Condividi questo con gli altri:

Αξονική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης (CBCT)

Αυτή η σελίδα παρέχει λεπτομερείς και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την Αξονική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης (CBCT).
Μπορείτε να επιλέξετε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν από το Μενού των Θεμάτων.

Τι είναι η Τομογραφία Κωνικής Δέσμης (CBCT);

Η σάρωση CBCT (αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης) είναι ένας τύπος τεχνικής ιατρικής απεικόνισης που παράγει ακριβείς τρισδιάστατες εικόνες των οστών και των μαλακών ιστών στην γναθοπροσωπική περιοχή. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το CBCT χρησιμοποιεί μια κωνική δέσμη ακτινών Χ για να καταγράψει ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο (FOV). Οι εικόνες που παράγονται από CBCT έχουν υψηλή ανάλυση.

Οι σαρώσεις CBCT είναι ένας τύπος οδοντιατρικής απεικονιστικής τεχνικής που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των δοντιών, των γνάθων και των γύρω δομών. Η CBCT καταγράφει μια σειρά από εικόνες διατομής μιας συγκεκριμένης περιοχής του στόματος. Οι εικόνες που λαμβάνονται είναι πολύ ακριβείς. Η CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή μεμονωμένων δοντιών ή ριζών των δοντιών. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση βλαβών της γνάθου (κύστες & όγκοι) στην έκταση της περιοχής. Συνιστάται ιδιαίτερα για το σχεδιασμό εμφυτευμάτων, την αξιολόγηση της ποιότητας του οστού της γνάθου και για την κατασκευή οδηγών για οδοντικά εμφυτεύματα.

Οι σαρώσεις CBCT χρησιμοποιούνται επίσης σε άλλους ιατρικούς τομείς όπως στη ωτορινολαρυγγολογία (ιατρική αυτιών, μύτης και λαιμού), στη γναθοπροσωπική χειρουργική και στην ακτινοθεραπεία.

Τι σημαίνει CBCT;

CBCT είναι συντομογραφία του Cone Beam Computed Tomography, δηλαδή τομογραφία κωνικής δέσμης στα ελληνικά. Η CBCT είναι παρόμοια με την παραδοσιακή αξονική τομογραφία (αξονική τομογραφία), αλλά διαφέρει από την αξονική τομογραφία ως προς τον τύπο της δέσμης ακτινών Χ που χρησιμοποιεί. Στην παραδοσιακή αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται κυλινδρική δέσμη για την λήψη εικόνων σκληρών και μαλακών ιστών, ενώ στη CBCT χρησιμοποιείται κωνική δέσμη.

Τι είναι η Κωνική Δέσμη

Κατά τη σάρωση, μια ακτίνα Χ προβάλλεται προς ένα αντικείμενο ή μέρος του ανθρώπινου σώματος. Το σχήμα αυτής της δέσμης ακτινών Χ ποικίλλει ανάλογα με τον χρησιμοποιούμενο σαρωτή ακτινών Χ: Για τους σαρωτές αξονικής τομογραφίας (CT) είναι κυλινδρικός, ενώ για τους σαρωτές αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT) έχει σχήμα κώνου. Άρα ο όρος «κωνική δέσμη» είναι η δέσμη σε σχήμα κώνου που χρησιμοποιείται με τον σαρωτή CBCT. Το κωνικό σχήμα της ακτίνας επιτρέπει την απόδοση σαρώσεων καλής ποιότητας, ενώ μειώνει σημαντικά το επίπεδο ακτινοβολίας στο οποίο εκτίθεται ο ασθενής.

Πώς είναι μία σάρωση CBCT

Οι σαρώσεις CBCT είναι ένας τύπος τεχνικής οδοντικής απεικόνισης που παράγει 3D εικόνες των 3D δομών, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών, των γνάθων, της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ), των αεραγωγών, των ιγμορείων, της ρινικής κοιλότητας και άλλων γύρω δομών της γναθοπροσωπίας. Η σάρωση CBCT έχει μια σειρά εικόνων διατομής σε 3 επίπεδα αξονικά, οβελιαία και στεφανιαία, ενώ ορισμένα επιπλέον επίπεδα, όπως το πλάγιο, μπορούν να προστεθούν με τη βοήθεια διαφορετικών αλγορίθμων.

Τι δείχνει μία σάρωση CBCT;

Η σάρωση CBCT μπορεί να προσφέρει λεπτομερή εικόνα (τομές 2D και 3D δομές) των δοντιών, των γνάθων, της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ), των αεραγωγών, των ιγμορείων, της ρινικής κοιλότητας, των κόγχων και άλλων ανατομικών δομών της περιοχής της κεφαλής και του λαιμού. Μία σάρωση CBCT μπορεί να δείξει οποιαδήποτε παθολογία που σχετίζεται με τις γναθοπροσωπικές δομές, σε λεπτομερή μορφή. Η σάρωση CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση παθολογιών των δοντιών και των γνάθων, για προ και μετεγχειρητική αξιολόγηση, με μεγάλη ακρίβεια, καθώς επίσης και για τον σχεδιασμό οδοντικών εμφυτευμάτων.

Η σάρωση CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μέτρηση της ποιότητας και των διαστάσεων των οστών για τον σχεδιασμό εμφυτευμάτων. Επιπλέον μπορεί να παρέχει μία ιδέα στο χειρουργό για τις γύρω ζωτικές δομές, όπως τα νεύρα, πριν από μία επέμβαση. Με αυτόν τον τρόπο η CBCT επιτρέπει τον εντοπισμό πιθανών επιπλοκών, έγκαιρα, ώστε να μπορούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ή την ελαχιστοποίηση αυτών των επιπλοκών. 

Σε τι χρησιμεύει η σάρωση CBCT

Η τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) είναι ένας τύπος οδοντιατρικής τεχνικής απεικόνισης, όπου χρησιμοποιείται μία κωνική δέσμη ακτινών Χ για τη δημιουργία εικόνων του κεφαλιού και του λαιμού, καθώς και της σπονδυλικής στήλης, αλλά και άλλων γύρω περιοχών.

Η CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση διαφόρων γναθοπροσωπικών παθήσεων, όπως:

  • Ανίχνευση παθολογιών: Η CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση βλαβών που αφορούν τις γνάθους και τα δόντια, όπως όγκους, κύστες ή άλλες ανωμαλίες στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού.
  • Κατάσταση ιγμορείων: Η CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των παθολογιών των ιγμορείων, όπως για παράδειγμα η ιγμορίτιδα, η βλεννογονίτιδα ή οι ρινικοί πολύποδες.
  • Σχεδιασμός οδοντικών εμφυτευμάτων: Η CBCT χρησιμοποιείται συχνά για το σχεδιασμό οδοντικών εμφυτευμάτων. Μπορεί να παρέχει λεπτομερείς εικόνες του φατνιακού οστού και των γύρω δομών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την μέτρηση της ποσότητας του οστού και την αξιολόγηση της ποιότητας των οστών (για να διευκολύνει για παράδειγμα τον ιατρό να αποφασίσει ποιο εμφύτευμα θα χρησιμοποιηθεί, ή αν απαιτείται οδοντικό οστικό μόσχευμα).
  • Σχεδιασμός ορθοδοντικής θεραπείας: Η CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό ορθοδοντικής θεραπείας, όπως για παράδειγμα σιδεράκια ή μασελάκια, παρέχοντας λεπτομερείς εικόνες των δοντιών και των γνάθων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επίδειξη (π.χ. μέσω 3D μοντέλων και βίντεο που δημιουργούνται από τη σάρωση CBCT) του πλάνου θεραπείας και των προβλεπόμενων αποτελεσμάτων σε ασθενείς αλλά και συναδέλφους.
  • Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ): Η CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της TMJ και των γύρω δομών της, για σημεία διαταραχών ή φθοράς.
  • Ανάλυση αεραγωγών: Η CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των παθολογιών που σχετίζονται με τους αεραγωγούς, η οποία βοηθά για παράδειγμα στη θεραπεία της άπνοιας κατά τον ύπνο.

Είναι επώδυνη η τομογραφία CBCT;

Ορισμένες ακτινολογικές διαδικασίες απαιτούν επεμβατικές προσεγγίσεις, όπως διάφορα μικρά εργαλεία, για παράδειγμα, καθετήρας, ηχοβολέας ή καλώδια που τοποθετούνται στο σώμα του ασθενούς κατά τη διάρκεια της σάρωσης. Ακόμη και στην ενδοστοματική ακτινογραφία, τοποθετούνται φιλμ ακτινών Χ μέσα στο στόμα του ασθενούς. Αυτές οι τεχνικές μερικές φορές δεν είναι βολικές για τους ασθενείς και ενδέχεται να είναι και κάπως επώδυνες.

Ωστόσο η CBCT είναι μια εξωστοματική ακτινογραφική τεχνική, όπου δεν υπάρχει επαφή μεταξύ του ασθενούς και του φιλμ. Επιπλέον, ο χρόνος που χρειάζεται η εξέταση είναι μόλις 2-3 λεπτά, άρα είναι αρκετά εύκολη και καθόλου επώδυνη. Η σάρωση CBCT είναι επομένως μη επεμβατική, απλή για τον ασθενή και καθόλου επώδυνη.

Όσον αφορά την έκθεση, οι σαρώσεις CBCT χρησιμοποιούν ακτινοβολία. Ωστόσο, η ποσότητα είναι σημαντικά μικρότερη από τους παραδοσιακούς τομογράφους και φυσικά είναι ασφαλής. Υπάρχει ένας όρος γνωστός ως ακτινοβολία υποβάθρου και ανά πάσα στιγμή, όλοι είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτήν την ακτινοβολία. Ο παραδοσιακός τομογράφος παράγει ακτινοβολία που ισοδυναμεί με 63-154 ημέρες ακτινοβολίας υποβάθρου, ενώ η σάρωση CBCT παράγει μόλις 6-30 ημέρες ακτινοβολίας υποβάθρου, η οποία είναι αρκετά χαμηλότερη.

Ωστόσο, παρά τη χαμηλότερη έκθεση σε ακτινοβολία, τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι της σάρωσης CBCT θα πρέπει να συγκριθούν και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν χρειάζεται.

Διαδικασία CBCT: Πώς πραγματοποιείται η σάρωση CBCT

Η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) είναι μια τεχνική οδοντικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ με κωνική δέσμη για την παραγωγή λεπτομερών 3D εικόνων των δοντιών, της γνάθου και των γύρω δομών με υψηλή ανάλυση.

Τα βήματα της εκτέλεσης σάρωσης CBCT:

  • Προετοιμασία του ασθενούς: Πριν από τη σάρωση, ο ασθενής καλείται να αφαιρέσει τυχόν μεταλλικά αντικείμενα, κοσμήματα ή γυαλιά, εφόσον φοράει, καθώς όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη σάρωση. Για την προστασία του σώματος από την περιττή ακτινοβολία, μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να φορέσει προστατευτική ποδιά μολύβδου και επίσης ίσως του δοθούν ωτοασπίδες, για την προστασία της ακοής από το θόρυβο του μηχανήματος.
  • Προετοιμασία συσκευής: το μηχάνημα είναι ενεργοποιημένο και το περιστρεφόμενο εξάρτημα του που είναι και η πηγή των ακτινών Χ και του δέκτη, συντονίζεται στο σημείο εκκίνησης. Οι παράμετροι προβολής ρυθμίζονται στη συσκευή σύμφωνα με την περιοχή ενδιαφέροντος, την ηλικία του ασθενούς και τον λόγο της εξέτασης. Το ύψος του μηχανήματος ρυθμίζεται κατά προσέγγιση στο ύψος του ασθενούς.
  • Τοποθέτηση ασθενούς: Ο ασθενής κάθεται στο μηχάνημα CBCT και του ζητείται να παραμείνει ακίνητος, με το πρόσωπό του/της ακουμπισμένο σε ένα μικρό στήριγμα μπροστά του. Στη συνέχεια ο ασθενής πρέπει να δαγκώσει απαλά ένα επιστόμιο για να κρατήσει το κεφάλι του σταθερό κατά τη διάρκεια της σάρωσης και να διατηρήσει τη γλώσσα όσο πιο πίσω γίνεται κατά τη σάρωση. Κατά τη διάρκεια της σάρωσης, η τοποθέτηση του ασθενούς είναι πολύ σημαντική, γιατί η ποιότητα της εικόνας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν.
  • Σάρωση: Κατά τη διάρκεια της σάρωσης, το μηχάνημα περιστρέφεται γύρω από το κεφάλι του ασθενούς και εκπέμπει χαμηλή δόση ακτινών Χ που κατευθύνονται προς τα δόντια, στα οστά καθώς και στους μαλακούς ιστούς μέσα στο στόμα. Οι εκπεμπόμενες ακτίνες Χ συλλαμβάνονται από τους ανιχνευτές του μηχανήματος για να σχηματίσουν εικόνες. Μια σάρωση CBCT διαρκεί περίπου 2-3 λεπτά συνήθως για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με την ταχύτητα της συσκευής και το οπτικό πεδίο (FOV).Οι δομές του σώματος απορροφούν τις ακτίνες Χ ανάλογα της σύνθεσής τους, οι πιο πυκνές δομές, όπως τα δόντια και οι γνάθοι, απορροφούν περισσότερη ποσότητα ακτινών Χ και φαίνονται πιο καθαρές στην εικόνα, ενώ οι λιγότερο πυκνές, όπως είναι οι μαλακοί ιστοί και οι περιοχές όπου υπάρχουν μολύνσεις ή τερηδόνα, απορροφούν λιγότερη ποσότητα ακτινών Χ και εμφανίζονται ως σκοτεινά κενά στην εικόνα. Αυτό βοηθά τον ακτινολόγο να διαγνώσει το εκάστοτε ιατρικό περιστατικό.
  • Επεξεργασία εικόνας: Αφού ολοκληρωθεί η σάρωση, τα ακατέργαστα δεδομένα που συλλέγονται από τους ανιχνευτές του μηχανήματος χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία λεπτομερών 3D εικόνων των δοντιών, της γνάθου και των γύρω περιοχών, με τη χρήση διάφορων αλγορίθμων, με τη βοήθεια ενός υπολογιστή. Το στάδιο επεξεργασίας στη DentQ και στη CTdent περιλαμβάνει συνήθως την επαλήθευση ότι η σάρωση είναι επιτυχής από τον ακτινογράφο και την προσθήκη μετρήσεων, παρατηρήσεων και συστάσεων από τον ακτινολόγο (όλα αυτά περιλαμβάνονται στην αναφορά του ακτινολόγου) ή μερικές φορές από εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Πώς πραγματοποιείται η σάρωση CBCT

Ο ασθενής καλείται να μείνει ακίνητος με το πρόσωπό του/της ακουμπισμένο σε ένα μικρό στήριγμα μπροστά τους. Στη συνέχεια, πρέπει να δαγκώσουν απαλά ένα επιστόμιο για να διατηρήσουν το κεφάλι σταθερό κατά τη διάρκεια της σάρωσης και να μείνει η γλώσσα πίσω, ενώ πραγματοποιείται η σάρωση. Το ύψος του μηχανήματος ρυθμίζεται στο ύψος του ασθενούς κατά προσέγγιση. Κατά τη διάρκεια της σάρωσης, η τοποθέτηση (στάση) του ασθενούς είναι πολύ σημαντική. γιατί η ποιότητα της εικόνας εξαρτάται άμεσα από αυτήν.

Υπάρχουν δύο φάσεις στη σάρωση CBCT:

  • Φάση λήψης εικόνας
  • Φάση ανακατασκευής εικόνας

Κατά τη φάση της λήψης, ο ασθενής τοποθετείται στο μηχάνημα με το κεφάλι σταθεροποιημένο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κίνηση κατά την λήψη του όγκου των δεδομένων. Μετά την τοποθέτηση του ασθενούς, λαμβάνεται μία δοκιμαστική εικόνα για να επαληθευτεί ότι η περιοχή ενδιαφέροντος βρίσκεται εντός του οπτικού πεδίου (FOV). Αυτό το βήμα προτείνεται ιδιαίτερα, ειδικά για μικρές σαρώσεις FOV για να επαληθευτεί ότι περιλαμβάνεται η περιοχή ενδιαφέροντος, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή της επανάληψης των σαρώσεων και της έκθεσης του ασθενούς σε πρόσθετες δόσεις ακτινοβολίας.

Μετά την επαλήθευση της δοκιμαστικής εικόνας, μπορεί να πραγματοποιηθεί η πραγματική σάρωση. Κατά τη διάρκεια της σάρωσης, η δέσμη και ο υποδοχέας περιστρέφονται ταυτόχρονα γύρω από το κεφάλι του ασθενούς κατά τη διάρκεια της λήψης. Το μηχάνημα περιστρέφεται γύρω από το κεφάλι του ασθενούς, είτε σε 180, είτε σε 360 μοίρες, και η ακτίνα της κωνικής δέσμης κατευθύνεται μέσω του κέντρου της περιοχής ενδιαφέροντος.

Υπάρχουν δύο τύποι ανακατασκευής εικόνας ανάλογα με τον τύπο του ανιχνευτή που χρησιμοποιείται:

  • Σφαιρική ανακατασκευή που λαμβάνεται με ανιχνευτή CCD/II. Αυτός ο τύπος ανακατασκευής έχει ως αποτέλεσμα την περιφερειακή παραμόρφωση.
  • Κυλινδρική ανακατασκευή που λαμβάνεται με επίπεδο ανιχνευτή. Αυτός ο τύπος ανακατασκευής δεν προκαλεί παραμόρφωση.

Κατά τη φάση της ανακατασκευής, λαμβάνονται εκατοντάδες βασικές εικόνες και αποστέλλονται σε μια αποκλειστική εφαρμογή λογισμικού, για τη δημιουργία 3D όγκου για την ανακατασκευή των δεδομένων και των πολυεπίπεδων (MPR) εικόνων – σε αξονικό, στεφανιαίο και οβελιαίο προσανατολισμό.

Πόσο διαρκεί μία σάρωση CBCT;

Η σάρωση CBCT είναι μία πολύ γρήγορη τεχνική απεικόνισης. Η τοποθέτηση του ασθενούς μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά, αλλά η ίδια η διαδικασία απαιτεί μόλις 10-30 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιηθεί η πλήρης σάρωση. Η παραδοσιακή αξονική τομογραφία διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά για μία σάρωση, ενώ η σάρωση CBCT μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 2-3 λεπτά, μειώνοντας έτσι σημαντικά το συνολικό χρόνο σάρωσης και αναμονής για τον ασθενή.

Σαρωτές CBCT

Οι σαρωτές αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT) είναι μία παραλλαγή των παραδοσιακών συσκευών υπολογιστικής τομογραφίας (CT). Οι σαρωτές CBCT περιστρέφονται γύρω από τον ασθενή, συγκεντρώνοντας δεδομένα μέσω της χρήσης κωνικής δέσμης ακτινών Χ. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την ανακατασκευή μιας τρισδιάστατης (3D) εικόνας των παρακάτω περιοχών της ανατομίας του ασθενούς: οδοντιατρική (δόντια), στοματική και γναθοπροσωπική περιοχή (στόμα, γνάθος και λαιμός), αυτιά, μύτη και λαιμός («ΩΡΛ»). Οι εικόνες που λαμβάνονται από το σαρωτή CBCT για στοματικές και γναθοπροσωπικές δομές έχουν υψηλή ανάλυση και είναι ιδιαίτερα λεπτομερείς.

Οι σαρωτές αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης είναι μηχανήματα τετράγωνου σχήματος που διαθέτουν περιστρεφόμενο βραχίονα μορφής C, με ενισχυτή εικόνας ακτινών Χ που περιέχει πηγή ακτινών Χ και ανιχνευτή. Επίσης, συνήθως, περιλαμβάνουν μία κάθετη κολόνα για όρθια στάση, ή ψηλή καρέκλα για να κάθεστε κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης, ο βραχίονας C περιστρέφεται γύρω από το κεφάλι με πλήρη περιστροφή 360 μοιρών, ενώ καταγράφει πολλαπλές εικόνες από διαφορετικές γωνίες που ανακατασκευάζονται για τη δημιουργία ενιαίας τρισδιάστατης εικόνας.

Η πηγή ακτινών Χ και ο ανιχνευτής είναι τοποθετημένα σε αντίθετες πλευρές του περιστρεφόμενου βραχίονα C και περιστρέφονται ταυτόχρονα. Με μία μόνο περιστροφή, ο ανιχνευτής μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες δισδιάστατες (2-D) εικόνες υψηλής ανάλυσης, οι οποίες στη συνέχεια συνδυάζονται ψηφιακά για να σχηματίσουν ένα 3D μοντέλο που μπορεί να παρέχει στον οδοντίατρό σας ή στο στοματοχειρουργό πολύτιμες πληροφορίες για τη στοματική και κρανιοπροσωπική υγεία σας.

Ο σαρωτής CBCT είναι μία από τις πιο εξελιγμένες συσκευές στον κόσμο της οδοντιατρικής απεικόνισης και έχει τη δυνατότητα να παράγει εικόνες υψηλής ποιότητας σε λιγότερο χρόνο και με έως και 80% λιγότερη ακτινοβολία, συγκριτικά με τους παραδοσιακούς τομογράφους. Μερικές από τις καλύτερες και κορυφαίες εταιρείες σαρωτών CBCT είναι οι Planmeca, MyRay και NewTom (από Cefla), Acteon, Carestream, iCAT και Kavo (από KaVo Kerr), Dentsply Sirona, Morita και άλλα.

Οι σαρωτές CBCT μπορούν επίσης να δημιουργήσουν δισδιάστατες πανοραμικές σαρώσεις (OPG), παρέχοντας έτσι λειτουργικότητα 2-σε-1 (ή ακόμα και 3-σε-1 όταν προστίθεται ένας βραχίονας CEPH). Στα οδοντιατρικά κέντρα απεικόνισης DentQ και CTdent, χρησιμοποιούμε κορυφαίους σαρωτές CBCT (για παράδειγμα, νέα μοντέλα MyRay και Planmeca), συχνά σε συνδυασμό με βραχίονα CEPH, επομένως είμαστε εξοπλισμένοι να παρέχουμε σαρώσεις υψηλής ποιότητας με μεγάλη ποικιλία απαιτούμενων εξετάσεων: CBCT (3D), OPG (2D) και CEPH (2D και 3D).

Φορητός σαρωτής CBCT

Ένας φορητός σαρωτής CBCT είναι ένα είδος εγκατάστασης όπου ο σαρωτής βρίσκεται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τρέιλερ που μοιάζει με μεγάλο 18-wheeler φορτηγό, το οποίο του επιτρέπει να μετακινείται από το ένα ιατρικό κέντρο στο άλλο.

Δεδομένου ότι οι σαρωτές CBCT είναι ακριβοί και η εγκατάστασή τους απαιτεί πολλούς κανονισμούς, συχνά δεν υπάρχουν αρκετοί ασθενείς για να δικαιολογήσουν τα έξοδα ενός σταθερού μηχανήματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν η ζήτηση δεν είναι αρκετά μεγάλη για εγκατάσταση σε συγκεκριμένη τοποθεσία, αλλά απαιτούνται 3D οδοντιατρικές σαρώσεις, οι φορητοί σαρωτές CBCT είναι ιδανικοί για την παροχή υπηρεσιών σε πολλές τοποθεσίες: κάθε τοποθεσία εξυπηρετείται κάποιες μέρες κάθε μήνα και έτσι ο φορητός σαρωτής CBCT μετακινείται από την μία τοποθεσία στην άλλη.

Τα πλεονεκτήματα ενός φορητού αξονικού τομογράφου, σε σύγκριση με τον σταθερό σάρωση CBCT, είναι:

  • Τυποποιημένος, αρθρωτός και επεκτάσιμος κινητός στόλος CBCT
  • Η εγκατάσταση είναι ευκολότερη και απαιτεί απλούστερη υλικοτεχνική υποστήριξη
  • Χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας (δεν απαιτεί ενοικίαση, για παράδειγμα)
  • Ικανοποίηση μεγαλύτερης ζήτησης, με αποτέλεσμα περισσότερες σαρώσεις και έσοδα ανά συσκευή CBCT
  • Ευέλικτες ευκαιρίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων κοινών δαπανών και υπηρεσιών
  • Παροχή καλύτερης οδοντιατρικής περίθαλψης με την τελευταία λέξη της τεχνολογία στην οδοντική απεικόνιση, ακόμα και σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές
  • Πιο βολικό για τους ασθενείς, εξοικονομεί χρόνο ταξιδιού σε απομακρυσμένες περιοχές

Συσκευή CBCT και OPG

Οι συσκευές CBCT και OPG διαφέρουν στη βασική τους σύνθεση. Η OPG είναι δισδιάστατη ακτινογραφική τεχνική, στην οποία η πηγή των ακτινών Χ είναι σε ευρεία δέσμη, ενώ η CBCT είναι μία τρισδιάστατη ακτινογραφική τεχνική, στην οποία η πηγή των ακτινών Χ είναι σε κωνική δέσμη.

Το δεύτερο βασικό συστατικό είναι ο υποδοχέας, στη CBCT μπορεί να παράγει υψηλής ποιότητας εικόνες διατομής, συγκριτικά με τη συσκευή OPG.

Οι OPG συνήθως χρησιμοποιούνται για οδοντιατρικές αξιολογήσεις σε αρχικό στάδιο, λόγω της αποδοτικότητάς τους ως προς το κόστος, ενώ οι CBCT παρέχουν τρισδιάστατη προβολή, πιο λεπτομερή, ενώ η σάρωση CBCT είναι αρκετά ακριβή.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, συνήθως το μηχάνημα CBCT περιλαμβάνει ενσωματωμένη λειτουργία OPG, άρα μπορεί να αντικαταστήσει ένα αυτόνομο μηχάνημα OPG και να χρησιμοποιηθεί τόσο για σαρώσεις CBCT (3D) όσο και για πανοραμικές (2D) εικόνες.

Πώς να ανοίξετε μία σάρωση CBCT

Για να προβάλετε μία σάρωση CBCT (π.χ. σε μορφή αρχείου DICOM, η συνηθισμένη μορφή αποθήκευσης και μετάδοσης δεδομένων ιατρικής απεικόνισης), τα δεδομένα που πρόκειται να ανοίξουν ή να προβληθούν εκτός σύνδεσης, πρέπει να αποθηκευτούν στον υπολογιστή ή στη συσκευή σας. Αφού αποθηκεύσετε το αρχείο δεδομένων στον υπολογιστή σας, μπορείτε να το ανοίξετε μέσω μίας αποκλειστικής (δωρεάν ή επί πληρωμή) εφαρμογής λογισμικού.

Οι λύσεις λογισμικού που μπορούν να ανοίξουν και να προβάλουν αυτά τα δεδομένα σάρωσης CBCT, είναι, για παράδειγμα:

  • Διαδικτυακά εργαλεία: Υπάρχουν ορισμένες ιστοσελίδες, όπου μπορείτε να ανεβάσετε και να προβάλλετε αρχεία DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine, Ψηφιακή Απεικόνιση και Επικοινωνίες στην Ιατρική), συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα των: PostDicom, Horos (για Mac), RadiAnt και 3DimViewer.
  • Προβολές DICOM εκτός σύνδεσης: Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες δωρεάν (ή επί πληρωμή) εφαρμογές προβολής DICOM που μπορούν να ανοίξουν τα δεδομένα σάρωσης CT, όπως για παράδειγμα: OsiriX, MicroDicom και Sidexis 4.
  • Εμπορικό λογισμικό: Υπάρχουν πολλά εμπορικά προγράμματα λογισμικού που μπορούν να προβάλουν τα δεδομένα σάρωσης αξονικής τομογραφίας, καθώς και να προγραμματίσουν χειρουργικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα: 3D Slicer, Amira, Avizo, Mimics και ImFusion.

Πώς να διαβάσετε τη σάρωση CBCT;

Για την ανάγνωση ενός συνόλου δεδομένων CBCT – χρησιμοποιούνται αρχεία DICOM (Ψηφιακή Απεικόνιση και Επικοινωνίες στην Ιατρική) που αποτελούν το πρότυπο για τη διαχείριση, την αποθήκευση και την μετάδοση πληροφοριών στην ιατρική απεικόνιση.

Υπάρχουν περίπου 150-600 αρχεία DICOM σε μια σάρωση που σχηματίζουν τον όγκο δεδομένων όταν συγχωνεύονται. Υπάρχουν πολλά προγράμματα προβολής λογισμικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προβολή αυτών των αρχείων. Υπάρχουν ορισμένες βασικές επιλογές που έχουν όλοι οι χρήστες, όπως για παράδειγμα: ζουμ, μεγέθυνση, φωτεινότητα/αντίθεση, περιστροφή, ανίχνευση νεύρων κ.λπ. Οι εικόνες MPR μπορούν να προβληθούν και να προσανατολιστούν σε διαφορετικές γωνίες και να δημιουργηθεί μία πανοραμική αναδιαμορφωμένη εικόνα. Ορισμένοι χρήστες έχουν επιλογές για γραμμικές μετρήσεις, οι οποίες επιτρέπουν στο γιατρό να μετρήσει τις διαστάσεις των ανατομικών δομών και των αλλοιώσεων.

Τα βήματα ανάγνωσης μιας σάρωσης CBCT είναι:

  • Επαναπροσανατολισμός: Το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση της συμμετρίας των δομών και την αποφυγή παρερμηνείας είναι ο επαναπροσανατολισμός της σάρωσης, στο σημείο που το τόξο βρίσκεται σε κατάλληλη θέση και το κεφάλι δεν έχει κλίση, το μαφριστικό επίπεδο ευθυγραμμίζεται με το οριζόντιο και η μέση γραμμή ευθυγραμμίζεται με τη μέση γραμμή του ασθενούς.
  • Ανάγνωση: Αφού γίνει ο επαναπροσανατολισμός μπορούν να διαβαστούν οι εικόνες MPR. Οι εικόνες MPR είναι σε 3 επίπεδα: στεφανιαία, αξονική και οβελιαία. Οι στεφανιαίες εικόνες MPR χρησιμοποιούνται για την προβολή των δομών που βρίσκονται σε προσθιοοπίσθιο προσανατολισμό, όπως οι παραρρίνιοι κόλποι και η ρινική κοιλότητα. Οι αξονικές εικόνες MPR είναι χρήσιμες για την ανάλυση ανατομικών δομών που έχουν κατακόρυφο προσανατολισμό, ενώ οι οβελιαίες εικόνες MPR χρησιμοποιούνται για την ανάλυση δομών που έχουν πλευρικό-μέσο προσανατολισμό.Ολόκληρη η σειρά εικόνων MPR πρέπει να διαβάζεται συστηματικά. Το πιο σημαντικό κριτήριο είναι η εκτίμηση της συμμετρίας και της συνέχειας των οστικών ορίων. Ορισμένες περιοχές έχουν πολύπλοκη ανατομία όπως η βάση του κρανίου, οι αυχενικοί σπόνδυλοι, η ρινική κοιλότητα κ.λπ. που απαιτούν ενδελεχή γνώση κατά την ανάγνωση.
  • Ανακατασκευή: Στο επόμενο βήμα, η εικόνα CBCT ανακατασκευάζεται με βάση ένα εστιακό στρώμα ή κοιλότητα, παρόμοια με την πανοραμική προβολή, η οποία προσφέρει αναδιαμορφωμένη πανοραμική εικόνα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα. Η αναδιαμορφωμένη πανοραμική εικόνα χρησιμοποιείται για την αρίθμηση των δοντιών και για την ευρεία προβολή ολόκληρης της σάρωσης.Ωστόσο, μερικές φορές αυτές οι επαναδιαμορφωμένες εικόνες δεν περιλαμβάνουν όλα τα δόντια της γνάθου, καθώς η επιλεγμένη κυρτή τομή της εικόνας δεν είναι αρκετά ευρεία για να τα συμπεριλάβει. Για παράδειγμα, οι έγκλειστοι 3οι γομφίοι, όταν υφίστανται περισσότερο προς τη γλωσσική ή στοματική πλευρά, δε θα φαίνονται στην πανοραμική προβολή.Η αναδιαμορφωμένη πανοραμική εικόνα μπορεί επίσης να δώσει μια εικόνα διατομής, η οποία είναι μία κάθετη εικόνα μέσα από το τόξο της κάτω ή της άνω γνάθου. Τέτοιες εικόνες διατομής χρησιμοποιούνται για μετρήσεις.

Ποιος διαβάζει μια σάρωση CBCT;

Η σάρωση CBCT (Αξονική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης) είναι μια τεχνολογία οδοντικής απεικόνισης που παράγει λεπτομερείς 3D εικόνες των δοντιών, των οστών και των γύρω μαλακών ιστών. Αυτές οι εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση και το σχεδιασμό θεραπείας διαφόρων γναθοπροσωπικών προβλημάτων.

Συνήθως η σάρωση CBCT διαβάζεται από έναν ακτινολόγο, ο οποίος είναι ειδικά εκπαιδευμένος στην ερμηνεία της σάρωσης CBCT. Ένας ακτινολόγος μπορεί να δημιουργήσει αναφορά μετά την αξιολόγηση των εικόνων CBCT, για την παρουσία τυχόν ανωμαλιών. Στη συνέχεια, η αναφορά παρέχεται στον οδοντίατρο ή στον στοματοχειρουργό, βοηθώντας τη διάγνωση της ιατρικής κατάστασης του ασθενούς και τη σχεδίαση της θεραπείας.

Πόσο ακριβής είναι η CBCT;

Η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) είναι μια προηγμένη μέθοδος απεικόνισης που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για τη δημιουργία λεπτομερών 3D εικόνων του κεφαλιού, του λαιμού και των λοιπών γύρω περιοχών. Γενικά θεωρείται ότι ως μία μέθοδος υψηλής ακρίβειας για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων των οστών και των δοντιών και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την οπτικοποίηση των μαλακών ιστών και των αιμοφόρων αγγείων, σε περιορισμένο βαθμό.

Η ακρίβεια των εικόνων CBCT εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας του σαρωτή και της τεχνικής που χρησιμοποιεί ο χειριστής. Ο τύπος του υποδοχέα που χρησιμοποιείται μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάλυση της παραγόμενης εικόνας. Η εικόνα του υποδοχέα CCD/II έχει περιφερειακή παραμόρφωση, ενώ ο υποδοχέας επίπεδης οθόνης δεν έχει περιφερειακή παραμόρφωση.

Συνολικά, η CBCT είναι ακριβέστερη από τις παραδοσιακές 2D ακτινογραφίες, όπως η OPG και άλλες ενδοστοματικές ακτινογραφίες, αλλά λιγότερο ακριβής από τις αξονικές τομογραφίες ή την μαγνητική τομογραφία που μπορούν να παρέχουν πιο λεπτομερείς εικόνες μαλακών ιστών και άλλων δομών.

Πόσο μεγάλη είναι η σάρωση CBCT;

Τα αρχεία DICOM (Ψηφιακή Απεικόνισης και Επικοινωνίες στην Ιατρική) χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και την ανταλλαγή ιατρικών εικόνων, συμπεριλαμβανομένων των σαρώσεων CBCT (3D). Το μέγεθος ενός στοματικού ή γναθοπροσωπικού αρχείου DICOM μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την ανάλυση της εικόνας, καθώς και τον όγκο των δεδομένων που περιλαμβάνονται στο αρχείο (το οποίο με τη σειρά του, εξαρτάται από την περιοχή που σαρώνεται).

Ένα συνηθισμένο αρχείο DICOM σάρωσης CBCT μπορεί να έχει μέγεθος αρκετές εκατοντάδες megabyte (Mb). Ωστόσο, ορισμένα αρχεία DICOM σαρώσεων CBCT μπορεί να είναι μεγαλύτερα, ανάλογα με την ανάλυση, το εύρος και την πολυπλοκότητα της εικόνας.

Διερμηνεία CBCT

Η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) είναι ένας τύπος προηγμένης ιατρικής σάρωσης που χρησιμοποιεί ένα εξειδικευμένο μηχάνημα ακτινών Χ για την παραγωγή λεπτομερών τρισδιάστατων εικόνων της κεφαλής, του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης. Οι εικόνες που λαμβάνονται είναι η εικόνα διατομής της περιοχής που σαρώθηκε. Ένας ακτινολόγος γναθοπροσωπίας μπορεί να αξιολογήσει αυτές τις εικόνες και να τις ερμηνεύσει.

Η ερμηνεία μιας σάρωσης CBCT λαμβάνει υπόψη την αιτιολόγηση για τη διεξαγωγή της σάρωσης (π.χ. ως προετοιμασία για τον προγραμματισμό μιας χειρουργικής επέμβασης εμφυτεύματος σε μια συγκεκριμένη περιοχή), ενώ ωστόσο απαιτεί από τον ακτινολόγο ή τον οδοντίατρο να εξετάσει διεξοδικά τις εικόνες σάρωσης και να αναζητήσει τυχόν άλλες ανωμαλίες ή παθολογίες που είναι εμφανείς στη σάρωση και ενδέχεται να επηρεάζουν τις γνάθους, τα δόντια και τις γύρω δομές. Μπορεί να εντοπιστούν έγκλειστα δόντια, αλλοίωση της γνάθου ή σημάδια μόλυνσης ή φλεγμονής. Μπορεί επίσης να αξιολογηθούν τυχόν δομικά ζητήματα, όπως παραμορφώσεις ή κατάγματα, αλλά και τη συνολική υγεία των δοντιών και των γύρω ιστών.

Η ερμηνεία μιας σάρωσης CBCT είναι μια σύνθετη και μη διαισθητική διαδικασία, συνεπώς πρέπει να γίνεται από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας που έχει ειδική εκπαίδευση και εμπειρία στην ανάγνωση και ερμηνεία αυτού του τύπου σαρώσεων.

Για την ερμηνεία 3D εικόνων, το βασικό σημείο είναι η αρίθμηση των δοντιών, η οποία μπορεί να ληφθεί από μία αναδιαμορφωμένη πανοραμική εικόνα. Στη συνέχεια, οι εικόνες MPR προσανατολίζονται σε διαφορετικές γωνίες, για να ληφθεί μια σαφής εικόνα της περιοχής ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, η πανοραμική προβολή και οι εικόνες MPR χρησιμοποιούνται για διάφορες μετρήσεις και για τη δημιουργία 3D προβολής για ένα συγκεκριμένο τμήμα ή ολόκληρη της σάρωση, αναλόγως των αναγκών.

Όπως κάθε άλλη μέθοδος απεικόνισης, μπορεί να δημιουργηθούν τεχνουργήματα και στις σαρώσεις CBCT. Τέτοια τεχνουργήματα μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η κίνηση του ασθενούς κατά τη σάρωση, μεταλλικά αντικείμενα στη σάρωση (προκαλώντας διάχυση ακτινών), τεχνικά προβλήματα με το σαρωτή CBCT κ.λπ. Ορισμένοι συνήθεις τύποι τεχνουργημάτων που εμφανίζονται σε εικόνες CBCT είναι:

  • Τεχνουργήματα λόγω κίνησης: Αυτά τα τεχνουργήματα εμφανίζονται ως θαμπώματα ή μουντζούρες στην εικόνα. Τέτοια τεχνουργήματα συμβαίνουν εάν ο ασθενής δεν παραμένει ακίνητος κατά τη διάρκεια της σάρωσης.
  • Τεχνουργήματα τοποθέτησης ασθενών: Αυτά τα τεχνουργήματα εμφανίζονται ως παραμορφωμένες ή ελλιπείς εικόνες σε περιοχές που δεν σαρώθηκαν καλά. Τέτοια τεχνουργήματα προκαλούνται από λανθασμένη τοποθέτηση (στάση) του ασθενούς στον αξονικό τομογράφο.
  • Τεχνουργήματα εξοπλισμού: Αυτά τα τεχνουργήματα εμφανίζονται ως λεκέδες ή σκιές που προκαλούνται από δυσλειτουργία του εξοπλισμού. Τέτοια τεχνουργήματα προκαλούνται από προβλήματα με τον ίδιο τον σαρωτή CBCT.
  • Τεχνουργήματα ανακατασκευής: Αυτά τα τεχνουργήματα εμφανίζονται ως «σκαλοπάτι» και/ή ως κάτι θολό. Τέτοια τεχνουργήματα προκαλούνται κατά τη διαδικασία ανακατασκευής της εικόνας, η οποία μετατρέπει τα ακατέργαστα δεδομένα από βασικές σε οπτικές εικόνες.

Όλα αυτά τα τεχνουργήματα πρέπει να αναγνωρίζονται και να διαχωρίζονται προσεκτικά από τα πραγματικά αντικείμενα και τις δομές του σώματος που εξετάζονται. Οι άπειροι αξιολογητές ίσως αγνοήσουν αυτού του είδους τα τεχνουργήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα και να βλάψουν την ακρίβεια της διάγνωσης και του σχεδιασμού θεραπείας. Επομένως προτείνεται η επαρκής εκπαίδευση με γνωστά παραδείγματα τεχνουργημάτων πριν από την προσπάθεια ερμηνείας των σαρώσεων CBCT. Επιπλέον προτείνεται να χρησιμοποιήσετε αναφορές ακτινολόγου για περισσότερη ασφάλεια.

Στην DentQ, παρέχουμε αναφορές ακτινολογίας, καθώς και αναφορές ακτινολογίας AI, για να βοηθήσουμε τους ιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα τα αποτελέσματα σάρωσης CBCT και να τους ενημερώσουμε για τυχόν ανωμαλίες που εντοπίζονται. Δείτε παρακάτω περισσότερα.

Τιμή σάρωσης CBCT

Η CBCT είναι μία ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος οδοντικής απεικόνισης και αυξάνεται γρήγορα σε δημοτικότητα. Είναι άμεσα διαθέσιμη σε πολλές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σε κέντρα απεικόνισης, καθώς και σε ορισμένες οδοντιατρικές κλινικές.

Το κόστος της σάρωσης ποικίλλει από μέρος σε μέρος. Οι τιμές ποικίλλουν από εγκατάσταση σε εγκατάσταση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική, τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, τον ανταγωνισμό, τους τοπικούς φόρους, τα δημογραφικά στοιχεία, τις συμφωνίες με τις ασφαλιστικές εταιρείες, την προσφορά και τη ζήτηση σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή που σαρώνεται, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος της σάρωσης: οι τμηματικές, οι τεταρτημοριακοί και οι σαρώσεις CBCT της μίας γνάθου συνήθως κοστίζουν λιγότερο από μία σάρωση ολόκληρης της γνάθου και του στόματος.

Σύμφωνα με μία εσωτερική έρευνα που κάναμε στην DentQ, το τυπικό εύρος τιμών για τη σάρωση CBCT της μίας γνάθου ή και των δύο, το 2022 σε διάφορες χώρες, περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα:

CBCT Σάρωση
Χαμηλές Τιμές
CBCT Σάρωση
Μέσες Τιμές
CBCT Σάρωση
Υψηλές Τιμές
Χώρα 1 Γνάθος 2 Γνάθοι 1 Γνάθος 2 Γνάθοι 1 Γνάθος 2 Γνάθοι Παρατηρήσεις
ΗΠΑ $ 200 $ 300 $ 400 $ 550 $ 600 $ 800 Οι σαρώσεις CBCT κοστίζουν λιγότερο όταν τις καλύπτει η ασφάλεια
Βραζιλία $ 30 $ 55 $ 50 $ 75 $ 70 $ 110 50% μειωμένες τιμές σάρωσης CBCT μέσω ασφάλισης
Ηνωμένο Βασίλειο £ 90 £ 160 £ 133 £ 235 £ 190 £ 310 Παραπεμπτικό για CBCT δύο φορές συχνότερο από OPG
Γερμανία € 99 € 99 € 200 € 200 € 300 € 300 Εξωτερικό παραπεμπτικό για CBCT και όχι OPG
Ισπανία € 65 € 80 € 95 € 119 € 120 € 150 Το 50% των εξωτερικών σαρώσεων είναι CBCT (2D), 50% OPG (2D)
Γαλλία € 69 € 128 € 100 € 170 € 150 € 230 Οι σαρώσεις CBCT κοστίζουν λιγότερο όταν τις καλύπτει η ασφάλεια
Ιταλία € 70 € 100 € 125 € 200 € 150 € 250 Υψηλότερες τιμές στη βόρεια Ιταλία, χαμηλότερες στην νότια
Πορτογαλία € 50 € 90 € 80 € 150 € 120 € 220 Σχετικά χαμηλές τιμές για Δυτική Ευρώπη
Ελλάδα € 70 € 100 € 90 € 115 € 100 € 135 Η CBCT πραγματοποιείται σχεδόν πάντα εξωτερικά (όχι σε κλινικές)
Ρουμανία RON 200 RON 330 RON 310 RON 570 RON 420 RON 750 Τιμές υψηλότερες στο Βουκουρέστι,  χαμηλότερες αλλού
Χονγκ Κονγκ HK$ 900 HK$ 1,500 HK$ 1,200 HK$ 2,300 HK$ 2,400 HK$ 4,500 Πολλές κλινικές την πραγματοποιούν εσωτερικά
Ντουμπάι € 87 € 174 € 134 € 256 € 268 € 312 Οι σαρώσεις CBCT κοστίζουν λιγότερο όταν τις καλύπτει η ασφάλεια
Ισραήλ NIS 450 NIS 900 NIS 550 NIS 1,100 NIS 650 NIS 1,300 Να περιμένετε χαμηλότερες τιμές όταν καλύπτεται από την ασφάλεια

 

Κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών απεικόνισης προσφέρουν εκπτώσεις σε πακέτα, για παράδειγμα σε συνδυαστικές προσφορές για CBCT και ενδοστοματική σάρωση.

Στα υποκαταστήματα οδοντιατρικής απεικόνισης DentQ και CTdent ανά τον κόσμο, απολαμβάνουμε το πλεονέκτημα που μας δίνει το μέγεθός μας ως προς το μειωμένο κόστος. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε ως στρατηγική να προσφέρουμε περισσότερα σε χαμηλότερες τιμές: υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και σε λογικό (μέσο και χαμηλότερο) κόστος. Συνεπώς μπορείτε να περιμένετε ότι η επίσημη τιμολόγησή μας θα είναι περίπου στις μέσες τιμές. Επιπλέον έχουμε συμφωνίες με οδοντιάτρους που έτσι τους επιτρέπεται να προσφέρουν έκπτωση στους ασθενείς τους, ενώ επίσης μοιράζουμε κουπόνια και κατά καιρούς προσφέρουμε ειδικές προσφορές.

Καλύπτεται η σάρωση CBCT από την ασφάλεια;

Η CBCT είναι μία τεχνική οδοντικής απεικόνισης που χρησιμοποιείται συστηματικά για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι χειρουργικές ανάγκες, έως και το σχεδιασμό ορθοδοντικής θεραπείας. Τα προγράμματα ασφάλειας οδοντιατρικής κάλυψης και υγείας, σε διάφορες χώρες και από διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες, μπορεί να καλύπτουν ή να μην καλύπτουν το κόστος μιας CBCT, ανάλογα με το συγκεκριμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα που έχει ένα άτομο και την αιτιολόγηση της σάρωσης CBCT. Για παράδειγμα, στις περισσότερες χώρες, τα βασικά προγράμματα ιατρικής ασφάλισης δεν καλύπτουν σαρώσεις CBCT, καθώς αιτιολογούνται ως βοήθεια για τον προγραμματισμό μιας χειρουργικής επέμβασης εμφυτευμάτων, αλλά μπορεί ωστόσο να καλύπτουν σαρώσεις CBCT που στοχεύουν στον προγραμματισμό πολύπλοκων και σπάνιων χειρουργικών γναθοπροσωπικών επεμβάσεων.

Δεδομένου ότι οι πάροχοι ασφάλισης καλύπτουν την CBCT μόνο για πολύ συγκεκριμένες αιτιολογήσεις, προτείνεται πριν από την εξέταση CBCT να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστικό φορέα σας και να ελέγξετε αν σας καλύπτουν το κόστος της CBCT. Και όταν η σάρωση CBCT δεν καλύπτεται από την ασφάλεια, ορισμένοι γιατροί χρησιμοποιούν την ανακατασκευή OPG (που προκύπτει από σαρώσεις CBCT), για να επιτρέψουν στους ασθενείς τους να λάβουν μία μερική επιστροφή χρημάτων από την ασφάλειά τους για την OPG (πανοραμική), η οποία «γεννιέται» από τα αποτελέσματα της επεξεργασίας της σάρωσης CBCT…

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σαρώσεων CBCT και OPG;

Η CBCT (Αξονική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης) και η OPG (Ορθοπαντομογραφία) είναι δύο διαφορετικοί τύποι τεχνικών οδοντικής απεικόνισης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εικόνων των δοντιών, των γνάθων και των γύρω δομών.

Η OPG είναι μία διαδικασία απεικόνισης 2D που αποτυπώνει μία ευρεία, δισδιάστατη εικόνα ολόκληρου του στόματος σε μία μόνο σάρωση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό προβλημάτων στη θέση των δοντιών, στην ανάπτυξη τους, στη γνάθο ή στην κροταφογναθική άρθρωση (TMJ). Είναι επίσης χρήσιμη στο σχεδιασμό και στην αξιολόγηση της ορθοδοντικής θεραπείας.

Η CBCT, από την άλλη, είναι μία τεχνική 3D απεικόνισης που χρησιμοποιεί μία κωνική δέσμη ακτινών Χ για την λήψη μιας σειράς εικόνων διατομής μιας συγκεκριμένης περιοχής του στόματος. Οι εικόνες που λαμβάνονται εξάγονται από ένα τρισδιάστατο αρχείο DICOM και είναι πιο ακριβείς. Η CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή μεμονωμένων δοντιών ή των ριζών αυτών των δοντιών. Προτείνεται ιδιαίτερα για το σχεδιασμό εμφυτευμάτων, ενώ παράλληλα επιτρέπει την αξιολόγηση της ποιότητας, της ποσότητας και της πυκνότητας του οστού στη γνάθο, για τη δημιουργία οδηγών για οδοντικά εμφυτεύματα και βοηθά στην αναγνώριση της ακριβούς θέσης του ριζικού σωλήνα (σε 3D) – συχνά ζωτικής σημασίας για την επιτυχή διαδικασία εμφύτευσης.

Όσον αφορά το κόστος – αν και και οι δύο διαδικασίες χρειάζονται σχεδόν τον ίδιο χρόνο για τη σάρωση (2-3 λεπτά) – η CBCT απαιτεί πιο έμπειρο ακτινογράφο και επιπλέον επεξεργασία. Επίσης η σάρωση CBCT απαιτεί συχνά ακτινολογική αναφορά και μπορεί να χρειαστεί ένα πιο ακριβό μηχάνημα για να πραγματοποιηθεί η σάρωση. Επομένως, το κόστος μιας σάρωσης CBCT για την 1 γνάθο είναι συνήθως 3πλάσιο, ενώ το κόστος μιας σάρωσης CBCT για 2 γνάθους κοστίζει συνήθως  5 φορές περισσότερο, συγκριτικά με το κόστος της σάρωσης OPG (που σαρώνει ολόκληρο το στόμα).

Όσον αφορά την ασφάλεια – τόσο οι πανοραμικές όσο και οι σαρώσεις CBCT είναι αρκετά ασφαλείς όταν είναι δικαιολογημένες, αλλά η OPG απαιτεί λιγότερη δόση ακτινοβολίας, καθώς σαρώνει μόνο ένα επίπεδο (2D), ενώ η CBCT σαρώνει πολλαπλά επίπεδα (3D). Για να αντισταθμιστεί αυτό, μερικές φορές τα ευρήματα της OPG καθιστούν απαραίτητη τη διενέργεια μιας πρόσθετης σάρωσης, αυτή τη φορά 3D CBCT, για την παροχή των απαραίτητων πληροφοριών προς στον οδοντίατρο. Για παράδειγμα, όταν η σάρωση χρησιμοποιείται για ορθοδοντική θεραπεία, τα ευρήματα της σάρωσης OPG μπορεί να μην επαρκούν, όταν (στο 20% των περιπτώσεων) εμπλέκεται έγκλειστο δόντι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι δόσεις ακτινοβολίας περιλαμβάνουν αυτή της αρχικής σάρωσης OPG, συν αυτή της ακόλουθης σάρωσης CBCT, συνεπώς η λήψη μόνο μιας σάρωσης CBCT από την αρχή θα ήταν ασφαλέστερη (και ταχύτερη) επιλογή. Οι κεφαλομετρικές σαρώσεις παρουσιάζουν ένα παρόμοιο δίλημμα – η συνηθισμένη επιλογή είναι η 2D σάρωση για την εξέταση CEPH (OPG), αλλά μπορεί να χρειαστούν 3D σαρώσεις, καθώς παρέχουν πιο ακριβείς πληροφορίες και καθαρή εικόνα και των δύο πλευρών του κεφαλιού.

Συνοψίζοντας, οι σαρώσεις OPG είναι δισδιάστατες, λιγότερο δαπανηρές και όχι τόσο ακριβείς, ενώ οι σαρώσεις CBCT είναι τρισδιάστατες, ακριβότερες και με περισσότερη ακρίβεια. Ο οδοντίατρος μπορεί να επιλέξει τον τύπο σάρωσης με βάση τον εκάστοτε σκοπό και τη διαθεσιμότητα της μεθόδου απεικόνισης. Η OPG είναι πιο εύκολα διαθέσιμη στην κλινική, συγκριτικά με την CBCT, ενώ η CBCT προτείνεται περισσότερο για το σχεδιασμό εμφυτευμάτων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ CBCT και Οδοντιατρικής σάρωσης;

Η σάρωση CBCT (αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης) είναι ένας συγκεκριμένος τύπος οδοντικής σάρωσης που χρησιμοποιεί κωνική δέσμη ακτινών Χ για να παράγει μια λεπτομερή τρισδιάστατη εικόνα 3D δομών σε μια ενιαία σάρωση, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών, των γνάθων, της TMJ, των ιγμορείων και των γύρω δομών.

Η οδοντική σάρωση είναι ένας γενικός όρος που μπορεί να αναφέρεται σε οποιονδήποτε τύπο οδοντικής τεχνικής απεικόνισης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή εικόνων των δοντιών, των γνάθων, της TMJ, των ιγμορείων και των γύρω δομών. Οι σαρώσεις CBCT, καθώς και άλλοι τύποι ακτινών Χ ή απεικόνισης, όπως η OPG (Ορθοπαντομογράφημα), MRI (απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού) ή η (αξονική τομογραφία), αποτελούν παραδείγματα διαφόρων οδοντικών σαρώσεων.

Μία διαφορά μεταξύ άλλων οδοντικών σαρώσεων και σαρώσεων CBCT είναι η περιοχή που μπορεί να καλυφθεί. Η CBCT μπορεί να σαρώσει μία ευρεία, τρισδιάστατη εικόνα ολόκληρου του στόματος με μία μόνο σάρωση, ενώ άλλοι τύποι οδοντικών σαρώσεων, όπως η IOPA και οι οπισθομυλικές, καλύπτουν μόνο μία συγκεκριμένη περιοχή (για παράδειγμα συνήθως καλύπτει μόνο 1-3 δόντια).

Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ενότητα, οι σαρώσεις CBCT από την άλλη, αντιπροσωπεύουν ένα διαφορετικό τύπο οδοντικής σάρωσης που χρησιμοποιείται για την παροχή πιο λεπτομερών ή εξειδικευμένων εικόνων (συγκριτικά με εικόνες OPG) και διαφόρων περιοχών του στόματος (συμπεριλαμβανομένων 1- 3 δόντια, τεταρτημόριο, μία ή και δύο γνάθοι).

Συνεπώς η σάρωση CBCT είναι ένας τύπος σάρωσης που περιλαμβάνεται σε μια μεγάλη ποικιλία λύσεων οδοντικής σάρωσης και ο εκάστοτε τύπος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το είδος των πληροφοριών που απαιτούνται για την αντίστοιχη θεραπεία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας CT και μιας CBCT σάρωσης;

Στην πραγματικότητα, η CBCT είναι μία μορφή αξονικής τομογραφίας που έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ο τύπος της χρησιμοποιούμενης δέσμης ακτινών Χ: στην CT (αξονική τομογραφία) χρησιμοποιείται μια κυλινδρική δέσμη για την λήψη της εικόνας σκληρών και μαλακών ιστών, ενώ στη CBCT χρησιμοποιείται δέσμη σε σχήμα κώνου.

Η διάρκεια της σάρωσης είναι μεγαλύτερη και η έκθεση στην ακτινοβολία είναι έως και 5 φορές μεγαλύτερη στις αξονικές τομογραφίες CT, συγκριτικά με τη σάρωση CBCT. Από την άλλη, η περιοχή που μπορεί να καλυφθεί σε μια CT (ολόκληρο το σώμα) είναι μεγαλύτερη από την περιοχή που καλύπτεται με τη συσκευή CBCT (κεφαλή και λαιμός). Επιπλέον, όσον αφορά τους μαλακούς ιστούς, η CT παρέχει πιο ευκρινή και λεπτομερή εικόνα. 

Η CBCT θεωρείται Μαγνητική Τομογραφία;

Όχι, η CBCT (Αξονική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης) και η MRI (Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού) είναι δύο διαφορετικές μέθοδοι απεικόνισης. Η CBCT (Αξονική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης) είναι ένας τύπος οδοντικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ σε σχήμα κώνου για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων 3D, ενώ η MRI (Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού) είναι μία μέθοδος ιατρικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων.

Η CBCT χρησιμοποιείται συχνά στην οδοντιατρική και γναθοπροσωπική διάγνωση και στο σχεδιασμό θεραπείας, αλλά και σε κάποιες άλλες ειδικότητες της ιατρικής, όπως ΩΡΛ, ή  η ιατρική του ύπνου. Ωστόσο, η χρήση CBCT περιορίζεται κυρίως στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση των μαλακών ιστών σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Η χρήση της είναι πολύ ευρεία, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σάρωση ολόκληρου του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας, της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ) και μερικών άλλων ανατομικών δομών στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ MRI και CBCT;

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια μέθοδος ιατρικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να παράγει λεπτομερείς εικόνες των ιστών και των οργάνων του σώματος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την παραγωγή εικόνων μαλακών ιστών, συνεπώς χρησιμοποιείται συχνά για την απεικόνιση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να δώσει πολύ καθαρή εικόνα των όγκων του εγκεφάλου, εγκεφαλικών επεισοδίων και τραυματισμών του νωτιαίου μυελού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση μυών, τενόντων και συνδέσμων.

Η CBCT (Αξονική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης) είναι ένας τύπος οδοντικής απεικόνισης που παράγει τρισδιάστατες εικόνες του σώματος. Η CBCT χρησιμοποιεί μια δέσμη ακτινών Χ σε σχήμα κώνου για την παραγωγή εικόνων. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη διάγνωση και το σχεδιασμό θεραπείας περιστατικών που σχετίζονται με την οδοντική και γναθοπροσωπική περιοχή και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την παραγωγή εικόνων σκληρών ιστών, όπως δοντιών και οστών.

Ποια σάρωση είναι καλύτερη

Οι διάφορες σαρώσεις που χρησιμοποιούνται στον ιατρικό τομέα είναι οι OPG, CT, CBCT, MRI, USG και PET/SPECT. Κάθε σάρωση που χρησιμοποιείται έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Εξαρτάται από τον ιατρό ή τον ακτινολόγο η επιλογή της σάρωσης που είναι καταλληλότερη στο κάθε περιστατικό.

Η σάρωση CBCT είναι ασφαλής ή επικίνδυνη;

Η CBCT είναι μία από τις πιο προηγμένες μεθόδους απεικόνισης. Το πλεονέκτημα της CBCT είναι η σημαντικά χαμηλότερη ακτινοβολία που προκαλείται στον ασθενή, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική εναλλακτική λύση συγκριτικά με τις συμβατικές αξονικές τομογραφίες. Μια συμβατική αξονική τομογραφία εκθέτει τους ασθενείς σε περίπου 400-1000 μSv (micro-sieverts) ενώ η έκθεση σε μια CBCT είναι περίπου μόλις 50-200 μSv, η οποία είναι περίπου 80% χαμηλότερη από μια συνηθισμένη αξονική τομογραφία. Η κωνική δέσμη που χρησιμοποιείται στη CBCT είναι υπεύθυνη γι’ αυτά τα αποτελέσματα, καθώς έχει λιγότερη διάσπαρτη ακτινοβολία.

Η έκθεση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω με τη χρήση ποδιάς μόλυβδου. Επιπλέον η οδοντική ακτινοβολία θεωρούνταν πάντα πιο ασφαλής από άλλες μορφές ιατρικής ακτινοβολίας, επειδή κατευθύνεται σε περιοχές του σώματος που δεν είναι ραδιοευαίσθητες. Και εφόσον θωρακίσουμε τις περιοχές ανησυχίας – όπως ο θυρεοειδής – και βεβαιωθούμε ότι οι φακοί των ματιών είναι μακριά από τα πεδία ακτινών Χ, τότε βοηθάμε τον ασθενή να αισθάνεται ασφαλής και προστατευμένος.

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι το ανθρώπινο σώμα έχει συνηθίσει να βομβαρδίζεται με ακτινοβολία ακτινών Χ, από κοσμικές ακτίνες του διαστήματος και αέριο ραδονίου που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, συνεχώς, από τη στιγμή της σύλληψης του, μέχρι τη στιγμή του θανάτου. Άρα το σώμα μας έχει συνηθίσει να επιδιορθώνει τη ζημιά που προκαλείται από μικρές ποσότητες ακτινοβολίας.

Συνεπώς η CBCT είναι ασφαλέστερη μέθοδος απεικόνισης σε σύγκριση με τη συμβατική αξονική τομογραφία, αλλά εξακολουθεί να έχει τους παράγοντες ακτινοβολίας της που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Η σάρωση CBCT μπορεί να προκαλέσει καρκίνο;

Η ποσότητα ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται στη CBCT δεν είναι 100% ασφαλής για τον άνθρωπο. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η ακτινοβολία της CBCT μπορεί να προκαλέσει υψηλό κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς, του στόματος και του φάρυγγα, τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου είναι υψηλότερος σε γυναίκες και νεαρούς ασθενείς, συγκριτικά με άνδρες και ενήλικες ασθενείς.

Κάποιοι άλλοι παράγοντες, όπως η θέση της δέσμης ακτινών Χ και το οπτικό πεδίο (FOV) μπορεί να σχετίζονται εξίσου με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η χρήση της CBCT για ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να θέσει τον ασθενή σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, καθώς η ορθοδοντική θεραπεία παρέχεται συνήθως σε νεότερους ενήλικες και δεδομένου ότι οι σαρώσεις CBCT στην ορθοδοντική θεραπεία είναι συγκριτικές, άρα επαναλαμβάνονται αρκετές φορές.

Η αιτιολόγηση σάρωσης CBCT, καθώς και ο χρόνος διεξαγωγής της, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου (ηλικία, φύλο, θέση ακτινών Χ κ.λπ.) και τις προηγούμενες εκθέσεις σε ακτίνες Χ των ασθενών. Επομένως απαιτείται πάντα παραπεμπτικό (με σαφή αιτιολόγηση) από γιατρό για την λήψη CBCT.

Η CBCT έχει πολλή ακτινοβολία;

Η CBCT (αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης) είναι ένας τύπος ιατρικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για τη δημιουργία λεπτομερών τρισδιάστατων εικόνων. Επομένως, η CBCT έχει ορισμένη έκθεση σε ακτινοβολία. Ωστόσο, η ποσότητα ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται στην CBCT είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές αξονικές τομογραφίες (CT – αξονική τομογραφία) και ο κίνδυνος αρνητικών παρενεργειών από την έκθεση σε ακτινοβολία CBCT είναι πολύ μικρός.

Η δόση ακτινοβολίας από μία σάρωση CBCT θεωρείται γενικά χαμηλή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ποσότητα της έκθεσης σε ακτινοβολία από CBCT θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από τη σάρωση και θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη της εξέτασης υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται σάρωση CBCT

Γενικά, οι σαρώσεις CBCT θεωρούνται εξέταση σχετικά χαμηλού κινδύνου, καθώς χρησιμοποιούν χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας από τις παραδοσιακές CT αξονικές τομογραφίες. Ωστόσο η συχνότητα με την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μια σάρωση CBCT πρέπει να αιτιολογείται και να επιτρέπεται μόνο όταν τα πιθανά οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. Οι σαρώσεις CBCT χρησιμοποιούν ιονίζουσα ακτινοβολία ακτινών Χ, γι’ αυτό πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η ανάγκη επαναλαμβανόμενης σάρωσης CBCT, πριν την υποβολή του ασθενούς στη διαδικασία.

Η επιτρεπόμενη συχνότητα σαρώσεων CBCT εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του σκοπού των σαρώσεων και του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων και του χρόνου έκθεσης σε ακτίνες Χ, κατά προηγούμενες απεικονιστικές διαδικασίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προτείνεται σάρωση CBCT συχνά, ειδικά στην παιδοδοντική (στοματική φροντίδα σε παιδιά), για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των δοντιών και των γνάθων σε ένα παιδί.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της CBCT;

Η σάρωση CBCT είναι μια μέθοδος απεικόνισης που παρέχει εικόνα υψηλής ποιότητας, σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερη έκθεση σε ακτινοβολία, συγκριτικά με τη συμβατική CT, ωστόσο έχει και μειονεκτήματα.

Η ποσότητα έκθεσης σε ακτινοβολία στη CBCT είναι συνήθως 80% μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή CT αξονική τομογραφία, αλλά είναι υψηλότερη από την ποσότητα ακτινοβολίας σε άλλους τύπους ιατρικής απεικόνισης, όπως η μαγνητική τομογραφία ή ο υπέρηχος. Επομένως, οι ασθενείς που ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο που προκαλείται από την ακτινοβολία, ή εκείνοι που πρέπει να υποβάλλονται σε συχνές απεικονιστικές διαδικασίες, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Η σάρωση CBCT είναι επίσης πιο ακριβή από άλλους τύπους ιατρικών μεθόδων απεικόνισης, όπως η σάρωση OPG (Πανοραμική). Μερικοί ασθενείς που μπορεί να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη, ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για τη σάρωση CBCT, δυσκολεύονται.

Επιπλέον, η CBCT μπορεί να μην είναι κατάλληλη για απεικόνιση μαλακών ιστών, ούτε για ασθενείς που δεν μπορούν να παραμείνουν ακίνητοι κατά τη διάρκεια της σάρωσης των 10-30 δευτερολέπτων, λόγω κίνησης ή άγχους.

CBCT σάρωση κατά την εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν είναι δυνατόν, πρέπει να αποφεύγονται οι ακτινογραφίες! Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως και είναι σημαντικό, κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν όλες οι εκλεκτικές θεραπείες που απαιτούν ακτινολογικές εξετάσεις πιθανότατα θα πρέπει να αναβληθούν.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας, καθώς και τον ακτινολόγο που κάνει τη σάρωση εάν είστε έγκυος, ή υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, πριν από τη σάρωση, επειδή η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο. Επομένως, δεν συνιστάται να υποβληθείτε σε σάρωση CBCT κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη που δεν μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τον τοκετό και εάν είναι υποχρεωτική η λήψη ακτινογραφίας CBCT για την πραγματοποίηση της θεραπείας, τότε μπορεί να ληφθεί στο δεύτερο τρίμηνο που θεωρείται ως ασφαλέστερη περίοδος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι έγκυες ασθενείς πρέπει να αναζητήσουν συμβουλή προηγουμένως και έγκριση από έναν ακτινολόγο, ενώ μπορεί να ληφθούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας, τοποθετώντας στην ασθενή ποδιά μόλυβδου κατά τη σάρωση.

Ποιος πραγματοποιεί τις σαρώσεις CBCT

Οι σαρώσεις αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT) εκτελούνται συνήθως από οδοντίατρους, ακτινολόγους (τεχνικούς Roentgen), νοσηλευτές οδοντιάτρων, βοηθούς οδοντιάτρων ή ακτινολόγους στοματικής και γναθοπροσωπικής ακτινοβολίας. Όλοι αυτοί θα πρέπει να είναι εξειδικευμένοι ιατροί, εκπαιδευμένοι στην τοποθέτηση του ασθενή και στο χειρισμό του σαρωτή CBCT.

Οι κανονισμοί διαφέρουν από χώρα σε χώρα, επομένως είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί ότι όποιος χρησιμοποιεί τη συσκευή CBCT επιτρέπεται να το κάνει από τις αρχές. Για παράδειγμα – σε ορισμένες χώρες οι οδοντιατρικοί νοσοκόμοι δεν επιτρέπεται να κάνουν οδοντιατρικές σαρώσεις και σε άλλες χώρες ακόμη και οι οδοντίατροι δεν επιτρέπεται να το κάνουν, αν δεν έχουν ολοκληρώσει σεμινάριο ακτινολογίας, ή άλλους τύπους εξειδικευμένης εκπαίδευσης και εκμάθησης.

Άρα από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί ότι όποιος κάνει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων σάρωσης OPG, έχει τα κατάλληλα προσόντα από τις ιατρικές αρχές να το κάνει. Σε ορισμένες χώρες, για παράδειγμα, μόνο οι ακτινολόγοι επιτρέπεται να παρέχουν ακτινολογικές αναφορές σε ασθενείς, ενώ οι οδοντίατροι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις σαρώσεις μόνο για το δικό τους σχεδιασμό θεραπείας, αλλά όχι να δημιουργούν, να εκτυπώνουν και να παρέχουν ακτινολογικές αναφορές σε ασθενείς τους (εκτός εάν παρακολούθησαν ένα υποχρεωτικό μάθημα οδοντιατρικής ακτινολογίας, ή έχουν και την ειδικότητα της οδοντιατρικής απεικόνισης).

Πού γίνεται η CBCT;

Η σάρωση CBCT είναι μία συνηθισμένη οδοντιατρική απεικονιστική τεχνική που δημιουργεί μία ευρεία εικόνα της άνω και κάτω γνάθου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση σε αρχικές φάσεις. Η CBCT συνήθως γίνεται σε οδοντιατρική κλινική ή σε διαγνωστικό κέντρο απεικόνισης. Ωστόσο, η χρήση της CBCT για εκπαιδευτικούς σκοπούς στις οδοντιατρικές σχολές καθιστά υποχρεωτική την ύπαρξη συσκευής CBCT σε πανεπιστήμια οδοντιατρικής και σε νοσοκομεία.

Σε διάφορες χώρες, οι συσκευές CBCT μπορεί να είναι πολύ συνηθισμένες εσωτερικά σε οδοντιατρικές κλινικές (π.χ. – πάνω από το 50% των κλινικών στην Ισπανία και στη Γερμανία), ενώ σε άλλες χώρες οι σαρώσεις CBCT γίνονται σχεδόν πάντα εξωτερικά (π.χ. – Ελλάδα), σε νοσοκομεία, σε ιατρικά κέντρα απεικόνισης και σε ειδικά κέντρα οδοντιατρικής απεικόνισης (όπως η DentQ και η CTdent).

Επιπλέον, σε ορισμένες χώρες είναι συνηθισμένο οι οδοντίατροι να παραπέμπουν ασθενείς να κάνουν τη σάρωση σε έναν συνάδελφο – μια κοντινή οδοντιατρική κλινική που διαθέτει συσκευή CBCT (για παράδειγμα – στο Χονγκ Κονγκ). Αυτό δεν προτείνεται πάντα για τον οδοντίατρο, καθώς ορισμένοι από τους ασθενείς του μπορεί να αποφασίσουν να παραμείνουν στην κλινική στην οποία στάλθηκαν και να κάνουν εκεί την απαραίτητη θεραπεία. Η παραπομπή ασθενών σε ανεξάρτητα κέντρα οδοντιατρικής απεικόνισης (όπως τα υποκαταστήματα απεικόνισης DentQ και CTdent σε πολλές χώρες) είναι πιο λειτουργική λύση για τον οδοντίατρο, καθώς δε θα χάσει ασθενείς από τους ανταγωνιστές του.

Τι είναι τα αρχεία DICOM;

Το DICOM (Ψηφιακή Απεικόνιση και Επικοινωνίες στην Ιατρική) είναι ένα πρότυπο για την αποθήκευση και μετάδοση ιατρικών εικόνων και σχετικών δεδομένων. Χρησιμοποιείται ευρέως σε νοσοκομεία, κλινικές και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, για την αποθήκευση και την κοινοποίηση των ιατρικών εικόνων.

Τα αρχεία DICOM είναι ψηφιακά αρχεία που χρησιμοποιούν την μορφή DICOM για την αποθήκευση των ιατρικών εικόνων και των σχετικών πληροφοριών. Συνήθως έχουν επέκταση αρχείου .dcm και περιέχουν τόσο τα δεδομένα εικόνας, όσο και τα μεταδεδομένα, όπως τις πληροφορίες του ασθενούς, τις λεπτομέρειες λήψης της εικόνας και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Τα αρχεία DICOM μπορούν να προβληθούν μέσω εξειδικευμένου λογισμικού προβολής ιατρικών εικόνων, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως από επαγγελματίες υγείας για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών. Αυτές οι εφαρμογές λογισμικού επιτρέπουν στους χρήστες να προβάλλουν και να διαχειρίζονται τις εικόνες, καθώς και να εξάγουν και να αναλύουν τα μεταδεδομένα που περιέχονται στα αρχεία DICOM.

Ποιος πρέπει να αποφασίσει που θα γίνει η σάρωση CBCT;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απόφαση για το που θα πραγματοποιηθεί η σάρωση CBCT (αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης) λαμβάνεται από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που ζητάει τη σάρωση. Αυτός μπορεί να είναι ο οδοντίατρος, ο στοματοχειρουργός ή άλλος επαγγελματίας ιατρός που είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση και τη θεραπεία του ασθενούς. Ο πάροχος συνήθως λαμβάνει υπόψη μια ποικιλία παραγόντων όταν αποφασίζει που θα πραγματοποιηθεί η σάρωση CBCT, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας του απαραίτητου εξοπλισμού, της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας του προσωπικού στην εγκατάσταση, του κόστους και της ευκολίας για τον ασθενή. Είναι σημαντικό για τον ασθενή να ακολουθήσει τις συστάσεις του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης και να συζητήσει τυχόν ανησυχίες ή απορίες που ίσως έχει για τη σάρωση CBCT με τον πάροχο.

Οι ασθενείς χρειάζονται παραπεμπτικό για την πραγματοποίηση σάρωσης CBCT, καθώς περιλαμβάνει έκθεση σε ακτινοβολία ακτινών Χ. Επομένως δεν πρέπει να αποφασίσουν με δική τους πρωτοβουλία να κάνουν εξέταση CBCT. Ακόμα και αν έχουν παραπεμπτικό οι ασθενείς, η σάρωση CBCT που θα προκύψει δεν είναι για χρήση και ερμηνεία δική τους, αλλά του ειδικού, καθώς απαιτεί επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση. Συνεπώς οι ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ υψηλής και χαμηλής ποιότητας οδοντιατρικής υπηρεσίας απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένης της CBCT, δεν πρέπει να επιλέγουν αυτοί που θα την κάνουν. Η οδοντική απεικόνιση, συμπεριλαμβανομένων των σαρώσεων CBCT, χρησιμεύει ως «ένα εκτεταμένο ζευγάρι μάτια» για τον οδοντίατρο, επομένως αυτός πρέπει να προτείνει το οδοντιατρικό κέντρο απεικόνισης που εμπιστεύεται, όπως επίσης εκείνος επιλέγει την οδοντιατρική καρέκλα, την εταιρεία των εμφυτευμάτων , ή τον τύπο οστικού μοσχεύματος για τη θεραπεία των ασθενών.

Άρα οι πάροχοι υπηρεσιών CBCT (και οι πάροχοι όλων των λοιπών οδοντιατρικών σαρώσεων) θα πρέπει να επιλέγονται από επαγγελματίες γιατρούς, με βάση την επαγγελματική τους εμπειρία και όχι από τους ασθενείς. Η φωνή των ασθενών είναι πολύ σημαντική από πολλές απόψεις, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι σε αυτό το κομμάτι δεν τους αφορά να αποφασίσουν.

Αναγνώστες λογισμικού σάρωσης CBCT

Οι αξονικοί σαρωτές Κωνικής Δέσμης (CBCT) δημιουργούν 3D εικόνες ενός αντικειμένου, λαμβάνοντας μια σειρά εικόνων ακτινών Χ 2D από διαφορετικές γωνίες. Οι εικόνες έπειτα χρησιμοποιούνται για ιατρική διάγνωση, βιομηχανική επιθεώρηση και άλλους σκοπούς.

Τα προγράμματα λογισμικού, γνωστά και ως «προβολείς», χρησιμοποιούνται για την προβολή και ανάλυση των εικόνων που παράγονται από τους αξονικούς τομογράφους. Ορισμένα προγράμματα λογισμικού έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να λειτουργούν με σαρωτές CBCT και ενδέχεται να προσφέρουν εξειδικευμένες δυνατότητες και εργαλεία για την προβολή και την ανάλυση των εικόνων.

Πριν επιλέξετε έναν αναγνώστη για σαρώσεις CBCT, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη:

  • Κόστος: παρέχεται δωρεάν, ή απαιτεί την αγορά άδειας χρήσης (και τι περιλαμβάνει);
  • Συμβατότητα: τα λειτουργικά συστήματα με τα οποία λειτουργεί (π.χ. – Windows; Mac;) και οι απαιτήσεις συστήματος
  • Λειτουργικότητα: μπορείτε να κάνετε μόνο προβολή με αυτό, ή μπορείτε και να προσθέσετε μετρήσεις, να δημιουργήσετε αναφορές, να μετατρέψετε τα αρχεία σε STL κ.λπ.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι εφαρμογές λογισμικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προβολή και ανάλυση εικόνων σάρωσης CBCT είναι, για παράδειγμα:

  • Διαδικτυακά εργαλεία: Υπάρχουν ορισμένες ιστοσελίδες, όπου μπορείτε να ανεβάσετε και να προβάλλετε τα αρχεία DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine-Ψηφιακή Απεικόνιση και Επικοινωνίες στην Ιατρική), συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα: PostDicom, Horos (για Mac), RadiAnt και 3DimViewer.
  • Προβολές DICOM εκτός σύνδεσης: Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες δωρεάν (ή με συνδρομή) εφαρμογές προβολής DICOM που μπορούν να ανοίξουν και να προβάλουν τα δεδομένα της σάρωσης CT – συμπεριλαμβανομένων: OsiriX, MicroDicom και Sidexis 4.
  • Εμπορικό λογισμικό: Υπάρχουν πολλά εμπορικά προγράμματα λογισμικού που μπορούν να προβάλουν δεδομένα σάρωσης αξονικής τομογραφίας CT, καθώς και να προγραμματίζουν χειρουργικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα: 3D Slicer, Amira, Avizo, Mimics και ImFusion.

Στα κέντρα οδοντιατρικής απεικόνισης DentQ και CTdent, παρέχουμε στους οδοντιάτρους μια ποικιλία από δωρεάν προγράμματα προβολής 3D (iRys, Romexis για Mac και iCat) για λήψη από την ιστοσελίδα μας, στην κατηγορία υποστήριξη και παρέχουμε επίσης και τα αποτελέσματα των ασθενών , σε ψηφιακή μορφή (π.χ. – Σε CD-ROM) κατόπιν αιτήματος. Να θυμάστε ότι για να δείτε επιτυχώς ένα αρχείο δεδομένων 3D (π.χ. – ένα αρχείο DICOM), πρέπει να διατηρείτε στον υπολογιστή σας το αρχείο στον ίδιο κατάλογο όπου διατηρείτε την εφαρμογή προβολής.

Μπορεί η CBCT να χρησιμοποιηθεί για Εμφυτεύματα;

Ναι, η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οδοντικά εμφυτεύματα. Η CBCT είναι ένας τύπος οδοντικής απεικόνισης που παράγει μια λεπτομερή τρισδιάστατη εικόνα των δοντιών και των γύρω δομών. Χρησιμοποιείται συχνά στην οδοντιατρική για τον σχεδιασμό οδοντικών εμφυτευμάτων. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αιτιολόγηση για σαρώσεις CBCT.

Κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης CBCT και για την λήψη της εικόνας, ένας ασθενής αναγκάζεται να καθίσει ή να σταθεί μπροστά από ένα μηχάνημα που περιστρέφεται γύρω από τον ασθενή, κατά 180-360 μοίρες. Κατά τη σάρωση, λαμβάνεται μια σειρά εικόνων ακτινών Χ από διαφορετικές γωνίες. Αυτές οι εικόνες στη συνέχεια συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα λεπτομερές 3D μοντέλο των δοντιών και των γύρω δομών με τη βοήθεια αλγορίθμων. Οι εικόνες που προκύπτουν είναι εικόνες διατομής με υψηλή ανάλυση που μπορούν να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τα δόντια, τις γνάθους και τις γύρω δομές.

Πριν από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, απαιτείται λεπτομερής και ακριβής σχεδιασμός και γι’ αυτό οι διακομιστές CBCT αποτελούν ένα ανεκτίμητο εργαλείο. Με τη βοήθεια της CBCT, οι οδοντίατροι και οι στοματοχειρουργοί μπορούν να αξιολογήσουν την υγεία του περιβάλλοντος οστού, όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του και μπορούν να εντοπίσουν κάθε πιθανό κίνδυνο που μπορεί να σχετίζεται με τη χειρουργική επέμβαση των εμφυτευμάτων. Μπορούν επίσης να μάθουν από τη σάρωση CBCT ποιος τύπος εμφυτεύματος είναι κατάλληλος, πόσο βαθιά πρέπει να τοποθετηθεί, αν απαιτείται οστικό μόσχευμα και πόσο πρέπει να είναι. Η σάρωση CBCT μπορεί επίσης να ειδοποιήσει τον εμφυτευματολόγο για ιατρικές παθήσεις που ίσως επηρεάσουν τη χειρουργική επέμβαση εμφυτευμάτων, καθώς και να επιτρέψει τον προγραμματισμό πιο περίπλοκων ανακατασκευών με πολλαπλά εμφυτεύματα και να βελτιώσει την ακρίβεια στη χρήση των οδηγών εμφυτευμάτων.

Ανακεφαλαιώνοντας η CBCT μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, καθώς παρέχει λεπτομερείς και ακριβείς πληροφορίες για το οστό και τις γύρω δομές, όπως τα νεύρα, τα κανάλια και τα γειτονικά δόντια κ.λπ.

Είναι απαραίτητη η σάρωση CBCT για οδοντικά εμφυτεύματα;

Για την παρακολούθηση προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης εμφυτεύματος, εάν το εμφύτευμα είναι ασυμπτωματικό, τότε μια 2D εικόνα, όπως μια περιακρορριζική εικόνα είναι η πιο ενδεικνυόμενη μέθοδος απεικόνισης. Ωστόσο, εάν το εμφύτευμα είναι συμπτωματικό και η περιακρορριζική ακτινογραφία δείχνει απώλεια οστού, τότε μπορεί να προτείνεται σάρωση CBCT, για μία λεπτομερή και πιο ακριβή εικόνα. Η εικόνα που λαμβάνεται από τη σάρωση CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μέτρηση και τον εντοπισμό οστικών ανωμαλιών.

Στη CBCT οι πολυεπίπεδες 3D εικόνες χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του ακριβούς ύψους, πλάτους και ανατομίας της κυψελιδικής κορυφογραμμής του κυψελιδικού οστού. Με τον επαναπροσανατολισμό των εικόνων MPR σε διαφορετικές γωνίες, μπορεί να προβληθεί η σχέση των νωδών σημείων με τις παρακείμενες ανατομικές δομές. Αυτές οι σημαντικές ζωτικές δομές όπως το κανάλι της κάτω γνάθου, το ινιακό τρήμα και το ιγμόρειο της άνω γνάθου, όπως και ο ρινικός βόθρος μπορούν να ελεγχθούν με ακρίβεια για την εγγύτητά τους στη θέση του εμφυτεύματος.

Μετά την ολοκλήρωση της CBCT, ο όγκος δεδομένων μπορεί να εξαχθεί σε μορφή αρχείου DICOM που είναι συμβατή με το λογισμικό, για τη δημιουργία εικονικών 3D μοντέλων για το σχεδιασμό εμφυτευμάτων ή για την κατασκευή χειρουργικών οδηγών. Αυτά τα 3D μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των ασθενών, την προεγχειρητικήαξιολόγηση και τον ακριβή σχεδιασμό της θεραπείας και αποτελούν δομικά στοιχεία για τις ψηφιακές οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Συνολικά η σάρωση CBCT είναι πολύ χρήσιμη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διαδικασίες οδοντικών εμφυτευμάτων και πράγματι συνιστάται και είναι απαραίτητη σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις.

CBCT σάρωση για το ριζικό σωλήνα

Κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης CBCT για θεραπεία ριζικού σωλήνα, χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα ακτινοβολίας για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων των δοντιών και των γύρω δομών. Στη συνέχεια, οι εικόνες χρησιμοποιούνται για να καθοδηγήσουν τον οδοντίατρο στην εκτέλεση της διαδικασίας θεραπείας του ριζικού σωλήνα. Η σάρωση μπορεί να βοηθήσει τον οδοντίατρο να αναγνωρίσει τη θέση και το σχήμα των ριζικών σωλήνων, καθώς και την παρουσία τυχόν αλλοιώσεων ή λοιμώξεων.

Για τη χρήση CBCT στη θεραπεία του ριζικού σωλήνα, προτείνεται η μονάδα CBCT να επιτρέπει την απόκτηση ενός μικρού FOV (οπτικού πεδίου) με μικρό μέγεθος voxel, από το οποίο θα προκύψει μια ακτινολογική εικόνα με υψηλή ανάλυση, επιτρέποντας έτσι την ακριβή αξιολόγηση των οδοντικών παθήσεων και των σχέσεων με παρακείμενες ανατομικές δομές.

Οι χρήσεις ενός περιορισμένου FOV CBCT στην ενδοδοντική (η θεραπεία του οδοντικού πολφού) μπορεί να είναι χρήσιμες σε δύο στάδια:

  1. Προεγχειρητικό: όπου ένας ιατρός μπορεί να εντοπίσει τον αριθμό των ριζικών σωλήνων, το μήκος του μεμονωμένου καναλιού, τις κορυφές της ρίζας και την εγγύτητα σε ανατομικές δομές, πριν από μία χειρουργική επέμβαση στην κορυφή. Επιπλέον ένα μικρό Οπτικό Πεδίο μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της σύνθετης μορφολογίας του πολφού ή των βοηθητικών σωλήνων, των καταγμάτων της ρίζας ή της παρουσίας ελαττωμάτων αναρροφήσεως.
  2. Μετά τη θεραπεία: όπου οι ενδείξεις περιλαμβάνουν αξιολόγηση των επιπλοκών της ενδοδοντικής θεραπείας, όπως υπερβολικά εκτεταμένα εμφράγματα καναλιού, διαχωρισμένα εργαλεία ή διατρήσεις.

Μια CBCT μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον ιατρό για τη διάγνωση ασαφών ενδοστοματικών ακτινολογικών ευρημάτων στον ασθενή. Μερικοί ασθενείς έχουν μη ειδικά κλινικά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με δόντια που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία, ή ενδοδοντική θεραπεία. Όταν η αιτία δεν είναι ορατή στην ενδοστοματική ακτινογραφία, τότε χρησιμοποιείται FOV μικρού μεγέθους.

Ποιες σαρώσεις ανιχνεύουν τον καρκίνο

Οι σαρώσεις όπως η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, η CBCT ή η σάρωση PET μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση καρκίνου, αν και το επίπεδο ακρίβειας ποικίλλει από τη μία στην άλλη σάρωση και κάθε σάρωση έχει τους περιορισμούς της, όσον αφορά τον τύπο των ιστών που σαρώνονται (σκληροί ή μαλακοί), την περιοχή σάρωσης και τον παράγοντα της έκθεσης.

Μπορεί η σάρωση CBCT να ανιχνεύσει τον καρκίνο;

Εάν υπάρχει υποψία καρκίνου με βάση άλλες διαγνωστικές εξετάσεις ή κλινικά συμπτώματα, μπορεί να ζητηθεί σάρωση CBCT για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, ή να προσδιοριστεί η έκταση του καρκίνου. Οι σαρώσεις CBCT μπορούν να παρέχουν λεπτομερείς εικόνες της θέσης και του μεγέθους ενός όγκου, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία.

Η σάρωση CBCT είναι μία ευρεία άποψη της πάνω και της κάτω γνάθου, συγκριτικά με τις γύρω δομές της. Η οστική δομή που φαίνεται στη σάρωση CBCT μπορεί να μας πει πολλά για φυσιολογικές και μη φυσιολογικές καταστάσεις. Οι αλλαγές στο ίδιο το οστό, ή των γύρω δομών του μπορούν να φανούν και στις σαρώσεις CBCT. Υπάρχουν διάφορες όψεις οστών που συνήθως παρατηρούνται σε διαφορετικούς τύπους καρκινικών βλαβών που κυμαίνονται από την επέκταση του οστού, ως την αναρρόφηση των οστών. Στη σάρωση CBCT η έκταση του καρκίνου μπορεί να φανεί με κατά προσέγγιση διαστάσεις.

Η AI, τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (π.χ. – Πλατφόρμα DiagnoCat, με την οποία το DentQ και το CTdent συνεργάζονται αποκλειστικά σε πολλές χώρες) μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν και να ειδοποιήσουν για ασυνήθιστα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων κύστεων (υποψία καρκίνου). Αυτά τα εργαλεία, φυσικά, λειτουργούν καλύτερα σε 3D σαρώσεις, όπως η CBCT.

Σάρωση CBCT για TMJ(Κροταφογναθική Άρθρωση)

Οι σαρώσεις CBCT χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάγνωση διαταραχών της TMJ, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας, ή τον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων. Μπορεί να ζητηθούν από οδοντίατρο, στοματοχειρουργό ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Η σάρωση CBCT είναι μία μη επεμβατική διαδικασία που είναι γενικά γρήγορη και ανώδυνη. Μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη δομή και την λειτουργία της TMJ (οστικό συστατικό), συμπεριλαμβανομένων τυχόν ανωμαλιών ή τραυματισμών.

Μία σάρωση CBCT μπορεί να απεικονίσει τις TMJ για οστικές αλλαγές στον κόνδυλο της κάτω γνάθου ή στο γληνοειδή βόθρο του κροταφικού οστού που αποτελούν οστικό συστατικό της άρθρωσης. Ωστόσο η CBCT δε θα δείξει τη θέση ή την ακεραιότητα του δίσκου και του μυϊκού συστήματος των αρθρώσεων ΤΜJ, οι οποίες αποτελούν συστατικό μαλακών ιστών της άρθρωσης. Η CBCT έχει έναν περιορισμό σ τη σάρωση μαλακών ιστών.

Επομένως, εάν ο ιατρός ζητήσει κάποια στοιχεία μαλακών ιστών της άρθρωσης, προτείνεται ένας άλλος τύπος απεικόνισης, όπως ο μαγνητικός συντονισμός (MR). Η χρήση σάρωσης CBCT για τη διάγνωση και τη θεραπεία της διαταραχής του μυοπεριτονιακού πόνου ή της μετατόπισης του δίσκου δεν ενδείκνυται και επομένως δεν είναι χρήσιμη για το γιατρό.

Η CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση τυχόν οστικών αλλαγών στον κόνδυλο της κάτω γνάθου ή στο γληνοειδή βόθρο, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραύματος/κατάγματος, εκφυλιστικών μεταβολών ή νεοπλασματικών διεργασιών.

Κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης CBCT της TMJ, ένας ασθενής θα καθίσει ή θα σταθεί μπροστά από τη συσκευή και επιλέγεται το κατάλληλο ύψος σάρωσης για την επαρκή απεικόνιση ολόκληρης της άρθρωσης. Ο σαρωτής λαμβάνει μια σειρά εικόνων ακτινών Χ από διαφορετικές γωνίες. Στη συνέχεια, οι εικόνες συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα 3D μοντέλο του κεφαλιού, του λαιμού και της γνάθου του ασθενούς, με τη βοήθεια διαφόρων λογισμικών, αυτές οι λειτουργίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση του ασθενούς και την προ- ή μετεγχειρητική αξιολόγηση.

Ορισμένες συσκευές CBCT χρησιμοποιούν έναν ενισχυτή εικόνας ως ανιχνευτή. Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις, τα σημεία των αρθρώσεων ΤΜ συχνά απεικονίζονται ελλιπώς, ή απεικονίζονται στην άκρη της σφαιρικής σάρωσης και είναι επιρρεπείς σε παραμόρφωση.

Η CBCT μπορεί να δείξει έμφραγμα;

Έμφραγμα είναι η απόφραξη της παροχής αίματος σε μια περιοχή, η οποία μπορεί να συμβεί λόγω θρόμβου στο αιμοφόρο αγγείο, ή στένωσης του χώρου μέσα στο αγγείο. Λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή που μπορεί να αποτυπώσει η CBCT, μπορεί να φανεί η καρωτιδική αρτηρία στο επίπεδο των σπονδύλων C3. Επομένως, οποιαδήποτε ασβεστοποίηση εντός της καρωτίδας σε αυτό το επίπεδο μπορεί να φανεί στη CBCT.

Στη CBCT, είτε μια οζώδης ακτινοσκιερή μάζα, είτε δύο ακτινοσκιερές κάθετες γραμμές μπορούν να φανούν στο επίπεδο του κάτω ορίου του τρίτου αυχενικού σπονδύλου (C3). Αυτά τα ακτινοσκιερά σήματα αντιπροσωπεύουν ασβεστοποίηση εντός των τοιχωμάτων του αγγείου της καρωτιδικής αρτηρίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η CBCT μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση ασβεστοποιήσεων στην περιοχή του αυχένα. Το επίπεδο ακρίβειας της CBCT στην ανίχνευση ασβεστοποίησης της καρωτιδικής αρτηρίας βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα.

Όπως και άλλες αξονικές τομογραφίες, έτσι και η CBCT μπορεί να δείξει το έμφραγμα, αν και μπορεί να μην είναι τόσο λεπτομερές το αποτέλεσμα, όσο μια παραδοσιακή αξονική τομογραφία.

Η CBCT μπορεί να δείξει τις τρύπες στα δόντια;

Η CBCT είναι μία εξελιγμένη μέθοδος απεικόνισης που χρησιμοποιεί μια δέσμη σε σχήμα κώνου για την παραγωγή εικόνας υψηλής ποιότητας. Η ανάλυση αυτών των εικόνων είναι πολύ υψηλή, γεγονός που τους επιτρέπει να δείχνουν και τις μικρές μεταβολές στα δόντια ή στις γνάθους. Οι τρύπες φαίνονται ως σκοτεινά διαστήματα στα δόντια, στις σαρώσεις CBCT. Επιπλέον ο προσανατολισμός των εικόνων MPR σε διαφορετικές γωνίες μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του ακριβούς σημείου τερηδόνας/τρύπας στα δόντια.

Μπορεί η CBCT να ανιχνεύσει ραγισμένα δόντια;

Ναι, η CBCT (αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης) μπορεί να ανιχνεύσει ρωγμές στα δόντια. Η CBCT είναι ένας τύπος 3D απεικόνισης ακτινών Χ που παράγει λεπτομερείς εικόνες των δοντιών, των γνάθων και των γύρω δομών. Συχνά χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη διάγνωση και τον προγραμματισμό της θεραπείας σε μια ποικιλία οδοντικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ραγισμένων δοντιών.

Ένα ραγισμένο δόντι μπορεί να μην είναι πάντα ορατό σε μια παραδοσιακή 2D ακτινογραφία, αλλά συχνά μπορεί να ανιχνευθεί μέσω της CBCT. Οι λεπτομερείς 3D εικόνες που παράγονται από την CBCT επιτρέπουν στους οδοντιάτρους να δουν ολόκληρο το δόντι και τις περιβάλλουσες δομές του με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να εντοπίσουν ρωγμές που ίσως δεν είναι ορατές σε μια παραδοσιακή ακτινογραφία.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ η CBCT μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση ρωγμών στα δόντια, η έκθεσή τους στην ακτινοβολία μπορεί να αποκλείσει τη χρήση CBCT σε αυτά τα περιστατικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια παραδοσιακή ακτινογραφία ή άλλα διαγνωστικά μέσα αρκούν (και είναι ασφαλέστερα) για την ανίχνευση ρωγμών στα δόντια.

CBCT σάρωση για τους αεραγωγούς

Μεγάλες μελέτες FOV CBCT, όπως αυτές που πραγματοποιούνται για την αξιολόγηση του κρανιοπροσωπικού σκελετού στην ορθοδοντική και ορθογναθική χειρουργική, μπορούν να δείξουν το χώρο των αεραγωγών. Ολόκληρος ο αεραγωγός αποτελείται από τη ρινική κοιλότητα, τον ρινοφάρυγγα, τον βελοφάρυγγα, τον στοματοφάρυγγα και τον υποφάρυγγα.

Ο αεραγωγός που φαίνεται στη σάρωση εξαρτάται από τη θέση του μαλακού ιστού του λαιμού, τη θέση της γλώσσας και τη θέση του ασθενούς κατά τη σάρωση.

Στις περισσότερες συσκευές CBCT, ο ασθενής βρίσκεται σε καθιστή θέση που δεν αναπαριστά τη θέση ύπνου. Η CBCT μπορεί να παρέχει μόνο μία στατική εικόνα των αεραγωγών και δεν παρέχει καμία άμεση πληροφορία σχετικά με τη ροή του αέρα ή την αντίσταση των αεραγωγών. Μπορεί, ωστόσο, να βοηθήσει στην ανίχνευση ανατομικών ή παθολογικών μεταβολών. Το μοντέλο του αεραγωγού μπορεί να αναπτυχθεί με τη CBCT και να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των διαστάσεων, ή του όγκου του χώρου των αεραγωγών σε διαφορετικά επίπεδα.

Συνεπώς η CBCT μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του συνδρόμου του ύπνου, της αποφρακτικής άπνοιας (OSA), αν και η τελική διάγνωση γίνεται συνήθως μέσω ιατρικής μελέτης του ύπνου (πολυσομνογραφία).

Η CBCT μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της υπερπλασίας των ρινικών κόγχων, η πιο κοινή μορφή ρινικής απόφραξης και μπορεί να προκληθεί είτε από μόλυνση, είτε από χρόνια φλεγμονή. Άλλες αιτίες ρινικής απόφραξης είναι η απόκλιση του ρινικού διαφράγματος, οι ρινικοί πολύποδες, οι καλοήθεις όγκοι (όπως το οστέωμα) και οι κακοήθεις όγκοι (όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα).

Τα νεοπλάσματα στο ρινοφάρυγγα και στο στοματοφάρυγγα μπορεί να προκαλέσουν στένωση ή/και ασυμμετρία του χώρου των αεραγωγών. Τα πιο συχνά παθολογικά περιστατικά που μπορούν να επηρεάσουν τον αεραγωγό στα παιδιά είναι οι διευρυμένες φαρυγγικές και υπερώιες αμυγδαλές.

Μια ανάλυση CBCT των αεραγωγών μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την ορθογναθική χειρουργική επέμβαση. Μπορούν να γίνουν ογκομετρικές μετρήσεις για τον ασθενή πριν και μετά τη χειρουργική θεραπεία, μαζί με τη θέση των γνάθων.

CBCT σάρωση ιγμορείων

Η σάρωση CBCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή των ιγμορείων. Οι τέσσερις παραρρίνιοι κόλποι της κεφαλής είναι οι ηθμοειδείς, οι σφηνοειδείς, οι μετωπιαίοι και η άνω γνάθος. Εμφανίζονται ως ακτινοδιαφανείς (μαύρες) περιοχές σε κανονικές σαρώσεις. Ωστόσο, η αλλαγή στα επίπεδα των γκρι (διαφορετικές αδιαφάνειες) μέσα σε ένα ιγμόρειο σε μια εικόνα CBCT, μπορεί να υποδηλώνει κάποιο είδος παθολογίας.

Τα εσωτερικά τοιχώματα των παραρρίνιων κόλπων καλύπτονται με ένα λεπτό στρώμα βλεννογόνου, το οποίο δεν φαίνεται ακτινολογικά. Σε μια σάρωση CBCT μπορεί να προβληθεί με μεγάλη λεπτομέρεια. Η παθολογία που προκύπτει από το ιγμόρειο, ή έξω από αυτό, προκαλεί ασυνέχεια στο επίπεδο της άνω γνάθου. Και ακόμη και τα λεπτά μπορούν να προβληθούν.

Οι ενδείξεις της σάρωσης ιγμορείων μπορεί να περιλαμβάνουν πάχυνση του βλεννογόνου λόγω αλλεργιών, ξένων σωμάτων ή ακόμα και οδοντογόνων διεργασιών κοντά στο δάπεδο του άνω κόλπου, ή τοπική αντιδραστική πάχυνση του βλεννογόνου που μπορεί να θεωρηθεί ως βλεννογονίτιδα. Η ανάλυση των εικόνων CBCT είναι τόσο υψηλή και ακριβής που μπορεί να δει κανείς ακόμη και την ασβεστοποίηση της μεμβράνης Schneiderian.

Μία αλλοίωση σε σχήμα θόλου που προκύπτει από το δάπεδο του κόλπου, χωρίς πάχυνση του βλεννογόνου του υπόλοιπου κόλπου, είναι χαρακτηριστική ψευδοκύστης κατακράτησης. Αυτό το σύνηθες παθολογικό εύρημα είναι γενικά ασυμπτωματικό και δεν απαιτεί θεραπεία, εκτός και αν αναπτυχθεί σε σημείο που φράσσει το στόμιο.

Η προεγχειρητικήσάρωση CBCT για επεμβάσεις ανόρθωσης ιγμορείων και αφαίρεση ξένου σώματος είναι επίσης χρήσιμες.

Η CBCT δείχνει την οστική πυκνότητα;

Μια σάρωση CBCT είναι διαθέσιμη με τη μορφή αρχείων DICOM που προβάλλονται σε διαφορετικό λογισμικό. Κάθε λογισμικό έχει διαφορετικό σύνολο χαρακτηριστικών, για παράδειγμα ένα μπορεί να υπολογίσει την οστική πυκνότητα, ενώ κάποιο άλλο όχι. Αλλά τα αρχεία που δημιουργούνται από τη σάρωση CBCT είναι ικανά να δείξουν την οστική πυκνότητα εάν χρησιμοποιηθούν το κατάλληλο λογισμικό.

Σάρωση CBCT κοντά μου

Η σάρωση CBCT είναι μια μέθοδος οδοντιατρικής απεικόνισης που χρησιμοποιείται συχνά και είναι διαθέσιμη σε πολλές οδοντιατρικές κλινικές, ιατρικά ακτινολογικά και οδοντιατρικά ακτινολογικά κέντρα, καθώς και σε ορισμένα νοσοκομεία (ειδικά σε εκείνα που διαθέτουν οδοντιατρικές σχολές, τμήματα στοματικής ιατρικής ή εκτεταμένα τμήματα ακτινολογίας). Για να εντοπίσει κανείς την πλησιέστερη σάρωση CBCT κοντά του, μπορεί να χρησιμοποιήσει την μηχανή αναζήτησης Google.

Ωστόσο, οι ασθενείς χρειάζονται παραπεμπτικό για σάρωση CBCT, καθώς αφορά ακτινοβολία ακτινών Χ και απαιτείται ιατρική αιτιολόγηση, υπογεγραμμένη από το γιατρό. Επιπλέον δεν είναι όλα τα κέντρα απεικόνισης ίδια και η παρεχόμενη υπηρεσία ενδέχεται να διαφέρει ως προς την ποιότητα και το εύρος. Επομένως καλό είναι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας και να τον συμβουλευτείτε για το μέρος που θα κάνετε την εξέταση CBCT. Επίσης καλό είναι να έχετε παραπεμπτικό υπογεγραμμένο από οδοντίατρο, ή να βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχει γιατρός στο απεικονιστικό κέντρο που θα επισκεφθείτε που μπορεί να σας παράσχει αυτό το έντυπο.

Όσον αφορά τα υποκαταστήματα οδοντιατρικής απεικόνισης DentQ και CTdent κοντά σας, μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Ακτινολογική Αναφορά CBCT

Η CBCT παράγει εικόνες και τομές ολόκληρης της κάτω και άνω γνάθου, τα ιγμόρεια και τις γύρω δομές.

Η περιγραφή αυτών των εικόνων σε σωστή μορφή είναι σημαντική και μπορεί να γίνει από έναν επαγγελματία οδοντίατρο, ειδικά εκπαιδευμένο, όπως ένας οδοντίατρος, ή ένας οδοντίατρος ακτινολόγος.

Μια αναφορά CBCT συνοψίζει όλα τα ευρήματα που υπάρχουν στην εικόνα και παρέχει τις απαραίτητες προτάσεις για τη θεραπεία εάν χρειαστεί.

Μία ακτινολογική αναφορά CBCT περιλαμβάνει συνήθως τα παρακάτω:

  • Όνομα, ηλικία και φύλο ασθενούς
  • Αριθμός αναγνώρισης
  • Ημερομηνία σάρωσης CBCT
  • Ερμηνεία εικόνων από ακτινολόγο οδοντίατρο
  • Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει οποιεσδήποτε προτάσεις, εάν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις.
  • Ημερομηνία αναφοράς
  • Ονοματεπώνυμο και υπογραφή του ακτινολόγου

Η αναφορά μπορεί να παρέχεται στον ασθενή, καθώς και στον παραπέμποντα πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που ζήτησε την εξέταση CBCT. Αποτελεί σημαντικό μέρος του ιατρικού αρχείου του ασθενούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόφαση του σχεδίου θεραπείας και την παρακολούθηση αυτής.

Οι ακτινολογικές αναφορές CBCT είναι υποχρεωτικές σε ορισμένες χώρες (π.χ. Ιταλία), σε αυτήν την περίπτωση η σάρωση CBCT δεν μπορεί να παρασχεθεί στον ασθενή χωρίς αυτήν. Δεδομένου ότι οι Οδοντίατροι Ακτινολόγοι σπανίζουν, είναι σημαντικό να επαληθεύσετε ότι λαμβάνετε αυτές τις αναφορές από έναν εξειδικευμένο και έμπειρο οδοντίατρο ακτινολόγο.

Στη DentQ και CTdent διαθέτουμε ένα διεθνές κέντρο Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας, με έμπειρους οδοντιάτρους ακτινολόγους που τους βοηθά μία άρτια εκπαιδευμένη ομάδα επεξεργασίας ακτινογράφων (τεχνικοί ακτινών Χ). Κάθε μήνα παρέχουμε αναφορές ακτινολογίας CBCT σε πολλές γλώσσες (Αγγλικά, Ιταλικά, Εβραϊκά και Ελληνικά, για παράδειγμα) σε πολλές χιλιάδες ασθενείς και οδοντιάτρους.

Αναφορές AI για CBCT

Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) μπορεί να αναλύσει αυτόματα εικόνες CBCT και να παράγει αναφορά για τα ευρήματα. Ωστόσο, η αναφορά AI και οι ερμηνείες των εικόνων αξιολογούνται από έναν επαγγελματία οδοντίατρο ή έναν οδοντίατρο ακτινολόγο, ο οποίος μπορεί να προσθέσει τις παρατηρήσεις του (την ονομάζουμε αναφορά AI+Ανθρώπινου Παράγοντα).

Μία ακτινολογική αναφορά AI για CBCT είναι παρόμοια με μία ακτινολογική αναφορά CBCT που πραγματοποιείται από έναν οδοντίατρο ακτινολόγο, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες, όπως το όνομα και τον αριθμό αναγνώρισης του ασθενούς και την ημερομηνία της σάρωσης CBCT. Η βασική διαφορά είναι η ερμηνεία της εικόνας, η οποία είναι μια αναφορά AI που πραγματοποιείται από λογισμικό AI. Ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία αναφορών ΑΙ είναι συγκριτικά μικρότερος από αυτόν που χρειάζεται ένας ακτινολόγος. Πραγματοποιείται σε δευτερόλεπτα.

Σήμερα η ΑΙ κατακτά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με πολύ γρήγορο ρυθμό, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι η ευημερία του ασθενούς εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση και από τη θεραπεία που παρέχεται. Επομένως, οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη θεραπεία ή τη διάγνωση, πρέπει πάντα να ελέγχεται από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, καθώς είναι πολύ κρίσιμο βήμα.

Συνεπώς η αναφορά ΑΙ έχει το πλεονέκτημα της εξοικονόμησης χρόνου για τον ασθενή, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο, αλλά η αναφορά πρέπει να λειτουργεί ως βοηθητικό εργαλείο και πάντα πρέπει να ελέγχεται από έναν επαγγελματία οδοντίατρο.

Στην DentQ, συνεργαζόμαστε με την Diagnocat, την πιο εξελιγμένη πλατφόρμα ΑΙ για την ερμηνεία και την επεξεργασία οδοντικών απεικονιστικών σαρώσεων. Εμείς προσθέτουμε τον ανθρώπινο παράγοντα από τους ακτινολόγους και την ομάδα επεξεργασίας μας και έτσι παρέχουμε ακτινολογικές αναφορές AI+Ανθρώπινου Παράγοντα CBCT στους πελάτες μας.

Για τον οδοντίατρο, η αναφορά AI+Ανθρώπινου Παράγοντα CBCT μπορεί να χρησιμεύσει ως ουδέτερη και αμερόληπτη αναφορά μιας «δεύτερης γνώμης», βελτιώνοντας έτσι τον διάλογο με τον ασθενή και εμπνέοντας εμπιστοσύνη και αφοσίωση των ασθενών. Μία πρόσφατη έρευνα σύγκρισης οδοντιατρικών κλινικών που χρησιμοποιούν ακτινολογικές αναφορές ΑΙ συχνά και κλινικών που δεν χρησιμοποιούν ποτέ αναφορές ΑΙ, αποκάλυψε ότι οι πρώτες απολαμβάνουν 2,5 φορές αύξηση του ετήσιου εισοδήματος της κλινικής. Συνεπώς ενθαρρύνουμε σθεναρά τους οδοντιάτρους να χρησιμοποιούν αναφορές AI ως μέσο επικοινωνίας με τους ασθενείς τους.

Ο σαρωτής CBCT είναι συσκευή;

Ναι, ένας σαρωτής CBCT (αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης) ορίζεται, αδειοδοτείται και ρυθμίζεται ως ιατροτεχνολογικό προϊόν από την FDA, την CE και άλλες ιατρικές αρχές. Πρέπει λοιπόν να συμμορφώνεται αντίστοιχα με τους τοπικούς κανονισμούς ιατροτεχνολογικών προϊόντων στη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος. Αυτοί συνήθως περιλαμβάνουν οδηγίες σχετικά με τη σωστή αδειοδότηση, βαθμονόμηση, συντήρηση, κανόνες ασφαλείας κ.λπ.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, το μηχάνημα CBCT είναι μια συσκευή οδοντικής απεικόνισης. Παρέχει λεπτομερείς τρισδιάστατες εικόνες της άνω και κάτω γνάθου και των γύρω δομών, του κεφαλιού, του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης. Ο σαρωτής CBCT χρησιμοποιείται συχνά στην οδοντιατρική και στοματική χειρουργική για τη δημιουργία εικόνων των δοντιών, των γνάθων και των γύρω δομών, καθώς και στην ακτινολογία για την παραγωγή εικόνων του κεφαλιού, του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης. Η συσκευή χρησιμοποιεί δέσμη ακτινών Χ σε σχήμα κώνου για να παράγει λεπτομερείς εικόνες του σώματος, οι οποίες μπορούν να προβληθούν σε υπολογιστή και να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων ιατρικών περιστατικών.

Σάρωση CBCT χωρίς παραπεμπτικό

Είναι γενικά υποχρεωτικό να έχετε παραπεμπτικό από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν υποβληθείτε σε σάρωση CBCT. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σαρώσεις CBCT αφορούν έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες Χ) και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η εξέταση είναι απαραίτητη, αλλά και κατάλληλη για το άτομο. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης, όπως ένας γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή ένας ειδικός, μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του ατόμου και να καθορίσει εάν η σάρωση CBCT είναι η καταλληλότερη εξέταση.

Εάν σκέφτεστε να κάνετε αξονική τομογραφία χωρίς παραπεμπτικό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, για να προσδιορίσετε εάν η εξέταση είναι απαραίτητη και κατάλληλη για σας. Πρέπει επίσης να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες που ίσως έχετε για τους κινδύνους και τα οφέλη της σάρωσης με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Στις περισσότερες από τις χώρες όπου λειτουργούν οι DentQ και CTdent, προτείνεται πριν φτάσετε σε ένα από τα οδοντιατρικά μας απεικονιστικά κέντρα να έχετε παραπεμπτικό γιατρού. Σε ορισμένες από τις τοποθεσίες μας υπάρχει ένας μόνιμος γιατρός (συνήθως ακτινολόγος) που μπορεί να συνταγογραφήσει παραπεμπτικό αν χρειαστεί.

Συνιστάται επίσης να κλείσετε εκ των προτέρων ένα ραντεβού σε ένα από τα απεικονιστικά μας κέντρα. Αυτό σας βοηθά να εξοικονομήσετε χρόνο και να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων για την επιθυμητή εξέταση. Ωστόσο, δεχόμαστε και εκτός ραντεβού ασθενείς στα περισσότερα υποκαταστήματά μας.

Απαιτείται παραπεμπτικό για CBCT;

Ναι, απαιτείται. Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, απαιτείται παραπεμπτικό από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν υποβληθείτε σε σάρωση CBCT, καθώς απαιτείται ιατρική αιτιολόγηση για να πραγματοποιηθεί η σάρωση που εκθέτει τον ασθενή σε ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες Χ). Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης, όπως ένας γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή ένας ειδικός, μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και να καθορίσει εάν η σάρωση CBCT είναι η καταλληλότερη εξέταση.

Πόσο καιρό διατηρούνται οι σαρώσεις CBCT για τον οδοντίατρο και τον ασθενή;

Για τις παραδοσιακές 2D ακτινογραφίες που χρησιμοποιούν ακτινογραφικά φιλμ, η αποθήκευση δε διαρκεί για πάντα, γιατί μετά από μερικά χρόνια τα φιλμ αρχίζουν να χάνουν τις λεπτομέρειες τους, αλλά μια σάρωση CBCT δεν έχει τέτοιο περιορισμό, μπορεί να αποθηκευτεί σε υπολογιστή, με την μορφή αρχείων DICOM, τα οποία μπορούν να προβληθούν ανά πάσα στιγμή και μπορούν να μεταφερθούν από το ένα μέρος στο άλλο, μέσω ασφαλούς μεταφοράς.

Αναλόγως των τοπικών κανονισμών, οι οδοντιατρικές σαρώσεις (συμπεριλαμβανομένων των αρχείων CBCT) διατηρούνται στους φακέλους των ασθενών, μεταξύ 8 και 10 ετών. Οι παλιές σαρώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανασκόπηση των αλλαγών στο στόμα (και στις δομές του προσώπου) σε σύγκριση με νεότερες σαρώσεις. Ορισμένες λύσεις λογισμικού μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν τη σύγκριση αυτόματα (για παράδειγμα – για ορθοδοντικές περιστατικά).

Ωστόσο, για την οδοντιατρική θεραπεία, είναι συνήθως καλύτερο να χρησιμοποιείτε σαρώσεις που δεν είναι παλαιότερες των 6 μηνών, για να ληφθούν υπόψη οι «φρέσκες» αλλαγές και οι νέες ιατρικές καταστάσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα.

 

Στη DentQ και στη CTdent, συνήθως διατηρούμε τα αρχεία και τις σαρώσεις των ασθενών για τουλάχιστον 8 χρόνια στο ασφαλές μας cloud και μπορούμε να τα παρέχουμε ως υπηρεσία στους ασθενείς και στους οδοντιάτρους για πολλά χρόνια μετά τη σάρωση των ασθενών.

 

περιεχόμενα


Condividi questo con gli altri: