γρήγορη και μη επεμβατική, καθιστώντας την μια δημοφιλή εναλλακτική λύση σε παραδοσιακές μεθόδους απεικόνισης.

Κατά τη διαδικασία σάρωσης, ο επαγγελματίας οδοντίατρος μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να κρατήσει την αναπνοή του, ή να κάνει μικρές προσαρμογές στη θέση του κεφαλιού του, για να διασφαλίσει ότι όλες οι περιοχές του στόματος έχουν ληφθεί. Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, οι ψηφιακές απεικονίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία οδοντικών αποκαταστάσεων όπως θήκες, γέφυρες και ορθοδοντικές συσκευές. Οι ψηφιακές απεικονίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σχεδίων θεραπείας και την επικοινωνία με άλλους οδοντιάτρους που εμπλέκονται στην περίθαλψη του ασθενούς.

Πολλά βίντεο δείχνουν αυτή τη διαδικασία για διάφορες ενδοστοματικές συσκευές. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να αναζητήσετε την επωνυμία και το όνομα του μοντέλου του ενδοστοματικού σαρωτή σας στο YouTube. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βίντεο αξιολογήσεις, πριν καταλήξετε σε ενδοστοματικό σαρωτή.

Εκπαίδευση ενδοστοματικού σαρωτή

Η εκπαίδευση για χρήση ενδοστοματικού σαρωτή μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το σαρωτή και το λογισμικό που χρησιμοποιείται. Γενικά η εκπαίδευση μπορεί να παρέχεται από τον κατασκευαστή, ή τον διανομέα του ενδοστοματικού σαρωτή, ή από τρίτο πάροχο εκπαίδευσης.

Μερικά πιθανά στοιχεία της εκπαίδευσης ενδοστοματικού σαρωτή θα μπορούσαν να είναι:

 • Εξοικείωση με το υλικό και το λογισμικό: Μια συνεδρία μπορεί να ξεκινήσει με μια επισκόπηση του υλικού και του λογισμικού του σαρωτή, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ενεργοποίησης και χρήσης του σαρωτή, του τρόπου σύνδεσής του σε έναν υπολογιστή και του τρόπου εκκίνησης και πλοήγησης στο πρόγραμμα λογισμικού.
 • Τεχνική σάρωσης και τοποθέτηση ασθενούς: Ο εκπαιδευτής μπορεί να επιδείξει την κατάλληλη τεχνική σάρωσης και τη σωστή τοποθέτηση του ασθενούς για να εξασφαλιστούν ακριβείς και αποτελεσματικές σαρώσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον τρόπο που κρατάται και κινείται ο σαρωτής, τον τρόπο λήψης των απαραίτητων γωνιών και επιφανειών και του τρόπου τοποθέτησης του κεφαλιού του ασθενούς για βέλτιστη πρόσβαση.
 • Λειτουργικότητα λογισμικού: Ο εκπαιδευτής μπορεί να δείξει πως χρησιμοποιείτε το λογισμικό για την επεξεργασία και αξιολόγηση των ψηφιακών σαρώσεων, συμπεριλαμβανομένων λειτουργιών όπως ζουμ, περιστροφή και περικοπή των δεδομένων σάρωσης και την επισήμανση συγκεκριμένων περιοχών ενδιαφέροντος.
 • Αντιμετώπιση προβλημάτων και συντήρηση: Ο εκπαιδευτής μπορεί να παρέχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης συνηθισμένων προβλημάτων του σαρωτή και του λογισμικού, καθώς και συμβουλές για τον τρόπο συντήρησης του σαρωτή, ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

Η εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιηθεί δια ζώσης, ή διαδικτυακά και μπορεί να προσφερθεί ως μέρος της αγοράς του σαρωτή, ή ως ξεχωριστή υπηρεσία. Η αποτελεσματική σάρωση με ενδοστοματικό σαρωτή απαιτεί εξάσκηση και καθοδήγηση, μετά την οποία η διάρκεια της σάρωσης μπορεί να μειωθεί από 30 λεπτά, σε λίγα μόνο λεπτά ανά ασθενή. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική βελτίωση, τόσο για τον ιατρό, όσο και για τον ασθενή. Επομένως, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλοι οι χρήστες του σαρωτή λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση, η οποία βοηθά στη διασφάλιση της ακριβούς σάρωσης και στην αποφυγή πιθανών σφαλμάτων και επιπλοκών.

Πώς σαρώνετε με ενδοστοματικό σαρωτή;

Η σάρωση με ενδοστοματικό σαρωτή περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής χειρός για την λήψη ψηφιακών απεικονίσεων των δοντιών και των στοματικών δομών ενός ασθενούς.

Παρακάτω θα βρείτε μία επισκόπηση των βημάτων της διαδικασίας σάρωσης:

 • Προετοιμασία ασθενή: Τοποθέτηση ασθενή στην οδοντιατρική καρέκλα και βεβαιωθείτε ότι νιώθει άνετα. Το στόμα του ασθενούς δεν πρέπει να περιέχει υπολείμματα.
 • Βαθμονόμηση σαρωτή: Ενεργοποιήστε τον σαρωτή και βαθμονομήστε τον σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για τη διασφάλιση ακριβών σαρώσεων.
 • Εφαρμόστε σκόνη σάρωσης (εάν είναι απαραίτητο): Ορισμένοι σαρωτές απαιτούν τη χρήση σκόνης σάρωσης για τη βελτίωση της ακρίβειας της σάρωσης. Εφαρμόστε τη σκόνη στα δόντια και στις στοματικές δομές του ασθενούς, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του σαρωτή.
 • Σάρωση των δοντιών και των στοματικών δομών: Κρατήστε τη ράβδο του σαρωτή και ξεκινήστε τη σάρωση των δοντιών και των στοματικών δομών του ασθενούς. Μετακινήστε τη ράβδο με αργή, σταθερή κίνηση, λαμβάνοντας όλες τις περιοχές του στόματος. Ορισμένοι σαρωτές μπορεί να απαιτούν συγκεκριμένη τοποθέτηση ή κινήσεις, για να συλλάβουν συγκεκριμένες περιοχές του στόματος, επομένως φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 • Ελέγξτε και προσαρμόστε τη σάρωση: Αφού ολοκληρώσετε τη σάρωση, ελέγξτε τις ψηφιακές απεικονίσεις για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι περιοχές έχουν αποτυπωθεί με ακρίβεια. Κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές στη σάρωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του λογισμικού του σαρωτή.
 • Αποθήκευση και εξαγωγή της σάρωσης: Μόλις ολοκληρωθεί και προσαρμοστεί η σάρωση, αποθηκεύστε την στην επιθυμητή μορφή και εξάγετε την, όπως απαιτείται, για χρήση σε συστήματα CAD/CAM ή άλλο οδοντιατρικό λογισμικό.

Να θυμάστε ότι οι συγκεκριμένες οδηγίες για τη σάρωση ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο σαρωτή που χρησιμοποιείται, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και να λαμβάνετε κατάλληλη εκπαίδευση πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε νέο τύπο ενδοστοματικού σαρωτή.

Τριγωνισμός ενδοστοματικού σαρωτή

Ο τριγωνισμός ενδοστοματικού σαρωτή είναι η διαδικασία με την οποία ένας ενδοστοματικός σαρωτής χρησιμοποιεί πολλαπλές γωνίες ή προοπτικές, για την λήψη και επεξεργασία ψηφιακών εικόνων των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας. Ο σαρωτής χρησιμοποιεί μια τεχνική τριγωνοποίησης για να προσδιορίσει τη θέση και το σχήμα των αντικειμένων στην εικόνα.

Η διαδικασία ξεκινά με τον σαρωτή να εκπέμπει μια πηγή φωτός, η οποία κατευθύνεται προς τα δόντια και στον μαλακό ιστό στο στόμα. Το φως αντανακλάται από την επιφάνεια των δοντιών και συλλαμβάνεται από τους αισθητήρες της κάμερας του σαρωτή. Η κάμερα καταγράφει πολλαπλές εικόνες του στόματος από διαφορετικές γωνίες, οι οποίες στη συνέχεια επεξεργάζονται από το λογισμικό του σαρωτή για να δημιουργηθεί ένα 3D μοντέλο των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας.

Ο σαρωτής χρησιμοποιεί την τεχνική του τριγωνισμού για να προσδιορίσει την απόσταση και το σχήμα των αντικειμένων στις εικόνες συγκρίνοντας τις σχετικές (τριγωνικές) θέσεις της πηγής φωτός, της κάμερας και του αντικειμένου. Ο σαρωτής μπορεί να χρησιμοποιήσει επίσης τη γωνία της κάμερας και την πηγή φωτός για να υπολογίσει τη θέση του αντικειμένου στον 3D χώρο.

Ο ενδοστοματικός τριγωνισμός σαρωτή είναι μια χρήσιμη τεχνική στην οδοντιατρική καθώς επιτρέπει στους οδοντιάτρους να καταγράφουν ακριβείς και λεπτομερείς 3D εικόνες (ψηφιακές απεικονίσεις) των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας, χωρίς την ανάγκη για άβολες διαδικασίες. Αυτές οι ψηφιακές απεικονίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ψηφιακών μοντέλων των δοντιών (για παράδειγμα σε μορφή STL και μπορούν να εκτυπωθούν με έναν 3D εκτυπωτή), για το σχεδιασμό οδοντιατρικών θεραπειών και για την κατασκευή προσαρμοσμένων οδοντικών αποκαταστάσεων, όπως θήκες, γέφυρες και εμφυτεύματα .

Τεχνική ενδοστοματικής σάρωσης

Οι τρεις αρχές απεικόνισης που χρησιμοποιούνται στην ενδοστοματική σάρωση συχνότερα είναι:

 1. Συνεστιακή σάρωση λέιζερ: Το λέιζερ που εκπέμπεται, προβάλλεται μέσω ενός φίλτρου με μια μικροσκοπική τρύπα στο στόχο. Το επίπεδο ομοεστιακής απεικόνισης ανιχνεύεται καθώς συλλαμβάνεται μόνο το φως που ανακλάται από το αντικείμενο που εστιάζεται. Δεν καταγράφονται δεδομένα εκτός εστίασης. Ολόκληρη η 3D δομή ανακατασκευάζεται με την ανάκτηση 2D εικόνων σε διαφορετικά ομοεστιακά επίπεδα. Αυτή η διαδικασία απεικόνισης είναι επίσης γνωστή και ως ανακατασκευή σημείου «point-and-stitch». Το iTero και το TRIOS είναι δύο σαρωτές που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική.
 1. Τεχνική τριγωνοποίησης: Η μέθοδος τριγωνοποίησης χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στο σύστημα CEREC. Αποτελείται από τρία σημεία: τον πομπό λέιζερ, τον αισθητήρα και την επιφάνεια του αντικειμένου. Με γνωστή απόσταση και γωνίωση που υπολογίζονται χρησιμοποιώντας το Πυθαγόρειο θεώρημα, μπορούν να ανακτηθούν πληροφορίες της επιφάνειας του αντικειμένου. Ωστόσο για να ληφθούν περισσότερες λεπτομέρειες και να αποφευχθεί η απρόβλεπτη διασπορά του φωτός, η επιφάνεια του δοντιού μπορεί να χρειαστεί να καλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα ακτινοσκιερής σκόνης, ενοποιώντας τη σύνθεση της επιφάνειας (π.χ. Optispray® της CEREC που αποτελείται κυρίως από οξείδιο του τιτανίου).
 1. Ενεργή δειγματοληψία μετωπιαίου κύματος (καταγραφή βίντεο σε 3D κίνηση): Αυτή η μέθοδος οπτικής δειγματοληψίας αφορά 3D πληροφορίες που συλλέγονται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα απεικόνισης ενός φακού για την μέτρηση του βάθους, με βάση την αποεστίαση της κύριας οπτικής. Ο Στοματικός Σαρωτής Lava Chairside (COS) και ο σαρωτής True Definition χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική με την τεχνολογία καταγραφής βίντεο σε 3D κίνηση. Τρεις εσωτερικοί συμπληρωματικοί αισθητήρες μετάλλου-οξειδίου-ημιαγωγού (CMOS) καταγράφουν 3D πληροφορίες από διαφορετικές οπτικές γωνίες (για παράδειγμα, τρίδυμες εικόνες). Εκτός από την υψηλή ακρίβεια που μπορεί να προσφέρει, ο υψηλός πλεονασμός δεδομένων είναι ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Ποιοι είναι οι δύο τύποι τεχνικών ενδοστοματικής απεικόνισης;

Οι δύο κύριοι τύποι τεχνικών ενδοστοματικής απεικόνισης είναι:

 • Απεικόνιση με ακτίνες Χ: Αυτός ο τύπος απεικόνισης χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για την παραγωγή εικόνων των δοντιών και των γύρω δομών, όπως τα οστά και οι ιστοί. Η απεικόνιση με ακτίνες Χ χρησιμοποιείται συνήθως στην οδοντιατρική για διαγνωστικούς σκοπούς, όπως η ανίχνευση της τερηδόνας και η αξιολόγηση της υγείας των ριζών των δοντιών και του οστού της γνάθου. Αυτός ο τύπος τεχνικής απεικόνισης χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για την λήψη εικόνας στο φιλμ (συμβατική ή ψηφιακή). Μπορεί να διαχωριστεί περαιτέρω σε περιακρορριζική, δήξεως ή σύγκλεισης.
 • Οπτική απεικόνιση: Αυτός ο τύπος απεικόνισης χρησιμοποιεί φως και άλλες μορφές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για τη δημιουργία εικόνων των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας. Η οπτική απεικόνιση περιλαμβάνει τεχνικές, όπως ενδοστοματικές κάμερες, οι οποίες καταγράφουν ψηφιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης των δοντιών και των στοματικών ιστών. Η οπτική απεικόνιση είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και την τεκμηρίωση οδοντικών παθήσεων, καθώς και για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση θεραπειών.

Ποιοι είναι οι τρεις τύποι ενδοστοματικών ακτινογραφιών;

Οι εικόνες οδοντικής ακτινολογίας, γνωστές και ως οδοντικές ακτινογραφίες, παράγονται όταν μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος εκτίθεται σε ακτινογραφίες. Αυτές οι εικόνες χρησιμοποιούνται για την προβολή των δοντιών, των οστών και μερικές φορές των μαλακών ιστών. Οι εικόνες οδοντιατρικής ακτινολογίας βοηθούν τους οδοντιάτρους να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν διάφορες παθήσεις της στοματικής υγείας. Αυτές οι εικόνες λαμβάνονται με σχετικά μικρή ποσότητα ακτινοβολίας.

 • Περιακροριζική ακτινογραφία: Αυτές οι ακτινογραφίες δείχνουν ολόκληρο το δόντι, από την κορυφή, μέχρι την άκρη της ρίζας, καθώς και τα γύρω οστά και τους ιστούς. Οι περιακρορριζικές ακτινογραφίες είναι χρήσιμες για τη διάγνωση ενός ευρέος φάσματος οδοντικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των σφραγισμάτων, των λοιμώξεων, της οστικής απώλειας και των έγκλειστων δοντιών.
 • Ακτινογραφία δήξεως: Αυτές οι ακτινογραφίες δείχνουν τη στεφάνη των άνω και κάτω δοντιών, σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του στόματος, καθώς και τα μεσοδόντια διαστήματα μεταξύ των δοντιών. Οι ακτινογραφίες δήξεως χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανίχνευση τερηδόνας σε αρχικά στάδια, καθώς και για την αξιολόγηση της προσαρμογής των οδοντικών αποκαταστάσεων και της υγείας του οστού που στηρίζει τα δόντια.
 • Ακτινογραφία σύγκλεισης: Αυτές οι ακτινογραφίες δείχνουν μια ευρεία όψη ολόκληρου του τόξου των δοντιών, είτε στην άνω, είτε στην κάτω γνάθο. Οι ακτινογραφίες σύγκλεισης χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ανάπτυξης των δοντιών στα παιδιά, καθώς και για τη διάγνωση περιστατικών όπως κύστες, όγκοι και κατάγματα του οστού της γνάθου.

 

περιεχόμενα


Condividi questo con gli altri: