Γωνιά AI

Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για τη βελτίωση της οδοντικής απεικόνισης

Μοιραστείτε το με άλλους:
Είναι αξιόπιστες οι αναφορές οδοντιατρικής ακτινολογίας με AI;
Condividi questo con gli altri:

Οι οδοντίατροι που συνεργάζονται με την DentQ έχουν πρόσβαση σε αναφορές Οδοντιατρικής Ακτινολογίας που δημιουργήθηκαν από Τεχνητή Νοημοσύνη σε συνεργασία με τον κορυφαίο πάροχο σε αυτόν τον τομέα, την DiagnoCat. Αυτές οι αναφορές AI παρέχουν λεπτομερή περιγραφή (ανατομία, παθολογία και κατάσταση) και εκτεταμένο σύνολο τομέων κάθε σαρωμένου δοντιού. Οι αναφορές Ακτινολογίας με AI θεωρούνται ως μία ουδέτερη δεύτερη γνώμη και επομένως βοηθούν τους οδοντιάτρους να βελτιώσουν τη συνομιλία με τους ασθενείς τους και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Αλλά μπορούν πραγματικά να εμπιστευτούν αυτές οι αναφορές;

Θα πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας και εδώ θα βρείτε ένα υπόβαθρο που μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία:

  • Οι ακτινολογικές αναφορές AI έχουν σχεδιαστεί ως εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων για τον οδοντίατρο, αλλά η τελική απόφαση για τη θεραπεία πρέπει πάντα να λαμβάνεται από τους ίδιους τους οδοντίατρους, καθώς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις προτιμήσεις του ασθενούς και τα αναφερόμενα συμπτώματα, καθώς και την κλινική και ανατομική κατάσταση των δοντιών και των ούλων του ασθενούς, τα οποία επιθεωρούνται πριν τη θεραπεία.
  • Ωστόσο, οι παρεχόμενες ακτινολογικές αναφορές AI για σαρώσεις CBCT έχουν ακρίβεια άνω του 98%. Αυτό το επίπεδο ακρίβειας είναι υψηλότερο από την ακρίβεια των οδοντιάτρων, κατά μέσο όρο, όταν ερμηνεύουν τρισδιάστατες σαρώσεις CBCT. Φυσικά και ο οδοντίατρος είναι υπεύθυνος να αποφασίσει για το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για τον ασθενή, αλλά φαίνεται ότι οι αναφορές AI είναι ένα εργαλείο πολύ υψηλής ποιότητας που δεν πρέπει να αμελείται.
  • Στην πραγματικότητα, αυτές οι αναφορές ΑΙ έχουν εγκριθεί από την CE πέρυσι, ως εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων. Αυτό σημαίνει ότι δοκιμάστηκαν διεξοδικά και διαπιστώθηκε ότι παρείχαν ποιοτικά αποτελέσματα και ενδείξεις, ξανά και ξανά. Συνεπώς εάν εγκρίθηκε από τη CE, πιθανότατα να μπορείτε να τις εμπιστευτείτε.
  • Πριν λάβετε αναφορές ΑΙ από την DentQ, οι βετεράνοι οδοντίατροι μας εξετάζουν και οι ίδιοι κάθε αναφορά ΑΙ, διορθώνουν τα λάθη, εάν υπάρχουν και προσθέτουν και τη δική τους αναφορά. Αυτή η συνδυασμένη αναφορά ονομάζεται ακτινολογική αναφορά AI+Ανθρώπινου Παράγοντα και το επίπεδο ακρίβειας, μετά την χειροκίνητη επιθεώρηση, είναι υψηλότερο του 98%. Έτσι όταν λαμβάνετε τις αναφορές μας για την οδοντιατρική ακτινολογία, απολαμβάνετε τα καλύτερα και των δύο κόσμων (Χρήση AI και εξειδικευμένο άτομο) και μπορείτε πραγματικά να εμπιστευτείτε αυτές τις αναφορές AI+Ανθρώπινου παράγοντα.

Κάτι ακόμα που πρέπει να λάβετε υπόψη, είναι ότι η αμοιβαία ανατροφοδότηση μεταξύ της ομάδας μας και της AI της DiagnoCat οδηγεί σε συνεχή βελτίωση της ποιότητας των αναφορών, καθημερινά:

  • Στέλνουμε σχόλια στην DiagnoCat με τυχόν λάθη που βρίσκουμε και έτσι εκπαιδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη τους, η οποία βελτιώνεται ανάλογα.
  • Μαθαίνουμε επίσης από τις ΑΙ αναφορές και μερικές φορές ο ακτινολόγος διορθώνει τη δική του αναφορά, αφού ελέγξει ορισμένες πληροφορίες που παρέχονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο η καμπύλη της μάθησης αυξάνεται αμοιβαία.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά, στα οποία η AI είναι πιο επιρρεπής σε λάθη, όπως:

  • Όταν υπάρχουν πολλά μεταλλικά σφραγίσματα στο στόμα, αυτό προκαλεί διασκορπισμό της ακτινογραφίας και παραμορφώνει τις υφιστάμενες απεικονίσεις. Αυτό προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε λάθη, καθώς η ερμηνεία βασίζεται σε σαρώσεις με ενσωματωμένους «θορύβους φόντου».
  • Όταν ο ασθενής σχεδόν δεν έχει δόντια στο στόμα του. Δεδομένου ότι η ακτινογραφία ανιχνεύει σκληρούς ιστούς, όπως είναι τα δόντια και τα οστά, με υψηλή λεπτομέρεια και ευκρίνεια, παρέχει λιγότερο ακριβείς και πιο θολές εικόνες όταν πρόκειται για μαλακούς ιστούς, όπως είναι τα ούλα, η ΑΙ αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες στην ακριβή αναφορά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν οι θόρυβοι του περιβάλλοντος ή η έλλειψη δοντιών επηρεάζουν την ακρίβεια της AI, είναι καλό να γνωρίζετε ότι με τις συνδυασμένες αναφορές AI+Ανθρώπινου Παράγοντα της DentQ, τα τυφλά σημεία της AI αντισταθμίζονται και διορθώνονται από τους ειδικούς μας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ομάδα επεξεργασίας μας ή ο ακτινολόγος μας μπορεί να απορρίψει εντελώς την αναφορά ΑΙ και επομένως θα λάβετε από εμάς την παραδοσιακή ακτινολογική αναφορά από τους ειδικούς μας και μόνο. Σε κάθε περίπτωση, όποια ακτινολογική αναφορά λάβετε από εμάς, AI+Ανθρώπινου Παράγοντα ή μόνο από άνθρωπο, να είστε σίγουροι ότι είναι αξιόπιστη.

Συνοψίζοντας, παρέχουμε και αναφορές AI+Ανθρώπινου Παράγοντα βασισμένες σε OPG (πανοραμικές) σαρώσεις. Δεδομένου ότι αυτές οι δισδιάστατες σαρώσεις δε φέρουν λεπτομέρειες (συγκριτικά με τη σάρωση CBCT), οι ακτινολογικές αναφορές που προκύπτουν είναι προφανώς λιγότερο ακριβείς, ακόμα και αν ο συνδυασμός AI+Ανθρώπινου Παράγοντα προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Όσον αφορά τις διαδικασίες εμφύτευσης, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να προτιμάτε τις πιο ακριβείς 3D σαρώσεις CBCT, για να βελτιώσετε την ποιότητα της θεραπείας και το ποσοστό επιτυχίας. Σήμερα σχεδόν σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, η CBCT για εμφυτεύματα αποτελεί ήδη μια πραγματική κατευθυντήρια γραμμή.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την ακτινολογική αναφορά μας AI+Ανθρώπινου Παράγοντα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Περαιτέρω ανάγνωση (φυλλάδια σε PDF):


Condividi questo con gli altri:
Μοιραστείτε το με άλλους: