Συνέντευξη με τον Δρ. Vladi Dvoyris
Αξιότιμος ερευνητής στους κλάδους της στοματικής εμφυτευματολογίας, διαχείρισης και εκπαίδευσης στην οδοντιατρική, την ηλεκτρονική εκπαίδευση, τη ψηφιακή οδοντιατρική και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην οδοντιατρική. Οδοντίατρος, διορισμένο Μέλος του Διεθνούς Κολλεγίου Οδοντιάτρων για την εξαιρετική συνεισφορά του στο επάγγελμά του και στην ευρύτερη οδοντιατρική κοινότητα. Ηγέτης του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας των διαδικασιών οδοντιατρικής διαχείρισης και του μάρκετινγκ στο Ισραήλ. Σύμβουλος σε πολλές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των Dentsply Sirona και GSK και πολλών άλλων νεοφυών επιχειρήσεων στον οδοντιατρικό τομέα.
Ποιο είναι το επάγγελμά σας και πόσα χρόνια εμπειρίας έχετε στον κλάδο της οδοντιατρικής;
Σε γενικές γραμμές είμαι οδοντίατρος. Είμαι γενικός οδοντίατρος με 12 χρόνια πρακτικής εμπειρίας, αλλά την τελευταία δεκαετία βρέθηκα μεταξύ οδοντιατρικής και ψηφιακού κόσμου. Συνδυάζω κλινική πρακτική με έρευνα και ανάπτυξη στον κλάδο της ψηφιακής οδοντιατρικής.
Πού ασκείτε τις δραστηριότητές σας;
Η επιχείρησή μου είναι κυρίως στο Ισραήλ. Πριν από το 2020, ταξίδευα σε διαφορετικά μέρη συνέχεια, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στη Δυτική Ευρώπη, καθώς και στη Ρωσία, στην Κίνα και άλλες χώρες της ανατολής. Βέβαια, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συμβεί λιγότερα πράγματα. Προσπαθώ να αντισταθμίσω με μαθήματα μέσω Zoom αλλά δεν είναι το ίδιο.
Πώς και γιατί ακολουθήσατε αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο;
Προέρχομαι από οικογένεια γιατρών. Είμαι η τέταρτη γενιά. Οι γενιές πριν από εμένα ήταν όλες οικογενειακοί γιατροί και όταν στα 18 μου έψαχνα για κάτι ενδιαφέρον, ένιωσα αμέσως συνδεδεμένος με το χώρο της ιατρικής. Το ένα μετά το άλλο με ώθησε στην οδοντιατρική. Μετά την αποφοίτησή μου, πήγα στο στρατό ως οδοντίατρος.
Ποιες είναι οι πιο δύσκολες και ενδιαφέρουσες πτυχές της δουλειάς σας;
Το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μου είναι να ανακαλύπτω νέα πράγματα και να βρίσκω τρόπους να τα ενσωματώσω με οτιδήποτε άλλο. Η ενσωμάτωση είναι ίσως η πιο περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.
Ποια είναι τα πιο περίπλοκα περιστατικά διάγνωσης;
Από την εμπειρία μου, τα πιο δύσκολα περιστατικά διάγνωσης είναι αυτά που σχετίζονται με γναθοπροσωπικό πόνο, γιατί πολλές φορές είναι αδύνατο να εντοπιστεί με ακρίβεια ο πόνος ή να ανακαλυφθεί η αιτία του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η προέλευση μπορεί να είναι μια νευρολογική διαταραχή που είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι ασθενείς με γναθοπροσωπικό πόνο συχνά μένουν χωρίς θεραπεία ή τους παρέχεται μερική θεραπεία.
Μπορείτε να προτείνετε κάποια επιστημονικά άρθρα που θα έπρεπε να διαβάσουν οι επαγγελματίες οδοντιάτροι;
Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση μεταξύ των εμφυτευματολόγων οδοντιάτρων ότι είναι δυσμενής η σύνδεση εμφυτευμάτων με φυσικά δόντια κάτω από το ίδιο προσθετικό μέλος. Όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι αλήθεια και υπάρχουν πολλά περιστατικά κατά τα οποία τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να συνδεθούν με φυσικά δόντια κάτω από το ίδιο προσθετικό μέλος, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Απαιτείται ένας συγκεκριμένος τύπος προσθετικού μέλους για την υποδοχή του δοντιού με το εμφύτευμα. Αλλά αν μπορείτε να το κάνετε αυτό, θα διορθώσετε δόντια αντί να τα αφαιρέσετε, κάτι που λειτουργεί ως δραστική και μερικές φορές μη προτεινόμενη λύση. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2009 που μιλά για το πότε είναι δυνατή η σύνδεση εμφυτευμάτων με φυσικά δόντια και έχει τίτλο «Σύνδεση δοντιών με εμφυτεύματα: κριτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και παρουσίαση πρακτικών οδηγιών».
Τι συμβουλή θα δίνατε στους μαθητές σας ή στους νέους επαγγελματίες;
Όταν ολοκληρώνετε τις σπουδές σας στην ιατρική σχολή, συχνά καταλήγετε να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά ικανοί. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πανεπιστήμια σε πείθουν ότι δεν είσαι ακόμα έτοιμος. Η συμβουλή μου είναι «Μη ξεχνάς αυτά που έχεις μάθει, αλλά ξέχνα πως σε έκαναν να νιώσεις».
Ποια κανάλια χρησιμοποιείτε για να ενημερώνεστε; (Μαθήματα, κείμενα, σεμινάρια, ψηφιακά κανάλια)
Είμαι μέλος του ICOI, επομένως παρακολουθώ κυρίως τα συνέδριά τους. Διαβάζω επίσης πολλή επιστημονική βιβλιογραφία, τόσο διαδικτυακά, όσο και έντυπη μόρφη. Παρακολουθώ πολλά μαθήματα σε τομείς που δεν σχετίζονται αυστηρά με το επάγγελμά μου, γιατί θέλω να μάθω και να κατανοήσω τις τεχνολογικές πτυχές που κρύβονται πίσω από διαφορετικά πράγματα.
Ποιες επικείμενες αλλαγές βλέπετε να πλησιάζουν στον οδοντιατρικό κλάδο;
Η πρώτη αλλαγή που ήδη βλέπουμε να συμβαίνει είναι ότι πολλές θεραπευτικές διαδικασίες που παλαιότερα θεωρούνταν επεμβάσεις σε επίπεδο ειδικών είναι πλέον πιο προσιτές στους γενικούς οδοντίατρους, ακόμα και σε αρχάριους. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η ορθοδοντική: όταν το Invisalign εισήλθε στην αγορά, ξαφνικά η ορθοδοντική έγινε προσιτή σε κάθε επαγγελματία. Το δεύτερο είναι η έλευση της ΑΙ στην οδοντιατρική. Κατά κάποιο τρόπο, η τεχνολογική βοήθεια με την μορφή μηχανικής μάθησης είναι αυτά που επιτρέπουν σε λιγότερο έμπειρους οδοντιάτρους να εκτελούν διαδικασίες σε επίπεδο ειδικών.
Βλέπω σημαντικές μελλοντικές εξελίξεις να προέρχονται από τη χρήση της ΑΙ και των ρομπότ, όχι μόνο στη φάση της διάγνωσης, αλλά και στο σχεδιασμό της θεραπείας και στην εκτέλεση αυτής. Συμβαίνει ήδη σε κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά στην οδοντιατρική έχουμε το πρόβλημα ότι ο ασθενής είναι ξύπνιος.
Ποιες τεχνολογίες ή εξελίξεις θα διαμορφώσουν περισσότερο το μέλλον της οδοντιατρικής απεικόνισης;
Εκτός από την προαναφερθείσα Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορούμε να δούμε την ανάπτυξη του αυτοματισμού στο σχεδιασμό με τη βοήθεια υπολογιστή και αυτό θα απλοποιήσει τη δουλειά των οδοντιάτρων και των οδοντοτεχνιτών.